Φοιτητές και εργαζόμενοι. Ελληνες και ξένοι. Ενα κοινό γνώρισμα: η αγάπη για το θέατρο. Αγάπη την οποία 42 διαφορετικοί άνθρωποι από 12 διαφορετικές χώρες – Αλβανία, Ελλάδα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσία, Σρι Λάνκα – αποδεικνύουν μέσα από τη θέληση να ξεπεράσουν την όποια διαφορετικότητα, τα όποια γλωσσικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εμπόδια. Και να την εκφράσουν πάνω στη σκηνή επιλέγοντας ένα σπουδαίο έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και μία πάντα επίκαιρη κωμωδία: Τον Πλούτο του Αριστοφάνη.

Ενα έργο που «έχει πολλά να πει στην εποχή της κρίσης που διανύουμε», όπως αναφέρει και η πολυεθνική ομάδα Vice Versa που βρίσκεται πίσω από το πολυεθνικό καλλιτεχνικό εγχείρημα. «Ο πλούτος, αυτή η ρευστή έννοια που επαναπροσδιορίζεται σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, ο πλούτος που προκαλεί πολέμους, ο πλούτος που είναι παντοδύναμος αλλά και αδύναμος» συνεχίζει αλλά και το αντίθετό του, η πενία «που έχει καταλάβει πια σήμερα το κέντρο της πόλης μας, με εικόνες που, αν πληγώνουν εμάς, έχουν σαρώσει τις ζωές εκείνων που αναζητούν ένα στήριγμα στην ανθρωπιά μας».

Θέλοντας να δείξει ακόμη πιο έντονα τον εφήμερο χαρακτήρα του πλούτου η θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Αγγελικής Γκιργκινούδη – υπεύθυνη εδώ και χρόνια της θεατρικής ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών – παρουσιάζει το έργο με χάρτινα σκηνικά και κοστούμια. Κατασκευάστηκαν και αυτά από την ίδια τη Vice Versa της οποίας τα 42 μέλη καλύπτουν εθελοντικά όλες τις ανάγκες της παραγωγής, από την οργάνωση και την κατασκευή σκηνικών – κοστουμιών μέχρι τις ανάγκες επικοινωνίας και την καθαριότητα. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς μόνοι τους. Την προσπάθεια ενισχύουν φίλοι καλλιτέχνες, επαγελλματίες του θεάτρου στην πλειοψηφία τους οι οποίοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των παραστάσεων αφιλοκερδώς – πέρυσι παρουσίασαν την Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Εντγκαρ στο Ξύλινο Στέκι της Σχολής Καλών Τεχνών όπου παίχτηκε σε δέκα παραστάσεις. Οπως αφιλοκερδώς προσφέρουν όλοι μαζί το μεράκι και το ταλέντο τους ζητώντας μόνο από το κοινό να απολαύσει και την εφετινή τους παράσταση. Και να αφουγκραστεί την προσπάθειά τους για μια καλύτερη κοινωνία. Για μια καλύτερη ζωή στην πόλη στην ουσία «που δεν έχει θέση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» σύμφωνα και πάλι με την ομάδα Vice Versa, η οποία καταφέρνει να κάνει τη διαφορετικότητα δύναμη θέτοντας τις βάσεις για «μια νησίδα ανθρώπινης επικοινωνίας για να μπορέσουμε να πορευτούμε και να δημιουργήσουμε από κοινού».

Ο Πλούτος θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου, 9:30 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού» στον Βύρωνα όπου και θα πραγματοποιηθούν πέντε παραστάσεις ενώ από τις 4 Ιουλίου θα ξεκινήσει περιοδεία σε πέντε ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:
Πλούτος του Aριστοφάνη από την ομάδα Vice Versa (www.viceversatheater.gr)
Θέατρο Βράχων «Αννα Συνοδινού» στον Βύρωνα, 25-29 Ιουνίου 2011, 9:30 μ.μ.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Δράμα (4 Ιουλίου), στην Κομοτηνή (6 Ιουλίου), στη Θεσσαλονίκη (8 Ιουλίου), στην Κέρκυρα (11 Ιουλίου) και στην Πάτρα (13 Ιουλίου)
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς η οποία είναι συμπαραγωγός της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκιργκινούδη
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη, Αιμιλία Κακουριώτη
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σύμβουλοι: Νατάσσα Ζούκα, Νίκος Ζορμπάς, Κοραλία Σωτηριάδου
Στο πιάνο η Ευαγγελία Αραχωβίτη
ΔΙΑΝΟΜΗ
Πλούτος Γιάννης Ποιμενίδης
Καρίων Μπάμπι Mc
Χρεμύλος Βασίλης Παγανόπουλος
Βλεψίδημος Γιάννης Νιάρρος
Πενία Αθηνά Τζάνι
Γυναίκα: Ελλη Μιχελάκη
Δίκαιος Κυριακή Καζελίδου, Ευγένιος Μπουτίν
Συκοφάντης Ευαγγελία Αραχωβίτη, Μπάρτεκ Μποράσιεβιτς
Γριά Αντώνης Βασιλάκης, Γιάννης Νιάρρος
Νέος Ρεζά Αχμάντι
Ερμής Αμαλία Αρσένη
Ιερέας Μιχάλης Αφολαγιάν, Ντίνος Ψυχογιός
Χορός αγροτών Ευαγγελία Αραχωβίτη, Αμαλία Αρσένη, Ρεζά Αχμάντι, Αντώνης Βασιλάκης, Λαξμί Γκαμαγκέ, Κυριακή Καζελίδου,
Ρωμάννα Λόμπατς, Ανια Λουκά, Ελλη Μιχελάκη, Μπάρτεκ Μποράσιεβιτς, Ευγένιος Μπουτίν, Ρίνο Τζάνι, Ντίνος Ψυχογιός
Παιδί Χριστίνα Ζορμπά

Μουσική διδασκαλία: Βαλέριος Ορέσκιν, Ηλίας Πιερράκος, Ευαγγελία Αραχωβίτη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μπαλαμάτσης, Ελίζα Συναδινού
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Graffiti: Μιχαήλ-Σωκράτης Καφούσιας
Κατασκευή κοστουμιών: Σβετλάνα Τιτόβα και Μαργαρίτα Σακομάνι, Σοφία Πιτούλη
Κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων: Νίκος Δεντάκης και Ρεζά Αχμάντι, Αντώνης Βασιλάκης, Δάφνη Βιδάλη, Ευγένιος Μπουτίν, Ισμήνη Παναγιωτίδη
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Ελένη Κατσιαβού
Εμψυχώτρια: Ζακία Ακρα