Το «καρφί» και ο Ρέμπους

Ο Ιαν Ράνκιν γράφει μια κλασική αστυνομική ιστορία με φόντο τη Σκωτία του 2013, παραμονές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία


Ιan rankin
Αγιος ή αμαρτωλός;

Μετάφραση Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 472, τιμή 16,60 ευρώ

Εδιμβούργο, 2013. Καθώς η Σκωτία ζει τον πυρετό του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία που θα γίνει το 2014, ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην αστυνομία με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν με τον οποίο αποστρατεύτηκε. Μαζί με τη νεότερή του, αλλά ανώτερή του στην ιεραρχία, Σιβόν Κλαρκ, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ένα περίεργο τροχαίο: μια φοιτήτρια, η Τζέσικα Τρέινορ, βρίσκεται στο νοσοκομείο, το αμάξι της έχει πάθει ζημιές. Ωστόσο, οδηγούσε η ίδια ή ο νεαρός φίλος της, ο Φορμπς, γιος του υπουργού Δικαιοσύνης; Η εμπλοκή του Ρέμπους σε μια άλλη υπόθεση που έγινε πριν από πολλά χρόνια, την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν ήταν νεαρός αστυνομικός, μέλος μιας ομάδας με την ονομασία «Αγιοι», τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τους σημερινούς προϊσταμένους του αλλά και με τους παλιούς, οι οποίοι έχουν αναμειχθεί σε μια περίεργη υπόθεση: στην παραποίηση στοιχείων σχετικά με τον Μπίλι Σόντερς, «καρφί» της αστυνομίας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τον φόνο ενός άνδρα επειδή τον θεωρούσε εραστή της γυναίκας του. Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ο άλλος ήρωας του Ράνκιν, ο Μάλκολμ Φοξ. Οι δύο υποθέσεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο συγγραφέας αφηγείται μια αστυνομική ιστορία κλασικού τύπου, μα μιλάει και για πολιτική, καθώς το διάστημα που έγραφε το μυθιστόρημά του η πατρίδα του είχε χωριστεί στα δύο: στους οπαδούς της ανεξαρτησίας και στους πολεμίους της. Γι’ αυτό, βάζει δύο βασικούς ήρωες ως επικεφαλής των αντίστοιχων παρατάξεων. Ο πατέρας του Φορμπς ηγείται της καμπάνιας του Ναι και ο πρώην προϊστάμενος το Ρέμπους ηγείται της καμπάνιας του Οχι. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και οι ανατροπές στην πλοκή διαδέχονται η μία την άλλη.

Η δολοφονία του συγγραφέα

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ σε ρόλο Αγκαθα Κρίστι


Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ
Ο μεταξοσκώ­ληκας

Μετάφραση Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014,
σελ. 620, τιμή 18,80 ευρώ

Η Τζόαν Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, γράφοντας αστυνομικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ αποδεικνύει το μεγάλο αφηγηματικό της ταλέντο. Με το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ –σε έναν ρόλο σύγχρονου Ηρακλή Πουαρό -, το Ο μεταξοσκώληκας παίρνει μια θέση δίπλα στην Αγκαθα Κρίστι. Ο ήρωάς της είναι παράξενος. Αν και γόνος καλής οικογενείας, κάνει τον ντετέκτιβ για να επιβιώσει, αλλά τα καταφέρνει θαυμάσια καθώς οι επιτυχίες του τού φέρνουν πελάτες. Δυσκολεύεται να περπατήσει επειδή έχει χάσει το ένα του πόδι στο Αφγανιστάν, μα περιπλανάται στους ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου, κυνηγώντας και ανακρίνοντας τους υπόπτους με το μυαλό του στο ποδόσφαιρο. Εδώ, ψάχνει να βρει τον συγγραφέα Οουεν Κουίν που τον αναζητεί η γυναίκα του. Πράγματι, τον βρίσκει, αλλά νεκρό, άγρια δολοφονημένο σ’ ένα έρημο σπίτι. Ο συγγραφέας έχει ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα, στο οποίο παρουσιάζει ως τέρατα τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, κυρίως εκείνους του χώρου των εκδόσεων: συγγραφείς, εκδότες, ατζέντηδες, κριτικούς, επιμελητές, αλλά και τους επίδοξους συγγραφείς που παρακολουθούν μαθήματα δημιουργικής γραφής. Επομένως, πολλοί θέλουν να τον ξεπαστρέψουν. Ποιος το έκανε; Ανδρας ή γυναίκα; Με ποιο κίνητρο, το χρήμα ή την εκδίκηση; Μήπως από τρέλα; Στο μυθιστόρημα με τον παράξενο τίτλο Bombyx Mori (είδος μανιταριού), ένας χαρακτήρας ονομάζεται Φαλλός ο Αναίσχυντος. Είναι το κλειδί στην υπόθεση; Ο ήρωας μαζί με τη δυναμική βοηθό του Ρόμπιν προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση και βέβαια τα καταφέρνουν, ενώ ο μοναχικός και αισθηματικά απογοητευμένος Στράικ έχει και τα ερωτικά «τυχερά» του. Η γραφή της Ρόουλινγκ/Γκάλμπρεϊθ είναι υψηλού επιπέδου και το βιβλίο αστείο μέσα στη σοβαρότητά του, ενώ τα ενίοτε δηλητηριώδη σχόλια για τον χώρο του βιβλίου πρέπει να εκληφθούν ως προϊόντα βιωμάτων.


William Ryan
Τομέας Δώδεκα

Μετάφραση Αναστασία Καλλιοντζή
Εκδόσεις Διόπτρα, 2014,
σελ. 462, τιμή 14,60 ευρώ

Μόσχα, καλοκαίρι του 1937. O καθηγητής Αζάροφ βρίσκεται δολοφονημένος και ο αστυνόμος Κάρολεφ αναλαμβάνει δράση. Ο φιλόδοξος καθηγητής είχε αρχίσει πειράματα που είχαν την έγκριση του Στάλιν. Οταν κι άλλος επιστήμονας δολοφονείται, ο Κόρολεφ διαπιστώνει πως σε αυτήν εμπλέκονται δύο αντιμαχόμενες φατρίες της Νι-Κα-Βε-Ντε, της πανίσχυρης υπηρεσίας Κρατικής Ασφαλείας της ΕΣΣΔ.

Kάρλο Λουκαρέλι
Ηθελα να πετάξω

Μετάφραση Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, σελ. 356, τιμή 17,04 ευρώ

Ο Κάρλο Λουκαρέλι αφήνει τις αφηγήσεις με τις πολιτικές και κοινωνικές επισημάνσεις για να ασχοληθεί με μια διχασμένη προσωπικότητα που σκοτώνει αδιακρίτως νέους, γυναίκες και άνδρες. Μαφιόζος ή αντιεξουσιαστής; Το κάνει από οργή; Για απόδοση δικαιοσύνης ή για εκδίκηση; Χώρος δράσης η Μπολόνια, όπου η αστυνομικός Γκράτσια Νέγκρο με τους συναδέλφους της προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Τζορτζ Πελεκάνος
Το Δίδυμο

Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 336, τιμή 14,40 ευρώ

Στο νέο βιβλίο του Πελεκάνου ο Σπίρο Λούκας, υιοθετημένος γιος μιας οικογένειας Ελληνοαμερικανών, βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, αναζητεί έναν πολύτιμο πίνακα. Τον έκλεψε από την κάτοχό του ο εραστής της, ο Μπίλι Χάντερ, ένας επηρμένος επιβήτορας μεσήλικων γυναικών. Η τελική μονομαχία ανάμεσα στους δύο άνδρες προβλέπεται σκληρή. Στο μεταξύ, ο Λούκας ερωτεύεται μια παντρεμένη, βιώνοντας ένα πάθος που τον τυραννάει νυχθημερόν.

Camilla Lackberg
Ο φαρο­φύλακας

Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 592, τιμή 17,70 ευρώ

Η δημοφιλής Σουηδέζα επανέρχεται με μια περιπέτεια των δύο ηρώων της, της συγγραφέως Ερικας και του αστυνομικού Πάτρικ, οι οποίοι προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Ματς Σβερίν, διαχειριστή οικονομικών του τοπικού δήμου. Πρωταγωνίστρια είναι η Νάταλι, μια παντρεμένη μητέρα που επιστρέφει στη Φιελμπάκα, τη γενέτειρά της, με τον μικρό της γιο. Κάτι έγινε με τον άνδρα της, κάτι περίεργο που συνδέεται με αίμα.

Malkolm Mackay
Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ

Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη
Εκδόσεις Πόλις, 2014, σελ. 298, τιμή 14 ευρώ

Γλασκώβη και υπόκοσμος. O Κάλουμ Μακ Λιν, επαγγελματίας δολοφόνος, αναλαμβάνει να σκοτώσει τον Λιούις Γουίντερ, μικρέμπορο ναρκωτικών που συζεί με τη Ζάρα που έχει ένα παιδί με άλλον άνδρα. Οταν ο Κάλουμ πραγματοποιήσει τη δουλειά που του ανατέθηκε, η Ζάρα, όμορφη, ωραιοπαθής, ερωτιάρα και αδίστακτη, βρίσκεται με το «εμπόρευμα» και πολλά λεφτά. Τι θα κάνει;

Anders de la Motte
Βόμβος

Μετάφραση Ρένα Χατχούτ
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2014,
σελ. 470, τιμή 14,40 ευρώ

Ο Αντερς ντε λα Μοτ (1971) είναι πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Στοκχόλμης. Γνώστης της σύγχρονης τεχνολογίας, έγραψε την τριλογία θρίλερ Παιχνίδι. Πρωταγωνιστής είναι ο Χένρικ Πέτερσον, γνωστός ως ΧΠ, ένας τυχοδιώκτης που εδώ, στο δεύτερο μέρος, γυρίζει την Αφρική και την Ασία κυνηγημένος. Εχει μπλέξει με μια σκοτεινή οργάνωση τρομοκρατών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ