Χένινγκ Μάνκελ
Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ

Εκδόσεις Ψυχογιός,2014
σελ. 198, τιμή 13,30 ευρώ

Το βιβλίο Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ περιλαμβάνει δύο κείμενα: το μικρό μυθιστόρημα Το χέρι, που κυκλοφόρησε πριν από πολλά χρόνια στην Ολλανδία κατά παραγγελία και αργότερα γυρίστηκε ως τηλεταινία για το BBC με πρωταγωνιστή τον Κένεθ Μπράνα, και ένα δοκίμιο με τίτλο Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ σχετικά με τον ήρωά του. Ο Χένινγκ Μάνκελ μάς πληροφορεί ότι με το μυθιστόρημα Το φθινόπωρο του Κουρτ Βαλάντερ έκλεισε η σειρά: «Αλλη ιστορία για τον Κουρτ Βαλάντερ δεν υπάρχει». Επομένως, Το χέρι είναι η τελευταία περιπέτεια του εκκεντρικού σουηδού αστυνομικού, ο οποίος έχει βγει στη σύνταξη. Η υπόθεση διαδραματίζεται το 2002, όταν ο Βαλάντερ αποφασίζει να μετακομίσει από την πόλη Ινσταντ, όπου ασκεί τα αστυνομικά του καθήκοντα, στην εξοχή. Επισκέπτεται ένα ωραίο παλιό σπίτι αλλά στον κήπο του ανακαλύπτει ένα χέρι· εκεί είναι θαμμένο ένα πτώμα κι άλλο ένα. Κάνοντας σχολαστική έρευνα σε αρχεία και μιλώντας με ανθρώπους της περιοχής, ο επιθεωρητής προσπαθεί να λύσει τον γρίφο και βρίσκεται μπροστά σε μια οικογενειακή τραγωδία, ενώ ένας ηλικιωμένος τον απειλεί με πιστόλι. Στο δοκίμιο ο συγγραφέας δίνει πληροφορίες για τον ήρωά του, τον πατέρα του, την κόρη του, τις γυναίκες του, τους συναδέλφους του. Το μεγάλο πάθος του είναι η όπερα, αγαπημένοι του αοιδοί η Μαρία Κάλλας και ο Ελβις Πρίσλεϊ, αγαπημένο του βιβλίο Η μυστηριώδης νήσος του Ιουλίου Βερν. Η ιδέα για τη δημιουργία του Βαλάντερ γεννήθηκε στο μυαλό του Μάνκελ το 1990, τότε που σκέφτηκε να γράψει ένα αστυνομικό αφήγημα, έχοντας στο μυαλό του το κλασικό αρχαιοελληνικό δράμα, όπου συμβαίνουν εγκλήματα, όπως εκείνο της Μήδειας, έγκλημα από ζήλια. Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Βαλάντερ αγαπήθηκε και έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο.



Σάλα Σιμούκα
Κόκκινη σαν το αίμα

Μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014
σελ. 270, τιμή 12,20 ευρώ

Η παραγωγή αστυνομικών μυθιστορημάτων στη Φινλανδία δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα. Μερικούς συγγραφείς έχει αναλάβει να μας τους παρουσιάσει η Μαρία Μαρτζούκου. Η Σάλα Σιμούκα, γεννημένη το 1981, είναι βραβευμένη και καταξιωμένη στη χώρα της. Η ηρωίδα της, η 17χρονη μαθήτρια Χιονάτη Αντερσον, βρίσκει στον σκοτεινό θάλαμο ενός σχολικού εργαστηρίου φωτογραφίας ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Και τότε γίνεται στόχος ενός επικίνδυνου κυκλώματος ναρκωτικών. Πρόκειται για μια πρωτότυπη αστυνομική ιστορία που παραπέμπει στο παραμύθι Χιονάτη των αδελφών Γκριμ.



O φόβος του ξένου
(10 αστυνομικά
διηγήματα)
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 176, τιμή 8,80 ευρώ


Επτά γυναίκες και τρεις άνδρες, νικητές του διαγωνισμού που προκήρυξε το Μεταίχμιο (οι συμμετοχές έφτασαν στις 461), δοκιμάζουν το ταλέντο τους στο αστυνομικό αφήγημα. Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος συνίσταται στο ότι δεν κρίθηκαν από κάποια επιτροπή, αλλά οι ίδιοι αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες. Το θέμα ήταν «ο φόβος του ξένου» που περιλαμβάνει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, ακόμη και τις υπαρξιακές αναζητήσεις. Ανθρωποι κάθε ηλικίας δολοφονούν ή δολοφονούνται με κίνητρο το πάθος, το συμφέρον και βεβαίως τον φόβο του άλλου, του διαφορετικού.


Ντίνος Οικονόμου
Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014
σελ. 422, τιμή 14,91 ευρώ

Ο Ντίνος Οικονόμου (Φλώρινα, 1938), γιατρός το επάγγελμα, είναι γνωστός για τα νουάρ μυθιστορήματά του με ήρωες γιατρούς και χώρους δράσης νοσοκομεία. Εδώ μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη την εποχή της χούντας, όπου ο απροσδόκητος θάνατος μιας ασθενούς εξωθεί τη γιατρό που τον χρεώνεται σε αυτοκτονία. Ο αντικαταστάτης της γίνεται στόχος των αντιζήλων του. Στην άλλη μεριά βρίσκεται ο γιατρός Μιχελόγκωνας και μερικές γυναίκες, επιθυμητές και επικίνδυνες. Πρόκειται για επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν, όταν η Ελλάδα των συνταγματαρχών μαστιζόταν από διαφθορά.


Ζιλ Βενσάν

Ντζεμπέλ- Στους λόφους του Αλγερίου
Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 280, τιμή 12,78 ευρώ

Ο Ζιλ Βενσάν (1958) έγραψε ένα νουάρ μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τον πόλεμο της Αλγερίας, πόλεμο που έχει στοιχειώσει τους Γάλλους. Η ιστορία αρχίζει το 1960 στην Αλγερία, όπου ο γάλλος στρατιώτης Αντουάν Μπερτιέ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, κοντά στην οικογένειά του. Πριν, όμως, συμμετέχει σε σφαγή αμάχων Αλγερινών και στο πλοίο της επιστροφής αυτοκτονεί. Σαράντα ένα χρόνια μετά, στη Μασσαλία, η αδελφή του αναθέτει σε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ να ξεδιαλύνει τον θάνατό του. Τότε οι συμπολεμιστές του Μπερτιέ δολοφονούνται ένας-ένας και η τοπική αστυνομία αναλαμβάνει δράση.



Γιώργος Σκούρτης
Το χειρόγραφο της Αντάρας
Ο δολοφόνος του ΟκτώΜβρη
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 336, τιμή 19,68 ευρώ

Σημερινή Αθήνα, η Ελλάδα του Μνημονίου και της κρίσης. Η αφηγήτρια λέγεται Αντάρα και μιλάει για τις δολοφονίες ιερόδουλων από άγνωστο δράστη. Μαζί με μια μικρή ομάδα γυναικών που ασκούν το ίδιο επάγγελμα αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον μανιακό δολοφόνο, ο οποίος αποτελεί απειλή και για τις ίδιες. Στο μεταξύ ένας φιλόδοξος πολιτικός ονόματι Ιωάννης Κατακουζηνός, λαοπλάνος και δημεγέρτης, βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Δεν πρόκειται για ορθόδοξο μυθιστόρημα αλλά για ένα υβριδικό λογοτεχνικό είδος στο οποίο ο Σκούρτης επιχειρεί μια ανατομία της ελληνικής κοινωνίας.


Πέτρος Γαλιατσάτος
Ασπρα γάντια

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2014
σελ. 304, τιμή 12,99 ευρώ

Ο Πέτρος Γαλιατσάτος (Αθήνα, 1971) έχει γράψει ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Βρετανία και παλιά στη Νότια Αφρική. Οι ήρωές του δρουν στη σημερινή Αθήνα της κρίσης, πόλη όπου συμβαίνουν δραματικά γεγονότα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Μάικ Ζάκρος, γοητευτικός μπάτλερ της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα για να ξεπληρώσει κάποιο παλιό του χρέος και κάνει δουλειές για τον Γιώργο, αρχηγό μιας εγκληματικής ομάδας που θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον πρέσβη της Νότιας Αφρικής.

Πρόβα χορωδίας

Η Φινλανδή Λέενα Λεχτολάινεν μιλάει για μικρά και μεγάλα ανθρώπινα πάθη. Οι περιπέτειες της νεαρής υπαστυνόμου Μάρια Κάλιο


Leena Lehtolainen
Πικρά πάθη
Μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου
Εκδόσεις Λιβάνη, 2014
σελ. 240, τιμή 13,33 ευρώ

H Λέενα Λεχτολάινεν, μία από τις διασημότερες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων της Φινλανδίας, βραβευμένη αρκετές φορές, στο βιβλίο της Πικρά πάθη του 1993 μιλάει για μικρά και μεγάλα ανθρώπινα πάθη. Σε αυτό δεν υπάρχουν δολοφόνοι με διαταραγμένη προσωπικότητα αλλά ήρωες κανονικοί που ζουν, εργάζονται και ερωτεύονται, όπως ο καθένας από τους συμπατριώτες της. Κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια είναι η νεαρή υπαστυνόμος Μάρια Κάλιο, η οποία αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τον θάνατο του Γιούκα Πέλτονεν που βρέθηκε νεκρός στην παραλία, κοντά στο εξοχικό των γονιών του, όπου φιλοξενούσε για το Σαββατοκύριακο επτά μέλη μιας φοιτητικής χορωδίας που έκαναν πρόβες. Πρόκειται για φόνο αφού χρησιμοποιήθηκε τσεκούρι. Ο Γιούκα, ωραίος, δυναμικός, ερωτεύσιμος, είχε σχέσεις με πολλές γυναίκες, ακόμη και με παντρεμένες, και είναι πιθανόν να δολοφονήθηκε από κάποιον απατημένο σύζυγο. Διότι ανάμεσα στα μέλη της παρέας κυριαρχούν ο έρωτας, το σεξ, η ζήλια. Η Μάρια, που λόγω της δουλειάς της δεν προλαβαίνει να απολαύσει το σεξ με άντρες που της αρέσουν, ανακρίνει τους παρευρεθέντες στο εξοχικό σύμφωνα με τον νόμο (και φαντάζεται πως είναι Φίλιπ Μάρλοου) και διαπιστώνει πως, ενώ το κίνητρο του εγκλήματος είναι σκοτεινό, πίσω από την υπόθεση κρύβονται το χρήμα και η μανία απόκτησής του. Επίσης ο αναγνώστης αντλεί ένα σωρό πληροφορίες για τη ζωή στη Φινλανδία, χώρα με ελάχιστη εγκληματικότητα, αλλά με πολλή ενδοοικογενειακή βία, αλκοολικούς και βιαστές, καθώς και συμμορίες διακίνησης παράνομων ποτών, ναρκωτικών και γυναικών. Πρόκειται για ενδιαφέρον βιβλίο που θυμίζει λίγο Αγκαθα Κρίστι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ