Επί 30 χρόνια «υπηρέτησε» τα Μπαλέτα Μπαλσόι. Η Ολγα Λεπεσίνσκαγια, πρίμα μπαλαρίνα της περίφημης χορευτικής ομάδας στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50, πέθανε το περασμένο Σάββατο στη Μόσχα σε ηλικία 92 ετών. Η Λεπεσίνσκαγια ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό καθώς ξεχώριζε για τον δυναμισμό και την εκφραστικότητά της. Ηταν όμως και η αγαπημένη μπαλαρίνα του Στάλιν, το καθεστώς του οποίου την είχε τιμήσει τέσσερις φορές με το ομώνυμο βραβείο- φήμες μάλιστα τους ήθελαν και εραστές. Γεννημένη στο Κίεβο, η πολωνικής καταγωγής Λεπεσίνσκαγια έκανε το ντεμπούτο της το 1933 στο μπαλέτο «La Fille Μal Gardee». Εκτοτε χόρεψε όλους τους μεγάλους κλασικούς ρόλους. Οταν αποσύρθηκε από τη σκηνή ξεκίνησε να διδάσκει, με κυριότερο σταθμό την Κomische Οper του τότε Ανατολικού Βερολίνου.

εντός

Ενα έργο με ήρωες τρία αδέλφια από την Παλαιστίνη είναι το «Σφαγείο» που έγραψε ο Ισραηλινός Ιλάν Χατσόρ το 1990 και σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία). Ο πόλεμος μεταφέρεται στο εσωτερικό μιας οικογένειας και ο συγγραφέας αποδίδει με λεπτότητα τον ψυχισμό των εγκλείστων στην ίδια τους τη χώρα, με τον θεατή να παρακολουθεί τα δεινά του πολέμου από τη σκοπιά του εχθρού. Το «Σφαγείο» θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στις 13 Ιανουαρίου 2009.

Η εντυπωσιακή Κάθριν Τζένκινς (φωτογραφία), που συνδυάζει την όπερα με την ποπ μουσική, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για μία συναυλία στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Τη βρετανίδα μεσόφωνο την είδαμε για πρώτη φορά ζωντανά στο πλευρό του Πλάθιντο Ντομίνγκο στο Καλλιμάρμαρο το 2007. Κάθε χρόνο δίνει πολλές παραστάσεις στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Στην αθηναϊκή συναυλία της θα ερμηνεύσει τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο «Ρremiere», καθώς και από τα άλμπουμ «Second Νature», «Living a Dream», «Serenade», «From the Ηeart», «Rejoice» και «Sacred Αrias».

Το συγκρότημα Σανκάι Τζούκου κινείται με μαεστρία «μέσα στην απαλότητα των παλμών και των αιωρήσεων». Οι ιάπωνες καλλιτέχνες, με επικεφαλής τον χορογράφο Ούσιο Αμαγκάτσου, εφαρμόζουν την τεχνική μπούτο. Θα εμφανιστούν στο Παλλάς (15-17 Φεβρουαρίου 2009) για να παρουσιάσουν την παραγωγή τους «Κinkan Shonen-Seed of Κumquat», ένα θέαμα που εξερευνά το όνειρο ενός αγοριού για την προέλευση και τη σχέση ζωής και θανάτου. Οι χορευτές, με ξυρισμένο κεφάλι, ημίγυμνοι και βαμμένοι με λευκή μπογιά, δεν κάνουν ούτε κλασικό ούτε μοντέρνο μπαλέτο, χοροθέατρο ή εκφραστικό χορό. Γίνονται ακροβάτες και ηθοποιοί, χρησιμοποιούν τους μυς του σώματός τους για να εκφράσουν τον πόνο και την ελπίδα, την απόγνωση και τη συντριβή.

O ι Ολλανδοί Jump ΄n Jive είναι μια ιδιαίτερη μπάντα. Ακολουθούν τα βήματα του Λούις Τζόρνταν (φωτογραφία) και των άλλων κλασικών του jump blues και του R&Β που επικράτησε στην Αμερική στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50, αναβιώνοντας το κλίμα της μουσικής καλλιτεχνών όπως οι Αndrews Sisters, Φατς Ντόμινο, Ρέι Τσαρλς. Το ενδεκαμελές γκρουπ, που περιλαμβάνει τον tap dancer Πέτερ Κούιτ, τον τραγουδιστή και «αρχηγό» Μπερτ Φρίλινγκ , τρεις τραγουδίστριες και εξαμελή μπάντα με πνευστά, κιθάρα και τύμπανα, έχει μπούγκι γούγκι και σουίνγκ διαθέσεις και θα τις υπερασπιστεί επί αθηναϊκού εδάφους στο Ηalf Νote. Από 13 ως 19 Φεβρουαρίου.

εκτός

Μάικλ Τζάκσον (φωτογραφία), αμερικανός μουσικός, 50 ετών. Εκπρόσωπός του διέψευσε τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πάσχει από μια σοβαρή αναπνευστική πάθηση και να χρειάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα. Σύμφωνα με τον γιατρό του τραγουδιστή Τομ Τομ, οι φήμες αυτές διαδόθηκαν από τον συγγραφέα Ιαν Χάλπεριν με στόχο να διαφημίσει τη μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Τζάκσον που έχει γράψει. Οπως τονίζει, ο τραγουδιστής είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και ετοιμάζεται για δυναμική επιστροφή.

Μπρίτνεϊ Σπίαρς (φωτογραφία), αμερικανίδα τραγουδίστρια, 27 ετών. Εβδομήντα πέντε δολάρια την ώρα, τουτέστιν 53,69 ευρώ, έκρινε το δικαστήριο ότι θα πρέπει να λαμβάνει ο πατέρας της Τζέιμι ως πληρωμή για τις υπηρεσίες του απέναντί της. Ο Τζέιμι Σπίαρς έχει αναλάβει την κηδεμονία της κόρης του από τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από τις γνωστές ατασθαλίες της. Λαμβάνει 11.500 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 859 ευρώ για να διατηρεί ένα γραφείο. Αν κρίνουμε από την καριέρα της Μπρίτνεϊ πάντως, δείχνει να τα καταφέρνει καλά.

Τζον Λένον (φωτογραφία), βρετανός μουσικός (1940-1980). Μια ηχογράφηση, με τον πρώην Μπιτλ μεθυσμένο, να αυτοσχεδιάζει πάνω στο τραγούδι του Λόιντ Πράις «Just Βecause», πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Βonhams & Βutterfields στο Λος Αντζελες αντί 21.470 ευρώ. Η κασέτα με την εξάλεπτη ηχογράφηση ανήκε σε κάποιον ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Χρονολογείται από το 1973, χρονιά κατά την οποία ο Λένον είχε εγκαταλείψει τη Γιόκο Ονο και είχε μετακομίσει στο Λος Αντζελες.