ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ανέκδοτα ως σήμερα τραγούδια που γράφτηκαν στο στρατόπεδο εξορίστων στο Λακκί της Λέρου το 1970 θα… αντιλαλήσουν για πρώτη φορά δημόσια στη μεγάλη συναυλία-εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1971 την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Απριλίου, στις 19.00

στον χώρο των φυλακών του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη.

«Το ΄πανε πως επίκειται/ ξεμπούκα ξαφνική/ θα μ΄ άρεσε πάρα πολύ/ ν΄ αδειάσει το Λακκί» (στίχος του τραγουδιού με τίτλο «Επίκειται» που προαναγγέλλει με χιούμορ την επικείμενη… ξεμπούκα (αποφυλάκιση, απόλυση των εξορίστων).

Η παράνομη ηχογράφηση έγινε σε μια αυτοσχέδια καλύβα που έστησαν οι ίδιοι οι εξόριστοι και καταγράφηκε σε μαγνητόφωνο εποχής που είχε παραχωρήσει στους μουσικούς ο συνεξόριστός τους Χαρίλαος Φλωράκης… Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η ηχογράφηση διακόπτεται απότομα καθώς, όπως εξηγούσαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι πρωτεργάτες της ηχογράφησης, εμφανιζόταν ο δεσμοφύλακας.

Πρόκειται για 16 συνολικά τραγούδια, τους στίχους των οποίων (στην πλειονότητά τους) έγραψε ο Πειραιώτης Νίκος Δαμίγος και τη μουσική ο Χρήστος Λουρετζής. Ενα από τα τραγούδια μάλιστα, «Το κάστρο», είχε χρησιμοποιηθεί ως εναρκτήριο μουσικό σήμα των εκπομπών του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού Φωνή της Αλήθειας. Τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες αυτές ηχογραφήσεις είναι αυτοσχέδια, κατασκευασμένα από τους ίδιους τους εξορίστους μουσικούς που ερμηνεύουν τα τραγούδια.

«Σφύριξε, σφύριξε/ με σφυρίχτρα made in USΑ/ o φρουρός μού λέει αργούσα.

Τρέχω να μπω μες στο σύρμα/ κι ας παιζογελάει το κύμα/ δέκα μέτρα παρακεί/ Διάτα είναι χουντική…

Μια ώρα σ΄ έχω βγάλει/ θ΄ ανατρέψεις τ΄ ακρογιάλι/ κουκουέ συνωμοτείς/ με τα ψάρια συζητείς…».

Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν στην αυθεντική πρώτη τους ηχογράφηση και θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος της μεγάλης συναυλίας με τραγούδια για τη φυλακή και την εξορία με γενικό τίτλο «Αντιλαλούν οι φυλακές…» που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στον χώρο των πρώην φυλακών Επταπυργίου που είχε αποτελέσει χώρο κράτησης και πολιτικών κρατουμένων.