Οταν ο πιανίστας Αντρέ Τσαϊκόφσκι πέθανε το 1982 σε ηλικία 46 ετών, δώρισε το σώμα του στην επιστήμη. Στη διαθήκη του ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε να προσφέρουν το σώμα του στη Royal Shakespeare Company για να χρησιμοποιηθεί σε θεατρικές παραστάσεις. Ως πρόσφατα οι ηθοποιοί θεωρούσαν πολύ μακάβρια την επιθυμία του και δεν την πραγματοποιούσαν παρά μόνο σε πρόβες. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, η μεταθανάτια θεατρική εμφάνιση του Τσαϊκόφσκι έγινε τελικά και σε επίσημη παράσταση. Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Ντόραν δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Daily Μail» ότι το κρανίο που κρατούσε ο ηθοποιός Ντέιβιντ Τέναντ σε μια σκηνή του «Αμλετ» ήταν αληθινό και ανήκε στον πιανίστα. Οπως είπε, θεώρησε ότι αυτή η τακτική θα κάνει την παράσταση ανατρεπτική και ταυτόχρονα θα απογειώσει την ερμηνεία του Τέναντ. Οι ιθύνοντες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το κρανίο και στην παράσταση που θα δοθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

εντός

«Oταν παίζω τζαζ με λένε “ροκ ντράμερ”.Οταν κάνω ροκ μουσικήοι κριτικοί γράφουν για τον “τζαζ ντράμερ Μανού Κατσέ”». Ο γάλλος τζαζίστας Μανού Κατσέ (φωτογραφία) θα εμφανιστεί στο Παλλάς στις 8 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσει το άλμπουμ του με τίτλο «Ρlayground» και να μπλέξει για μία ακόμη φορά τον αφρικανικό ρυθμό με τον ήχο των ντραμς. Ακολουθήστε τη φαντασία του… Πόσες γλώσσες χωρούν σε μία παράσταση; Εξι! Σε τόσες τραγουδάει η Γιούλη Τσίρου στην παράσταση σε ατμόσφαιρα καμπαρέ και μιούζικαλ που θα παρουσιάσει, με μοναδική συνοδεία ένα πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια του μουσικού θεάτρου, από τον «Γαλάζιο Αγγελο» της Μαρλένε Ντίτριχ, τη «Λιλή Μαρλέν», τον Μπρεχτ και τη Λάιζα Μινέλι ως τη Σοφία Βέμπο. Την 1η Δεκεμβρίου στον Ιανό.

Πριν από έναν χρόνο ήταν πάλι εδώ και έκαναν επιτυχία. Με το νέο έτος η Βudapest Gypsy Symphony Οrchestra (φωτογραφία), γνωστή και ως «Τα 100 τσιγγάνικα βιολιά», επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να δώσει σειρά συναυλιών με άρωμα τσιγγάνικης φιέστας. Στο πρώτο μέρος της παράστασης κυριαρχούν οι πα ραδοσιακές τσιγγάνικες μουσικές, ένα ταξίδι στις νότες του «Αlouette», του «Χορού των σπαθιών» του Χασατουριάν, του Πέμπτου Ουγγαρέζικου Χορού του Μπραμς και σε σλαβικές μελωδίες. Στο δεύτερο η ορχήστρα επιστρέφει στη σκηνή ντυμένη με σμόκιν και δίνει τη δική της εκδοχή πάνω στην κλασική μουσική, στα βαλς του Στράους, στην «Ουγγρική ραψωδία» του Λιστ, αλλά και σε έργα των Μπιζέ, Μπερλιόζ, Χασατουριάν, Οφενμπαχ και Μπραμς. Στο Θέατρο Βadminton 13-18 Φεβρουαρίου του 2009 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 20-22 Φεβρουαρίου του 2009. Εχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να μην είναι ο μόνος Ramone που συνεχίζει να παίζει, αλλά, όπως λέει: «…Ετσι είναι η ζωή.Είναι τιμή για μένα να κρατάω την κληρονομιά». Αυτά διατυμπανίζει ο ντράμερ του αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος Μάρκι Ραμόουν, ο οποίος θα εμφανιστεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του δεύτερου Screamin΄ Αthens Ηorror Festival για να παίξει τις σκληρές μουσικές του, αλλά και να προλογίσει την αγαπημένη του ταινία τρόμου. Θα τον ακούσετε στο Gagarin 205 στις 6 Δεκεμβρίου.

εκτός

Μπρίτνεϊ Σπίαρς (φωτογραφία), αμερικανίδα τραγουδίστρια, 26 ετών. Δήλωσε ότι αισθάνεται σαν γριά εξαιτίας των περιορισμών που της επιβάλλει ο πατέρας της, ο οποίος έχει την κηδεμονία της έπειτα από τα έκτροπα της περασμένης χρονιάς. «Πηγαίνω στο κρεβάτι από τις εννέα και μισή και δεν βγαίνω καθόλου έξω» είπε μεταξύ άλλων στο περιοδικό «Rolling Stone». Η καριέρα της πάντως δεν ακολουθεί την ψυχική καταρράκωσή της, καθώς το πρώτο σινγκλ από το νέο άλμπουμ της «Circus», που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, έχει ήδη βρεθεί στην κορυφή των τσαρτς.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, 65 ετών. Ο ιδρυτής του Τribeca, ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ με πολιτικό χαρακτήρα που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη και θεσμοθετήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι θα μεταφέρει το φεστιβάλ και στην πόλη Ντόχα του Κατάρ. «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να διασκεδάσουμε,αλλά και για να ενώσουμε δύο πολιτισμούς.Μαθαίνοντας τις ιστορίες των άλλων,διαπιστώνουμε πόσα κοινά έχουμε και κατανοούμε τις διαφορές μας» ανέφερε σχετικά ο Ντε Νίρο.

Τζον Μπον Τζόβι (φωτογραφία), αμερικανός μουσικός, 46 ετών. Θα είναι ο βασικός τραγουδιστής της συναυλίας Live Αid που θα γίνει στο Μουμπάι στις 7 Δεκεμβρίου, μαζί με τον Ρότζερ Γουότερς των Ρink Floyd. Στη συναυλία θα παρευρεθεί και ο αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο οποίος θα μιλήσει για τις κλιματικές αλλαγές. Τα χρήματα θα διατεθούν μέσω του Σχεδίου για τις Κλιματικές Αλλαγές της Ινδίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.