μελέτη
Λάμπρος Βαρελάς
Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος
Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού (1873-1896)
University Studio Press, 2014,
σελ. 478, τιμή 24 ευρώ

Η πρόσληψη του λογοτεχνικού αλλά και του επιστημονικού έργου του Βιζυηνού μέσα από μελέτες, κριτικές, σημειώματα και ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά και ξένα έντυπα από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα ως τον θάνατό του. Τα κείμενα συνοδεύονται από Εισαγωγή όπου φωτίζονται θολές όψεις της υποδοχής του και παρατίθεται νεότερη, πληρέστερη εργογραφία του. Ο τόμος συμπληρώνεται με τρία άγνωστα κείμενα του Βιζυηνού, μεταξύ των οποίων μια επιστολή του για τη φημολογούμενη συμμετοχή του στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό του 1889.

νουβέλα
Γιώργος Κουτσούκος
Ενυδρείο
Εκδόσεις Κίχλη, 2014,
σελ. 160, τιμή 13,50

Ενας άνδρας περιπλανιέται στους δρόμους της Αθήνας της κρίσης αναζητώντας τον έρωτα. Κάθε κεφάλαιο και ένας δρόμος, από τη Σταδίου ως την Ιπποκράτους και από την Πατησίων ως την Πανόρμου και πίσω στη Μάρνη και στην Ευριπίδου. Εμμονικές αναζητήσεις, επικίνδυνες συναντήσεις, στιγμιότυπα, επιθυμίες που αναδύονται μέσα από ρωγμές της καθημερινότητας, σκηνικό σκληρού νουάρ και αφήγηση σε ρυθμούς τζαζ. Με λεπτή ειρωνεία και αυτοσαρκασμό, περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο όσα βλέπει περπατώντας στους δρόμους της πόλης που βουλιάζει.

περιοδικό
Ποιητική
Τεύχος 13
Ανοιξη – Καλοκαίρι 2014,
σελ. 334, τιμή 17,90 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού περνάμε, μεταξύ άλλων, από τον Πρόλογο της Αντιγόνης, σε αδημοσίευτη, ως τώρα, απόδοση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, σε δύο κείμενα του Μπόρχες, μεταφρασμένα από τους Δημήτρη Καλοκύρη και Αχιλλέα Κυριακίδη. Και από την πολεμική του Ηρκου Αποστολίδη υπέρ του Κ.Π. Καβάφη, καθώς το έργο του ποιητή εξακολουθεί να αποτελεί διαφιλονικούμενο πεδίο, με πιο πρόσφατη την αφορμή των περσινών εορτασμών, φθάνουμε στο επετειακό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ, όπου η ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου μεταφράζει σονέτα του και ο Αρης Μπερλής ένα εξαιρετικό δοκίμιο του Χάρολντ Μπλουμ.

δημώδης λογοτεχνία
Μαρίνος Φαλιέρος
Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν
Επιμέλεια A. van Gemert και W. Bakker,
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2014,
σελ. 116, τιμή 12,78 ευρώ

Ενα δημώδες παραινετικό ποίημα του πρώτου μισού του 15ου αιώνα, με την επιμέλεια των ομότιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ Arnold van Gemert και Wim Bakker, του ποιητή Μαρίνου Φαλιέρου προς τον γιο του Μάρκο. Το κείμενο αποτυπώνει γενικότερα προβλήματα της αρχοντικής κοινωνίας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη: τις σχέσεις με τους χωρικούς και την αντιμετώπιση καινούργιων κοινωνικών δεδομένων. Είναι η πρώτη φορά που δημώδες λογοτέχνημα συμβουλεύει λεπτομερειακά για την επιλογή της νύφης, τις συζυγικές σχέσεις, την κατανομή καθηκόντων μέσα στην οικογένεια και τη μοίρα των παιδιών.

αστυνομικό
Kondor Vilmos
Εγκλημα στη Βουδαπέστη
Μετάφραση Φίλιππος Χρυσόπουλος.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 302, τιμή 15,50 ευρώ

Στη Βουδαπέστη του 1936 ο ακροδεξιός ούγγρος πρωθυπουργός Γκιούλα Γκέμπες πεθαίνει προτού εκπληρώσει τη φιλοδοξία του να εγκαθιδρύσει ένα φασιστικό καθεστώς, ενώ ο αστυνομικός ρεπόρτερ Ζίγκμοντ Γκόρντον παίρνει μια πληροφορία που τον οδηγεί αργά τη νύχτα στην πιο κακόφημη γειτονιά της πρωτεύουσας. Εκεί ανακαλύπτει το πτώμα μιας ωραίας, κομψοντυμένης κοπέλας, με ένα εβραϊκό προσευχητάριο στην τσάντα της. Η έρευνα θα τον οδηγήσει στον σκοτεινό υπόκοσμο της πόλης, όπου δρουν συνδικάτα εγκλήματος και πυρήνες παράνομων κομμουνιστών, αλλά και στα ανώτατα στρώματα και στους κύκλους της εξουσίας.

τέχνη
marc jimenez
Τι είναι η αισθητική;
Μετάφραση Μαριλένα Καρρά.
Επιμέλεια Γιούλη Ράπτη.
Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 312, τιμή 21,50 ευρώ

Τι είναι το ωραίο στη φύση και στην τέχνη; Μπορούμε να αποδώσουμε με λέξεις αυτό που αγγίζει την ευαισθησία μας, αυτό που σχετίζεται με το συναίσθημα, αυτό που προκαλεί τον ενθουσιασμό ή την αποδοκιμασία μας, αυτό που μας συγκινεί ή μας αφήνει αδιάφορους; Ο συγγραφέας, καθηγητής στη Σορβόνη και μελετητής της αισθητικής θεωρίας του Theodor Adorno, αποδεικνύει με τον τόμο ότι και η πλέον εξειδικευμένη έρευνα μπορεί να συμβαδίσει με τη θέληση να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό και με σαφήνεια θέματα τα οποία απασχολούν μια επιστήμη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ