αφιέρωμα
Συλλογικό έργο
«Να κοιτάζεις κάτι ωραίο…».
Αντίδωρο για τον Ανταίο Χρυσοστομίδη
Επιμέλεια Μικέλα Χαρτουλάρη.
Εκδόσεις Αγρα – Ικαρος – Καστανιώτης, 2016,
σελ. 160, τιμή 9 ευρώ

Τιμητικός τόμος για τον Ανταίο Χρυσοστομίδη (1952-2015), φτιαγμένος από φίλους και συνεργάτες στις εκδόσεις, τις μεταφράσεις και τις ταινίες «Οι κεραίες της εποχής μας». Η έκδοση περιλαμβάνει τις συμβολές 19 διάσημων ξένων συγγραφέων (Χέρτα Μύλλερ – βραβείο Νομπέλ, Αμος Οζ, Νικολό Αμμανίτι, Λεονάρδο Παδούρα, Ινγκο Σούλτσε, Ενρίκε Βίλα-Μάτας, Σάρα Ουώτερς, Αβραάμ Γεοσούα, Πάολο ντι Πάολο, Ανι Πρου, Κόλουμ ΜακΚαν, Νόρμαν Μάνεα, Ντάνιελ Κέλμαν, Ντόνα Λεόν, Αρης Φιορέτος, Αλαν Χόλινγκχερστ, Μωρίς Αττιά, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, Γκράχαμ Σουίφτ) αλλά και τα τρία πεζογραφήματα που είχε γράψει ο ίδιος στο τέλος της ζωής του.

μυθιστόρημα
Κατερίνα Καριζώνη
Η πόλη των αθώων
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 208, τιμή 14,84 ευρώ

Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και μαρτυρίες που προέρχονται από τους τελευταίους ζώντες αντιστασιακούς της Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύοντας στη σκοτεινή ήπειρο της μνήμης, αναδεικνύει τον αγώνατων αφανών ανθρώπων που έγραψαν τη νεότερη ιστορία. Ταυτόχρονα φωτίζει από διαφορετικές γωνίες το σκληρό πρόσωπο της δεκαετίας του ’40, αγγίζοντας και θέματαπου παραμένουν ως σήμερα ταμπού. O Κώστας Καζαντζόγλου, πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη, εγκαθίσταται στα χρόνια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη στοιχειωμένη από την πείνα,τα τάγματα ασφαλείας, τις διώξεις αριστερών και Εβραίων.

μελετήματα
Γιώργος Κόκκινος, Βασίλης Μπογιατζής, Μάρκος Καρασαρίνης
Το πολύχρωμο μωσαϊκό της γερμανικής ιστορίας
Από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Εκδόσεις Επέκεινα, 2016, σελ. 316, τιμή 21,20 ευρώ

Οι αντινομίες της σύγχρονης Γερμανίας εξετάζονται εδώ σε τρεις διακριτές ιστορικές πτυχές που καλύπτουν ένα συνεχές δύο αιώνων (1806-1945). Η πολιτική κρίση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης οφείλει να κατανοηθεί όχι ουσιοκρατικά, αλλά στο πλαίσιο της διαπλοκής της με τη σκέψη και την κουλτούρα μιας περιόδου πολλαπλής και πολύμορφης νεωτερικότητας με ανοιχτό ιστορικό ορίζοντα. Η τεθλασμένη πορεία της διαδικασίας σύλληψης και σχεδιασμού του Ολοκαυτώματος προϋποθέτει την πρόσδεση της ευγονικής «επιστήμης» στο άρμα του εθνικοσοσιαλισμού που παρήγαγε θεσμικές ιεραρχίες επινόησης βέλτιστων τεχνολογιών εξόντωσης.

αφήγημα
Christian Wolmar
Υπερσιβηρικός – εως την άκρη του κόσμου
Μετάφραση Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος,
Πρόλογος Αναστάσης Βιστωνίτης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 352, τιμή 16,60 ευρώ

Η μακρύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου. Ο Υπερσιβηρικός εκτείνεται σε περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα ως το Βλαδιβοστόκ και ήταν το πιο φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του από τη σύλληψη της ιδέας και την κατασκευή του στα χρόνια του τσάρου Αλέξανδρου Γ’ ως την επέκτασή του προς Βορράν που διέταξε ο Μπρέζνιεφ. Διερευνά επίσης τον ρόλο που έπαιξε στον Ρωσικό Εμφύλιο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεντρώνεται στις προσωπικότητες, καθώς και στα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα που κρύβονται πίσω από ένα θαύμα της μηχανικής.
αφηγήματα
Γιούλη Βολανάκη
Το ταξίδι του Αλ του Χημιστή
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 88, τιμή 10 ευρώ

Εικόνες προσωπικές προστίθενται σε έναν τόπο γεμάτο από μνήμες, λαούς, θρησκείες. Οι κάτοικοί του συχνά ξεχνούν τις οβρέικες γειτονιές, τα μουσουλμανικά μνημεία, τα βενετσιάνικα ονόματα, τις χαλικούτικες μνήμες, το πολύχρωμο αίμα τους, την αρχαιότατη ευγένεια του τόπου, την ώσμωση των πολιτισμών, που εκών άκων τους φιλοξένησε. Προδίδουν (ανεπιστρεπτί;) την ίδια τη στόφα τους: από περήφανοι και αξιοπρεπείς γίνονται προκατειλημμένοι και μίζεροι. Αντί ανοιχτοί, κλείνουν. Οι άνθρωποι του κόσμου ξεπέφτουν σε μικροαστούς. Οι αυτάρκεις σε αετονύχηδες. Η αναζήτηση μιας οδού πέραν της νεοελληνικής πεπατημένης.

πεζογραφία
Σπύρος Συρόπουλος
Η γυναίκα του άλλου μύθου
Εκδόσεις Gutenberg, 2015,
σελ. 186, τιμή 9 ευρώ

Επτά μονόλογοι μυθικών γυναικών, επτά αφηγήματα από τον κλασικό φιλόλογο του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σπύρο Συρόπουλο, στα οποία γνωστές ιστορίες του μύθου ανατρέπονται. Αν η Πηνελόπη δεν ήθελε να γυρίσει ο Οδυσσέας ύστερα από τόσα χρόνια; Αν η Μήδεια ήταν ερωτευμένη με έναν στρατιώτη που τον έλεγαν Δράκο και παντρεύτηκε τον Ιάσονα μόνο για να τον εκδικηθεί μια μέρα, αφού εκείνος σκότωσε τον Δράκο; Αν η Αλκηστη δεν ήθελε να τη σώσει ο Ηρακλής από τον θάνατο; Ιστορίες που, αν αλλάξουμε τα ονόματα των πρωταγωνιστών, γίνονται διαχρονικές και σύγχρονες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ