Η ψυχανάλυση αποδεικνύεται το εθνικό σπορ των ελλήνων αφού ήδη από τις 16.30 η ουρά με θαυμαστές του Ιρβιν Γιάλομ ξεκινούσε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και κατέληγεστο σταθμό του μετρό. «Η Ελλάδα είναι ένα απέραντι ντιβάνι» είπε με ενθουσιασμό, σχολιάζοντας για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό κοινό είναι το πιο φανατικό των βιβλίων του, «πολύ πιο απενοχοποιημένο σχετικά με την ψυχανάλυση απ’ ότι καμώνονται ότι είναι οι συμπατριώτες μου οι αμερικανοί» είπε στην αρχή τηςδιάλεξής του.

Με εντυπωσιακή κοσμοσυρροή και με κατάμεστη την αίθουσα των Φίλων της Μουσικής και το φουαγέ του Μεγάρου όπου το κοινό παρακολουθεί τη διάλεξη από γιγάντια οθόνη ξεκίνησε στις 19.00 η διάλεξη τουδιάσημου ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Ιρβιν Γιάλομμε θέμα «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου», στο πλαίσιο του προγράμματος Μegaron Ρlus. Ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» και πολλών άλλων βιβλίων, είναι αποφασισμένος να ξορκίσει το μεγαλύτερο άγχος που καταδυναστεύει τον άνθρωπο από την απαρχή της ιστορίας του ως σήμερα.

Ως έφηβος ο Γιάλομ είχε επινοήσει έναν πρωτότυπο τρόπο να «κοροϊδεύει» τον θάνατο: πήγαινε με φίλους του σε ταινίες τρόμου και επιδιδόταν σε ρεσιτάλ στριγκλιών σε κάθε φρικιαστική σκηνή. «Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βρω κάτι πιο αποτελεσματικό» λέει. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του άλλωστε, «Στον κήπο του Επίκουρου. Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου» (Εκδόσεις Αγρα), γίνεται πιο εξομολογητικός από ποτέ, καθώς αποκαλύπτει πόσο τον έχει απασχολήσει αυτό το θέμα. «Το μυστικό είναι να ζούμε όσο περισσότερο χωρίς απωθημένα. Οσο περισσότερο συμφιλιωνόμαστε με τον θάνατο τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την ιδέα του Θεού.Είναι απίστευτο το τι έχει σκαρφιστεί ο άνθρωπος ανά τους αιώνες προκειμένου να αποκλείσει από τη ζωή του το τραγικό φινάλε της.Κάποιοι πιστεύουν ότι η μεταθανάτια ζωή είναι ένα είδος reunion πάρτι με όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα να σε υποδέχονται στην αίθουσα αναμονής.΄Η,για παράδειγμα,οι Αιγύπτιοι συσκεύαζαν τους νεκρούς τους σαν… σάντουιτς προκειμένου να τους κρατήσουν φρέσκους για μια αιωνιότητα» λέει.

Ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής του Επίκουρου- κάτι που υποδηλώνει και ο τίτλος του βιβλίου του: «Θεωρώ ότι ήταν ο πρώτος υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής, αφού μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί όχι μόνο με το μυστήριο του θανάτου, αλλά και με τον τρόπο που μπορεί να το αντιμετωπίσει ο άνθρωπος εν ζωή». Ακούγοντας έναν σημαντικό «γιατρό της ψυχής» να μοιράζεται μαζί σου τους εξίσου επίγειους φόβους του το σίγουρο είναι ότι αισθάνεσαι λιγότερο μόνος στον «μάταιο τούτο κόσμο». Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.000. Ωρα έναρξης: 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 18.00 και μισή ώρα νωρίτερα (17.30) σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης. Η διάλεξη του Ιρβιν Γιάλομ δίνεται με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Θα την προλογίσει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Γιάννης Ζέρβας.