ποίηση
William Shakespeare
Τα Σονέτα (δίγλωσση έκδοση)
Μετάφραση – Εισαγωγή Λένια Ζαφειροπούλου.
Εκδόσεις Gutenberg, 2016,
σελ. 344, τιμή 15,50 ευρώ

Τα «Σονέτα του Σαίξπηρ» δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα 1609 από τον Τόμας Θορπ στο Λονδίνο. Το έργο αυτό αποτελείται από 154 άτιτλα, αριθμημένα σονέτα (ποιήματα με γρήγορο tempo εν προκειμένω), με την ίδια πάντα δομή (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Ο έρωτας εδώ είναι κόπος και μόχθος. Τα σονέτα 1-126 απευθύνονται σε έναν νεαρό άνδρα ενώ τα 127-154 στη μαύρη κυρία (black lady), μια μελαχρινή ερωμένη, πλασμένη σε πείσμα όλων των ξανθών προτύπων γυναικείου κάλλους και αρετής. Η Λένια Ζαφειροπούλου μετέφρασε σε δεκαπεντασύλλαβο για να αποδώσει όσο το δυνατόν πιστότερα το «εφιαλτικά πυκνό πρωτότυπο».

ιστορία
Jacques Le Goff
Ο Μεσαίωνας και το χρήμα –
Δοκίμιο ιστορικής ανθρωπολογίας
Μετάφραση Δέσποινα Λαμπαδά.
Πρόλογος – Επιμέλεια Νικολέττα Γιαντσή.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016,
σελ. 268, τιμή 18,02 ευρώ

Μια εμπεριστατωμένη αφήγηση για το χρήμα, τα δάνεια, τους τόκους, το πιστωτικό σύστημα αποκτά ιδιαίτερη αξία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Και δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με τον Μεσαίωνα ή απλώς θαυμάζουν τον Ζακ Λε Γκοφ (1924-2014), έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σχολής της «Νέας Ιστορίας». Ανάμεσα στα ερωτήματα για την τοκογλυφία, τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν, τους αμαρτωλούς ή μη εμπόρους, τον προκαπιταλιστικό ή μη χαρακτήρα της μεσαιωνικής οικονομίας, λανθάνει αλλά γίνεται αντιληπτή η αγωνία για το μέλλον της σημερινής Ευρώπης.

πολιτική
Ευάγγελος Βενιζέλος
Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης –
Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 190, τιμή 13,50 ευρώ

Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χρειάζεται αναθέρμανση σε όλα τα πεδία: από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέχρι τον επανακαθορισμό του κοινωνικού κράτους, από την ευρωπαϊκή ταυτότητα μέχρι την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας, από την κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος μέχρι την αναθεώρηση του θεσμικού συστήματος. Τέτοιες όμως μεγάλες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν μόνο από τα κράτη-μέλη. Αυτή είναι η θεμελιώδης αντίφαση της Ευρώπης. Αυτό όμως μπορεί να είναι και το μεγάλο πλεονέκτημά της: η υιοθέτηση ευέλικτων και ευρηματικών μεθόδων με κριτήριο τον μακρύ ιστορικό χρόνο.

ποίηση
George Seferis
Novel and Other Poems (δίγλωσση έκδοση)
Μετάφραση Roderick Beaton.
Εκδόσεις Αιώρα, 2016,
σελ. 216, τιμή 16 ευρώ

Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη μεταφρασμένα στα αγγλικά από τον Ρόντρικ Μπίτον εμπλουτίζουν πλέον τη σειρά των εκδόσεων Αιώρα υπό τον τίτλο Modern Greek Classics. «Ο Σεφέρης καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα, εκφράζει το δίλημμα που βιώνουν οι συμπατριώτες του τότε και τώρα: πώς να είσαι ταυτόχρονα Ελληνας και σύγχρονος άνθρωπος» σημειώνει ο γνωστός νεοελληνιστής στην εισαγωγή του. Στον τόμο περιλαμβάνονται οι ποιητικές συλλογές «Μυθιστόρημα» και «Τρία κρυφά ποιήματα», καθώς και ποιήματα από άλλες συλλογές («Στροφή», «Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’» & «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ’»).

μυθιστόρημα
Χριστίνα Πουλίδου
Ανω κάτω
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 440, τιμή 16,60 ευρώ

Η Ανω Σύρος και ο «Γιαλός», η Ερμούπολη, ένα κοσμοπολίτικο αμάλγαμα που ζωντανεύει μέσα από μια αφήγηση σε δύο χρόνους. Προπολεμικά, η ζωή της 10χρονης εργάτριας Μαρουλίνας αλλάζει όταν προβιβάζεται σε δούλα. Μέσα από τα μάτια της παρακολουθούμε τη μεσοαστική τάξη της πόλης που δοκιμάζεται στην Κατοχή. Στα χρόνια της Κρίσης, η Ερμιόνη εγκαθίσταται στο νησί ακολουθώντας τους οικογενειακούς δεσμούς του άντρα της. Ετσι αναδεικνύεται η συριανή κοινωνία τού σήμερα, τα προβλήματα και οι ανησυχίες της. Ενα κόκκινο νήμα, αόρατο και βαρύ, συνδέει τους δύο κόσμους, καθώς σέρνει όσα έχουν μείνει ανείπωτα.

ανάλυση
Γιάννης Δημαράκης
Το ναυάγιο της ελληνικής διαπραγμάτευσης
(Ιανουάριος – Ιούλιος 2015)
Εκδόσεις Παπαζήση, 2016,
σελ. 164, τιμή 14,84 ευρώ

Το πρώτο επτάμηνο του 2015 οι πολίτες παρακολούθησαν με κομμένη ανάσα τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές της, για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας μας. Η τέχνη τού διαπραγματεύεσθαι (ars negotianti) είναι το αντικείμενο του βιβλίου. Εδώ επισημαίνονται τα λάθη και τα πάθη της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στο διαπραγματευτικό της ναυάγιο. Αναπτύσσονται θέσεις και διαπιστώσεις και παράλληλα προτείνονται λύσεις, η υιοθέτηση των οποίων θα βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και ίσως οδηγήσει επιτέλους στην έξοδό της από τα μνημόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ