Ο μαθηματικός που άλλαξε τη Φυσική
Η δική του «θεωρία των χορδών» άνοιξε νέους δρόμους. Η ζωή και το έργο του Κινέζου Σινγκ-Τανγκ Γιάου


SHING-TUNG YAU, STEVE NADIS
Κρυφές διαστάσεις.
Η θεωρία των χορδών και η κβαντική γεωμετρία
Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος,
Επιμέλεια Θεοφάνης Γραμμένος, Παναγιώτης Τραυλός.
Εκδόσεις Τραυλός, 2012,
σελ. 588, τιμή 22 ευρώ

Ολα τα σημαντικά έργα της Φυσικής απαιτούν ένα βασικό εργαλείο ελέγχου, το οποίο είναι βεβαίως τα μαθηματικά. Αλλά και τα μαθηματικά είναι εκείνα από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει το μέγιστο δυνατό ποσοστό Φυσικής. Το 1959 ο Σινγκ-Τανγκ Γιάου, ένας μαθηματικός από την ηπειρωτική Κίνα, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοφυείς: είτε να «διαπρέψει» ως προσωπικότητα του υποκόσμου είτε να διοχετεύσει όλη του την ευφυΐα και την ενεργητικότητα στα μαθηματικά. Διάλεξε τον δεύτερο δρόμο και διατύπωσε τη θεωρία των χορδών σε σχέση με την κβαντική γεωμετρία.

«Η θεωρία των χορδών όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχει καν ελεγχθεί. Ωστόσο, το βασικό εργαλείο ελέγχου των φυσικών είναι η μαθηματική συνέπεια και με τη θεωρία μου τα έχω καταφέρει λαμπρά σε αυτόν τον έλεγχο» λέει μετά λόγου γνώσεως ο ίδιος, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, τα δικά του μαθηματικά άνοιξαν νέους δρόμους στη σύγχρονη Φυσική.

Ο αστρολάβος που θα μας βγάλει από το χάος
Το απρόβλεπτο της Ιστορίας και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τη ματιά ενός αστροφυσικού


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ
Ενας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012,
σελ. 384, τιμή 16 ευρώ

Ο αστρολάβος είναι ένα εργαλείο καθοδήγησης των ναυτικών στο ταξίδι τους. Το βιβλίο είναι ένας άλλος αστρολάβος, που οδηγεί το ταξίδι στα γνώριμα μέρη όπου κινείται ο συγγραφέας: τα αινίγματα του Σύμπαντος, οι κατακτήσεις της επιστήμης, η κρίση, η πορεία της Ελλάδος και η μοίρα του ανθρώπου. Κεντρικό σημείο στη σκέψη του Γραμματικάκη είναι η οδυνηρή σημερινή κρίση της χώρας μας, που καταλαμβάνει όλο το δεύτερο μέρος των σελίδων του πονήματος. Στην κατακλείδα του τόμου με τίτλο «Το μέλλον θα είναι άλλο» ο συγγραφέας σημειώνει ότι το μέλλον δεν θα είναι ό,τι υποθέτουν οι αναλυτές, τεκμηριώνουν οι τεχνοκράτες και φοβούνται ή ελπίζουν οι άνθρωποι. Μάλιστα, το απρόβλεπτο της Ιστορίας δεν χαρακτηρίζει μόνο τον μακρόκοσμο, δηλαδή την κοινωνία, τα έθνη, την οικονομία και τις ιδεολογίες.

Φαίνεται να ισχύει και στη μικροκλίμακα της ανθρώπινης ζωής, σε ό,τι συνιστά την καθημερινότητα και τις προσδοκίες μας. Ο συγγραφέας προσδοκά ότι μέσα σε αυτό το χάος η ψυχή και η συνείδηση του ανθρώπου είναι οι δυνάμεις που μπορούν να παρέμβουν στις όποιες εξελίξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ