O αριθμός τους μιλάει από μόνος του:

130.000 είναι τα αρχαία ευρήματα που ζητούν στέγη στην Αθήνα. Γιατί η Αθήνα είναι η μόνη ίσως πρωτεύουσα του κόσμου που δεν έχει το δικό της μουσείο- και ας μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Αριστουργήματα της τέχνης, έργα-σταθμοί αλλά και μικρές μαρτυρίες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που κατοίκησαν σε αυτή την πόλη από την Προϊστορική εποχή ως σήμερα παραμένουν επί δεκαετίες στις αποθήκες. Και ολοένα πληθαίνουν, αφού η αρχαιολογική έρευνα δεν σταματά ποτέ. Παρ΄ ότι λοιπόν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών έχει ιδρυθεί με υπουργική απόφαση από το 1989, ενώ έχει οριστεί και η περιοχή ανέγερσής του, δημόσιο κτήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, η υπόθεση έχει μείνει στα χαρτιά.

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να «σφάζονται» πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες, για το αμφισβητούμενο εμπορικό κέντρο άλλοι ενδιαφερόμενοι, αλλά για ένα μουσείο δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς. Στο Συμβούλιο Μουσείων πάντως παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε τη Δευτέρα η μουσειολογική μελέτη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Τι απομένει; Μα, φυσικά, η εξεύρεση των χρημάτων. Ωστόσο και μόνο μέσω της ένταξής του στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Αρα απομένει στο υπουργείο Πολιτισμού να μεριμνήσει, όπως άλλωστε οφείλει, για αυτό.

Εκταση 16.700 τ.μ. καταλαμβάνει, σύμφωνα με τη μελέτη, το μουσείο, το οποίο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, ελεύθερο από αρχαίαόπως έχει διαπιστωθεί από την αρχαιολογική έρευνα-, κατειλημμένο όμως από σύγχρονα απορρίμματα ως και σε βάθος 7 μέτρων! «Πρόκειται για τον σκουπιδότοπο της Αθήνας» είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας τη μελέτη η κυρία Νικολέττα Βαλάκου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει στην αρμοδιότητά της όλη την Αθήνα πλην της περιοχής Ακροπόλεως. Γι΄ αυτό η ανέγερση του μουσείου, όπως επισήμανε η ίδια, αναμένεται να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, η οποία παρ΄ ότι περιλαμβάνει την Ακαδημία του Πλάτωνος, σήμερα παρουσιάζει ει κόνα διάλυσης, καθώς οι μικρές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους άναρχης βιοτεχνικής ανάπτυξης, ενώ μεγάλη είναι και η παρουσία περιθωριακών στοιχείων.

«Οταν εκτεθούν αυτά τα αρχαία,η εικόνα για την πόλη θα αλλάξει.Διότι Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη,η Αγορά,το Ολυμπιείο και ο Κεραμεικός.Εκτός από την πόλη των μεγάλων μνημείων,υπάρχει και η πόλη των απλών ανθρώπων,οι οποίοι μέσα από την κατασκευή των σπιτιών τους,τις καθημερινές τους δραστηριότητες,τα έργα των χειρών τους,τον τρόπο που λάτρευαν τους θεούς τους και έθαβαν τους νεκρούς,εκφράζουν την αγωνία του ανθρώπου για αναζήτηση και πρόοδο» είπε η κυρία Βαλάκου. Το μουσείο όμως θα είναι διαχρονικό, καθώς θα παρακολουθεί την ιστορία της Αθήνας ως το 1830, με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και τον ορισμό της πόλης ως πρωτεύουσας. Θα παρουσιάζονται δηλαδή και η Ρωμαϊκή εποχή, η Πρωτοχριστιανική, η Βυζαντινή, η εποχή της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, ως και η νεότερη. Γι΄ αυτό η μόνιμη έκθεση, η οποία θα αναπτυχθεί σε πέντε θεματικές ενότητες, θα δίνει όψεις της διαχρονικής πολιτισμικής εξέλιξης της Αθήνας, με την κάθε ενότητα να αφηγείται τεκμηριωμένα τη ζωή των κατοίκων της.

Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές που έγιναν κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ τα μεγάλα έργα της Αθήνας (μετρό, οδικές αρτηρίες κ.λπ.) συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στη γνώση του παρελθόντος της πόλης όσο και στην αύξηση των αρχαίων που συσσωρεύονται στις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Οι εκθεσιακοί χώροι θα καλύπτουν 3.900 τ.μ., η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., ενώ οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού θα καταλαμβάνουν έκταση 1.920

τ.μ. (φουαγέ, βεστιάριο, πωλητήρια και βιβλιοπωλείο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, χώροι για ΑΜΕΑ, αίθουσα VΙΡ, αίθουσα πρώτων βοηθειών κ.λπ.). Εξάλλου, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, έκτασης περίπου οκτώ στρεμμάτων, θα υπάρχουν υπαίθριο θέατρο 800-1.000 θέσεων και φυσικά χώροι στάθμευσης..