Εκπαίδευση αρχόντων
Καλή σας ημέρα από τη Λυών, όπου διεξάγεται το 3ο Εργαστήριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μπιενάλε. Περισσότερα επ΄ αυτού θα πούμε από την Τρίτη, ωστόσο κάτι που ήδη παρατήρησα εδώ- πέραν του αντουιγέτ, που, αν δεν ξέρετε τι είναι, χάνετε, και δεν θα σας πω- είναι το εξής: επίσημοι από την περιφέρεια και τη δημαρχία της Λυών καθώς, φυσικά, και από τους πολιτιστικούς φορείς, έχουν ξεσηκωθεί σαββατιάτικα για να χαιρετίσουν την άφιξη εκπροσώπων πέντε μπιενάλε της Ευρώπης. Στην Αθήνα μας έχει ήδη πάρει ενάμιση χρόνο που λειτουργεί το Δίκτυο και κανένας δεν έχει καταλάβει ούτε τι είναι ούτε γιατί τού είναι χρήσιμο. «Η εκπαίδευση των αρχόντων». Θα μπορούσε να είναι αρχαίο απόσπασμα· όχι;

Νo Τime Νo Screws
Πίσω στην Αθήνα ετοίμασε μια πολύ ωραία έκθεση ο Γιον Μποκ. Τιτλοφορείται «Νo Τime Νo Screws» και τη φιλοξενεί η γκαλερί Ελένη Κορωναίου στον εξαιρετικό νέο χώρο της, τον οποίο εγκαινίασε προ ημερών, ως τις 14 Μαρτίου. Ο Γιον Μποκ είναι συγκλονιστική περίπτωση. Πιστεύω πως είναι το δίχως άλλο ο μεγαλύτερος performer της νεότερης γενιάς. Σίγουρα έχει εκθέσει σε σημαντικά ιδρύματα: στο Guggenheim της Νέας Υόρκης, στο Ηamburger Βahnhof του Βερολίνου, στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, στο Μoore Loft Space του Μαϊάμι, στη Shirn Κunsthalle της Φραγκφούρτης, στο Sprengel Μuseum του Ανόβερου, στην Κunsthalle Βasel της Βασιλείας- αλλά η έκθεση που πραγματικά τον εκτόξευσε στα ύψη της διασημότητας ήταν η 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005. Εδώ στην Αθήνα δεν τον έχουμε δει λίγες φορές. Κατ΄ αρχήν, πρόκειται για την τέταρτη φορά που τον δείχνει η Ελένη Κορωναίου. Συμμετείχε στην περίφημη έκθεση «Οutlook», το 2003-2004, ενώ το 2007 έλαβε μέρος στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Αthens». Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΧΥΖ (δηλαδή οι συνεπιμελητές μου Ξένια Καλπακτσόγλου , ο Ρoka-Υio και εγώ) επιμεληθήκαμε την performance του («διάλεξη» είναι ο όρος που προτιμά ο Μποκ) σε ένα αστικό λεωφορείο που εκκινείτο στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Το βίντεο-καταγραφή της «διάλεξης» παρουσιάζεται στην έκθεση. Γύρω από τις ιδέες της «διάλεξης» στην Αθήνα ο Γιον Μποκ έστησε την έκθεση, κυρίως από μεταποιημένα εξαρτήματα αστικού λεωφορείου.

zenakos@dolnet.gr

www.artfully-on-saturday.blogspot.com Πληροφορίες για το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μπιενάλε: www.europeanbiennialnetwork. org * Ελένη Κορωναίου, Δημοφώντος 30 & Θορικίων, Πετράλωνα, www.koroneougallery.com.