Iστορία
Mάικλ Sκοτ
Δελφοί – Το κέντρο του αρχαίου κόσμου

Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014,
σελ. 440, τιμή 18,80 ευρώ

Μια ολοκληρωμένη ιστορία των ιερού Μαντείου των Δελφών που θεωρούνταν, για περισσότερα από χίλια χρόνια, ο ομφαλός της Γης. Με κείμενο εμπεριστατωμένο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο συγγραφέας καλύπτει το σεπτό τοπίο συνολικά, από τις βιβλιογραφικές αναφορές και τα αρχαιολογικά ευρήματα ως την καθιέρωσή του ως τόπου λατρείας και κέντρου του αρχαίου κόσμου. Περιγράφει πώς οι Δελφοί έγιναν μήλον της έριδος μεταξύ Ελλήνων και Ρωμαίων αλλά και τόπος προσφοράς πολύτιμων αναθημάτων από αντίπαλες πόλεις-κράτη και ξένους βασιλείς. Εξετάζει, επίσης, τη σταδιακή παρακμή αλλά και τη μεταβαλλόμενη σημασία του ως σήμερα.


Μελέτες
Ανδρέας Κ. Λυμπεράτος (επιμ.)
Τα Βαλκάνια Εκσυγχρονισμός, ταυτότητες, ιδέες -Συλλογή κειμένων προς τιμήν της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης – Συνέκδοση με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ), 2014,
σελ. 920, τιμή 35 ευρώ (σκληρόδετο)

Το επιστημονικό έργο και η συνολική προσφορά της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα, της κορυφαίας νεοελληνίστριας ιστορικού της Βουλγαρίας, καθόρισαν, εδώ και μισό σχεδόν αιώνα, το πεδίο των ελληνοβουλγαρικών και πνευματικών σχέσεων. Με αισθήματα αναγνώρισης και επιστημονικής φιλίας, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία συνέβαλαν, μαζί με άλλους βαλκανιολόγους, στη συγγραφή ενός τόμου, με διεθνικό και πολυτασικό χαρακτήρα, ο οποίος λειτουργεί ως τεκμήριο για το ευρύ πεδίο επαφών και παραγωγής γνώσης που καλλιέργησε και ανέδειξε η δυναμική προσωπικότητα της Νάντιας Ντάνοβα.


Πολιτικό θρίλερ

Πέτρος Μαρτινίδης
Σύρριζα

Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 184, τιμή 13,50 ευρώ

Υποπτος θάνατος στην αρχή, μοιραίες γυναίκες και στιγμές αγωνίας ενδιαμέσως, απροσδόκητη ανατροπή στο τέλος. Τα τοπία –Θεσσαλονίκη και Βουρβουρού στη Χαλκιδική –είναι αληθινά, όπως κάποια γεγονότα μεταξύ της 14ης και της 17ης Ιουλίου 2014. Συμπτώσεις ονομάτων και επιρρημάτων παραμένουν τυχαίες. Είναι κανόνας στα αστυνομικά μυθιστορήματα ο ήρωας να περνάει σύρριζα από τον θάνατο. Στην προσπάθειά του να λύσει τον γρίφο μπορεί επίσης να περάσει σύρριζα και από την αλήθεια. Από τον θάνατο γλιτώνει πάντα, από την αλήθεια ποτέ. Ενα θρίλερ που παραγίνεται πολιτικό, με αφορμή μια πολιτική που παραγίνεται θρίλερ.


Νουάρ μυθιστόρημα

Ιερώνυμος λύκαρης
Η ζήλια είναι μαχαιριά

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 208, τιμή 13 ευρώ

Μια μαύρη κωμωδία όπου κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι το θανάσιμο αμάρτημα τηςζηλοφθονίας. Πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων σπαρταριστών χαρακτήρων, ηΚέλλυ, νοσηρός νους μιας δολοφονικής πλεκτάνης –εφήμερημούσα και ερωμένη του λαϊκού συνθέτη, μπαρμπουτζή και ζαράκιαΚαν-ΚανήΕξάρα -, ο υστερόβουλος συνένοχός τηςΒραζιλιάνοςήΧρυσή Μασέλα –μούλος τσιγγάνας χαρτορίχτρας και ταξίαρχου της Χωροφυλακής, νταλικέρης και μπράβος –και το αντικείμενο της ζήλιας και του φθόνου της, ηΜαρκησία, ευεργετηθείσα ομότεχνός της, που κατάφερε τονΚαν-Καν να την παντρευτεί.


Ανθολογία

Τ’ αγαπημένα του Θωμά Κοροβίνη: Ποιήματα και αφηγήματα άλλων
Επιλογή κειμένων Θωμάς Κοροβίνης

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 296, τιμή 14,40 ευρώ

Η νέα σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο με τίτλο «Τ’ αγαπημένα ποιήματα και αφηγήματα άλλων» εγκαινιάζεται εφέτος με τον συγγραφέα και τραγουδοποιό Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος ανθολογεί κείμενα, κυρίως από το ευρύ φάσμα της νεοελληνικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιλέγει τους συγκεκριμένους λογοτέχνες, τη σχέση του με πολλούς από αυτούς, τον τρόπο που έχουν επηρεάσει, παλαιότεροι και νεότεροι, τον ίδιο και τις δημιουργίες του. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς η σκυτάλη πέρασε στον ποιητή Μιχάλη Γκανά ενώ αναμένεται το τρίτο, την άνοιξη του 2015, από την πεζογράφο Αλκη Ζέη.


Κείμενα
Μάριος ποντίκας
Κουταμάρες (Και μία εξυπνάδα) – Β’ Τόμος…

Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014,
σελ. 94, τιμή 8,52 ευρώ

Υπήρξε και πρώτος τόμος. Λογικό, αφού αυτός είναι ο δεύτερος. Να μια κουταμάρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον ως εξυπνάδα. Αλλά το βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από αναμετρήσεις ιδιοφυών και εύπεπτων τοποθετήσεων. Εμπειρίες και καταστάσεις αποδομούνται μέσα σε μικρούς μονολόγους ή σε κουβέντες από έναν διάλογο ο οποίος θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα με ωμότητα, χιούμορ, ειρωνεία, συμβολισμούς και προκλήσεις. Ενα βιβλίο που διαβάζει και ξαναδιαβάζει ο αναγνώστης κάθε φορά που συνειδητά θέλει να αποδράσει από την πραγματικότητα, χωρίς να χάσει την επαφή του με αυτήν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ