ANTONIO HILL
Εγκλημα στη Βαρκελώνη
Μετάφραση Μαρία Παλαιολόγου.
Εκδόσεις Πατάκη, 2013,
σελ. 432, τιμή 18,70 ευρώ

Η Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Καταλωνίας και το αντίπαλον δέος της Μαδρίτης, ήταν ο χώρος δράσης των μυθιστορημάτων του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, του σημαντικότερου αστυνομικού συγγραφέα της χώρας. Σε αυτή διαδραματίζονται πλέον τα έργα του Αντόνιο (Τόνι) Χιλ (γενν. 1966), ο οποίος με το πρώτο του μυθιστόρημα, Εγκλημα στη Βαρκελώνη (πρωτότυπος τίτλος El verano de los juguetes muertos, ήτοι Το καλοκαίρι των νεκρών παιχνιδιών), κατέκτησε το ενδιαφέρον του ισπανικού αναγνωστικού κοινού.

Κεντρικός ήρωας είναι ο γεννημένος στην Αργεντινή αστυνομικός επιθεωρητής Εκτορ Σαλγάδο ο οποίος ερευνά τον περίεργο θάνατο του Μαρκ, νεαρού μαθητή, γιου σημαντικού επιχειρηματία, που έπεσε από το παράθυρο του δωματίου του και εικάζεται ότι αυτοκτόνησε. Στην πορεία των ανακρίσεων ο Σαλγάδο ανακαλύπτει πως είναι μπλεγμένος και ο ίδιος, δεδομένου ότι γνωρίζει καλά την οικογένεια του θύματος. Παράλληλα οφείλει να εξιχνιάσει και τον θάνατο της μικρής Ιρις, που βρέθηκε πνιγμένη σε μια πισίνα, ενώ γύρω της επέπλεαν νεκρές κούκλες.
Προφανώς οι δύο υποθέσεις συνδέονται και σε αυτόν έπεσε ο κλήρος να τις διαλευκάνει. Υπάρχουν και άλλοι αστυνομικοί που ερευνούν το έγκλημα, ωστόσο το ενδιαφέρον του αναγνώστη κλέβει ο Σαλγάδο, ο οποίος αντιμετωπίζει μεν ποικίλα οικογενειακά προβλήματα (τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του, βιώνει μια δύσκολη σχέση με τον γιο του), κατορθώνει όμως να ζήσει μια ερωτική ιστορία με τη μητέρα του σκοτωμένου αγοριού. Διότι και εδώ, όπως σε αρκετά σύγχρονα μυθιστορήματα, αστυνομικά ή όχι, μια από τις κινητήριες δυνάμεις που ωθούν τους ήρωες σε δράση είναι το σεξ.
Το σεξ βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του αγοριού και του κοριτσιού, ενώ στην αθέατη πλευρά των ηρώων κρύβονται σεξουαλικά μυστικά: η μητέρα μιας ακόμη κοπέλας που βρίσκεται σκοτωμένη στην μπανιέρα της συναντάται κρυφά σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής με έναν νεαρό ο οποίος προωθεί ναρκωτικά και ο Σαλγάδο ξανακάνει έρωτα με την πρώην γυναίκα του, που τον εγκατέλειψε για χάρη μιας άλλης –κάτι που ο συγγραφέας αποκαλεί «προαναγγελθέν πήδημα».
Συχνά στο μυαλό του αναγνώστη αιωρείται η υποψία ότι πίσω από τον θάνατο της μικρής Ιρις κρύβεται άγνωστος παιδόφιλος. Θα έλεγε κάποιος ότι ο Χιλ έγραψε το βιβλίο του επηρεασμένος και από τις ειδήσεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αποπλάνηση/κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς –μάλιστα ένας από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας είναι ιερωμένος.
Οπως ειπώθηκε ήδη, στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί η Βαρκελώνη, μια πόλη όπου το καλοκαίρι είναι υγρό και κολλώδες και η ζέστη αποπνικτική, μια πόλη που τα τελευταία χρόνια άλλαξε όψη και εικόνα. Ο Χιλ δεν παραλείπει να μιλήσει για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ισπανία, για τη «φούσκα» των ακινήτων, για το εμπόριο ανθρώπων, για το κύμα των μεταναστών. Ωστόσο, αυτό που θέλει να αναδείξει είναι η φθορά του θεσμού της οικογένειας. Θεωρεί ότι πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής τα πράγματα δεν είναι καθόλου ειδυλλιακά, πως οι ρήξεις και οι χωρισμοί προκαλούν ανισορροπίες, μολονότι οι απιστίες «αποκαθιστούν την τάξη» στους προβληματικούς γάμους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ