κόμικς
Θανάσης Πέτρου, Δημήτρης Βανέλλης
Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη –
Από το ομότιτλο διήγημα του Μ. Καραγάτση
Εκδόσεις Τόπος, 2015,
σελ. 64, τιμή 10,90 ευρώ

Ενα διεθνών προδιαγραφών graphic novel, από τους βραβευμένους κομίστες Θανάση Πέτρου (εικονογράφηση) και Δημήτρη Βανέλλη (σενάριο), με θέμα την πορεία ενός χρήστη ουσιών από την πτώση στη λύτρωση, εμπνευσμένο από μια αλληγορική σάτιρα που έγραψε ο πολυδιαβασμένος πεζογράφος της γενιάς του ’30. Το αποτέλεσμα είναι μια φαντασμαγορική ιστορία που τα βάζει με τους πάντες και τα πάντα: το κράτος με τους διεφθαρμένους θεσμούς του, το κεφάλαιο με τους εκπροσώπους του, τη θρησκεία με την κατασκευασμένη μυθολογία της, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα με τη ναρκωμένη μοιρολατρία τους.

ποίηση
Αλέξανδρος Μάτσας
Απαντα ποιήματα
Εισαγωγή – επιμέλεια Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2015,
σελ. 224, τιμή 12,99 ευρώ

Η έκδοση περιλαμβάνει το ποιητικό έργο του Αλέξανδρου Μάτσα (1910 – 1969), ενός «ανένταχτου» της γενιάς του ’30, θιασώτη ενός προσωπικού αισθησιασμού, διαμορφωμένου από τις ευεργετικές επιρροές των υψηλών διδαγμάτων του Καβάφη και των αρχαίων λυρικών. Επιφυλακτικός μπροστά στο ενδεχόμενο μιας παρορμητικής νεανικής ένταξης σε κάθε μορφή ομαδικής δραστηριότητας, χωρίς να πάψει να στηρίζει τον ευρωπαϊκό και γηγενή νεωτερισμό, ανταποκρίθηκε με προσήλωση στην ενδιάθετη ροπή του προς το «ωραίο». Το βιβλίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό και ένα κείμενο του Κωστή Παλαμά.

μυθιστόρημα
Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο
Βιβλίο
Μετάφραση Αθηνά Ψυλλιά.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 296, τιμή 14 ευρώ

Ο συγγραφέας εξιστορεί, μέσα από τη δημιουργία αξέχαστων χαρακτήρων και τη συσχέτισή τους, την πορτογαλική μετανάστευση στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Ανάμεσα σ’ ένα χωριό της πορτογαλικής ενδοχώρας και στο Παρίσι, ανάμεσα στον λαϊκό πολιτισμό και στις αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία, ανάμεσα στον Μάη του ’68 και στην Επανάσταση των Γαριφάλων, ο Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ένας από τις σημαντικότερους νέους λογοτέχνες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ευρώπης, διερευνά πώς το όνειρο για μια καλύτερη ζωή προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μετανάστες.

αφηγήσεις
Μιχάλης Μητσός
Οι ιστορίες θα μας σώσουν –
Ενα ημερολόγιο του 2014
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 544, τιμή 20 ευρώ

Το βιβλίο δεν είναι ακριβώς το ημερολόγιο μιας χρονιάς. Απαρτίζεται από μικρές ιστορίες που
φτιάχνουν τη μεγάλη Ιστορία. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» αφηγείται εκ νέου, μέσα από τη δική του ματιά και ευαισθησία, ιστορίες που αλίευσε πέρυσι διαβάζοντας εφημερίδες και βιβλία, παρακολουθώντας ταινίες, ακούγοντας ανθρώπους που είχαν κάτι να πουν και ανασύροντας ενίοτε προσωπικές εμπειρίες. Το βιβλίο μιλά για πολιτική και έρωτα, υποστηρίζει ένθερμα την απόλαυση που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενοχή και επιχειρεί να προσεγγίσει τον θάνατο για να τον καταλάβει καλύτερα.

κείμενα
Νίκος Δασκαλοθανάσης
Restitutions –
14 κείμενα ιστορίας της τέχνης

Εκδόσεις Futura, 2015,
σελ. 224, τιμή 14,91 ευρώ

Ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συγκεντρώνει εδώ αδημοσίευτα στην πλειονότητά τους κείμενα τα οποία έγραψε στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, κείμενα που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αφορούν την ιστορία της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης. Ο Νίκος Δασκαλοθανάσης γράφει για έννοιες και ανθρώπους, για τη σχέση της τέχνης με την αντίσταση και τις πολιτισμικές σπουδές, για τον ανθρωπισμό ως καταστροφή, για τα όρια και τους όρους στην τέχνη, για τη μνήμη και το αρχείο, για τις εικαστικές τέχνες και τη φωτογραφία, για τα μουσεία και τους επιμελητές βιβλίων τέχνης.

μυθιστόρημα
δημήτρης στεφανάκης
Ο χορός των ψευδαισθήσεων
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015,
σελ. 280, τιμή 14,40 ευρώ

Το 2011 ο Αλέξανδρος Σάντσας ή Αλεκίνος δίνει τέλος στη ζωή του διχάζοντας μια ολόκληρη χώρα που βρίσκεται ήδη σε κρίση. Ο Μάνος Πιερίδης, μέλος μιας παρέας στην οποία ανήκε ο αυτόχειρας, αναθυμάται στιγμές από την κοινή τους ζωή στη δεκαετία του 1990. Ανατρέχει στα ανέμελα χρόνια της νιότης, στον ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Ελια, τη νεαρή δασκάλα χορού, την πολυκύμαντη φιλία του με τον Σέργιο. Μέσα από μικρά και μεγάλα επεισόδια που οδηγούν στο σήμερα αναδεικνύεται το ψηφιδωτό χαρακτήρων ενός λαού που χόρεψε στον ρυθμό των ψευδαισθήσεων προτού βυθιστεί σε μια απρόσμενη περιπέτεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ