φιλοσοφία
Γκέοργκ Χέγκελ
Η επιστήμη της λογικής: Είναι – Ουσία – Εννοια
Εισαγωγή – Μετάφραση – Επίμετρο Σταμάτης Γιακουμής
Εκδοση της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης, 2013,
σελ. 667, τιμή 40 ευρώ

Το έργο σηματοδότησε το τέλος εποχής για την κλασική μεταφυσική σκέψη. Σχεδόν δύο αιώνες μετά την πρώτη του έκδοση στη Νυρεμβέργη (1812) δεσπόζει ακόμη στον φιλοσοφικό κανόνα. «Η επιστήμη της λογικής», κείμενο καθοριστικό για την κατανόηση της εγελιανής φιλοσοφίας και μάλλον το πλέον απαιτητικό έργο του Χέγκελ, συνιστά μια φιλοσοφική απάντηση στο καντιανό μεταφυσικό σύστημα, δηλαδή στην «Κριτική του καθαρού λόγου». Διαρθρώνεται σε δύο μέρη: α) την Αντικειμενική Λογική, όπου ο φιλόσοφος πραγματεύεται τη διδασκαλία του Είναι και της Ουσίας και β) την Υποκειμενική Λογική, όπου ασχολείται με τη διδασκαλία της Εννοιας.

μυθιστόρημα
Τζόναθαν Φράνζεν
Κραδασμοί
Μετάφραση Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014,
σελ. 631, τιμή 18,80 ευρώ
Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα («Strong Motion») του αμερικανού συγγραφέα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1992 και στο οποίο πρωταγωνιστούν τα μέλη μιας συνηθισμένης, μίζερης οικογένειας. Ο νωθρός και κυνικός Λούις Χόλαντ, με πρόωρη φαλάκρα, δουλεύει στο ραδιόφωνο. Ο πατέρας είναι ένας αφοσιωμένος αριστεριστής ιστορικός, ενώ η μητέρα του μια αγχωμένη γυναίκα που διψά για κοινωνική καταξίωση. Η Ρενέ, κοπέλα του Λούις, υποπτεύεται ότι οι σεισμικές δονήσεις που συγκλονίζουν τη Βοστώνη δεν οφείλονται σε φυσικά αίτια και ερευνώντας το θέμα έρχεται αντιμέτωπη με μια ομάδα φανατικών που καταδικάζουν τις εκτρώσεις.

μυθιστόρημα
Χάρης Βλαβιανός
Το αίμα νερό – Μυθιστόρημα σε σαράντα πέντε πράξεις
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 80, τιμή 7 ευρώ

Ο τίτλος του πρώτου αυτοβιογραφικού βιβλίου του Χάρη Βλαβιανού παραπέμπει απευθείας στη νομοτέλεια της λαϊκής σοφίας: το αίμα νερό δεν γίνεται. Αυτοπροσδιοριζόµενη ως «µυθιστόρηµα σε σαράντα πέντε πράξεις» αυτή η σκληρή, μέσα στη γενναιότητά της, εξομολόγηση αποκαλύπτει ταυτοχρόνως τον άνθρωπο και τον ποιητή στην ωριμότητά του. Σταθερό θέµα: το υποκείµενο. Μέσο: η ανασκαφή του προσωπικού, οικογενειακού τραύµατος, στιγµιότυπα που αναδύονται µε τους ελεύθερους συνειρµούς της µνήµης. Επιθυµία: αν όχι η συγχώρεση για ό,τι έχει πια παρέλθει, τουλάχιστον η λυτρωτική έκθεση, η αναμέτρηση με τα φαντάσματα στον καθρέφτη.
λεξικό
Συλλογικός τόμος
Λεξικό Φιλοσοφίας – Εκατό όροι
Επιμέλεια Stefan Jordan, Christian Nimtz
Μετάφραση Λευτέρης Αναγνώστου, Ηλίας Κρίππας
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2014,
σελ. 336, τιμή 21,30 ευρώ
Eνα πυκνό και εύληπτο εισαγωγικό εγχειρίδιο στο φιλοσοφικό γίγνεσθαι. Συνομιλώντας με το παρελθόν, αλλά και το παρόν, 73 συγγραφείς από διάφορους κλάδους και τομείς της φιλοσοφίας προσφέρουν έναν συγκροτημένο ερμηνευτικό κατάλογο 100 βασικών φιλοσοφικών εννοιών από τον Πλάτωνα, τον Κικέρωνα, τον Θωμά Ακινάτη και τον Πέτρο Αβελάρδο ως τον Νίτσε, τον Γκέντελ, τον Ντεριντά και τον Ρόρτι. Προσφέρεται στον αναγνώστη, με σαφήνεια και περιεκτικότητα, μια σύνοψη των θεμελιωδών φιλοσοφικών συζητήσεων, των σημαντικότερων θέσεων και των ισχυρότερων επιχειρημάτων στην ιστορία της φιλοσοφίας.
μελέτες
Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη
Το σχοίνισμα της γραφής – Παπαδιαμαντ(ολογ)ικές μελέτες
Εκδόσεις Gutengerg – Γιώργος και Κώστας Δαρδανός, 2014,
σελ. 318, τιμή 20 ευρώ
Η συγγραφέας, καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και γνωστή μελετήτρια του παπαδιαμαντικού έργου, ξαναδιαβάζει τα τεκμήρια και –με αυτές τις εργασίες που εκπόνησε σε ένα διάστημα 20 και πλέον ετών –φιλοδοξεί να δείξει ότι ο Παπαδιαμάντης στη ζωή και στην τέχνη του απέφυγε την υπαγωγή στις προδιαγραφές ορισμένου τρόπου, είδους, γλώσσας, ιδεολογίας. Ο Παπαδιαμάντης, βαθύς γνώστης της ελληνικής λογοτεχνίας στη διαχρονία της, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής (ένα μέρος της οποίας μετέφρασε), δημιούργησε ένα έργο οριακό το οποίο ανταποκρίνεται διαρκώς σε νέες προσεγγίσεις, χωρίς να επιτρέπει μοναδική ή οριστική ερμηνεία.

παιδικό
Φίλιππος Φιλίππου
Οι περιπέτειες της ελεάννας στη θάλασσα
Εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά,
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 95, τιμή 7,20 ευρώ

Η τετράχρονη Ελεάννα ζει µε τον καπετάνιο μπαμπά της και τη μαμά της στον «Οδυσσέα», ένα κόκκινο καράβι που ταξιδεύει στους ωκεανούς. Φίλοι της είναι ο ασυρματιστής, ο μάγειρας, οι ναύτες από την Αραβία και την Ινδία αλλά και τα ζώα του καραβιού. Οταν ο «Οδυσσέας» βουλιάζει, µετακοµίζουν σε ένα πράσινο καράβι, τον «Αλέξανδρο». Η Ελεάννα γνωρίζει τότε κι άλλους ανθρώπους, από την Κίνα, το Μεξικό και την Αφρική. Γνωρίζει επίσης μια χελώνα, ένα κροκοδειλάκι, ένα φίδι και µια µαϊµού µε κεφάλι γάτας που δεν είχε ξαναδεί. Η Ελεάννα παίζει βιολί, οδηγεί ποδήλατο, κολυµπάει και νοµίζει πως όλοι οι άνθρωποι ζουν σε καράβια. Ωσπου το καράβι φθάνει στην Αφρική…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ