ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ
Οικονομική κρίση και σύγχρονη ανάπτυξη
Εκδόσεις Διόνικος, 2012,
σελ. 488, τιμή 40 ευρώ

Ο συγγραφέας εξετάζει τις διαδικασίες συγκρότησης και αλλαγής των διαφορετικών αντιλήψεων για το οικονομικό πρόβλημα και την έννοια της ανάπτυξης από την πρώτη περίοδο διαμόρφωσης της οικονομικής επιστήμης ως σήμερα. Σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη σχολή, ξαναβάζει στο κέντρο της προσοχής του τον άνθρωπο ως δημιουργό και ως βασικό στόχο της ανάπτυξης, ενώ δίνει έμφαση και στο ζήτημα του περιβάλλοντος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ ΒΑΣΑΡ

Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης.
Κείμενα για τη γενοκτονία των εβραίων
Εκδόσεις Εστία, 2012,
σελ. 230, τιμή 15 ευρώ
Τα κείμενα του συγκεντρωτικού αυτού τόμου (γραμμένα κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας) αποτυπώνουν την πορεία της έρευνας και του κριτικού στοχασμού της συγγραφέως, η οποία προσεγγίζει το ζήτημα της γενοκτονίας των εβραίων από διάφορες σκοπιές. Επτά κείμενα πραγματεύονται την εξόντωση των ελλήνων εβραίων. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτά έχει η Θεσσαλονίκη, απ’ όπου εκτοπίστηκε η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Ο γιος του δασκάλου

Εκδόσεις Διόπτρα, 2012,
σελ. 310, τιμή 15,90 ευρώ

Ο δάσκαλος, μια δεσπόζουσα φιγούρα του χωριού, έχει τρία παιδιά που τα ανατρέφει πειθαρχικά για να γίνουν σωστοί πολίτες. Ο τελευταίος, ο Νικόδημος, είναι παραγκωνισμένος, ενώ ένας άλλος αδελφός θα αυτοκτονήσει. Πολλά χρόνια αργότερα στα χέρια του Νικόδημου θα πέσει ένα μυθιστόρημα το οποίο θα γίνει αφορμή για να αναδυθούν πάθη του παρελθόντος.

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Ο μέτοικος και η συμμετρία

Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 296, τιμή 18,35 ευρώ

Ο κεντρικός ήρωας, περιπλανώμενος από τη Μικρασία στην Ιταλία του Μεσοπολέμου και από εκεί στην Ισπανία του Εμφυλίου και στη Γαλλία της Κατοχής, θα γνωριστεί με σημαντικές προσωπικότητες και θα διαβάσει με κριτική ματιά το κίνημα των Μπουρμπακί, ίσως το σημαντικότερο μαθηματικό ρεύμα του καιρού μας. Μυθοπλασία και ντοκουμέντο μπλέκονται δίνοντας ένα χρονικό του 20ού αιώνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
GERTRUD HOEHLER
Η νονά.
Πώς η Ανγκελα Μέρκελ αποδομεί τη Γερμανία και την Ευρώπη
Μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί
Εκδόσεις Λιβάνη, 2012,
σελ. 336, τιμή 14,90 ευρώ

Μια πολιτική προσωπογραφία της Ανγκελα Μέρκελ. Η συγγραφέας, διακεκριμένη δημοσιογράφος και οικονομική σύμβουλος, αναλύει την πολιτική στρατηγική της Μέρκελ. Την επικρίνει κυρίως για την παραβίαση των κανόνων της δημοκρατίας και την υιοθέτηση ενός προγράμματος χωρίς αξίες. Επίσης, αναλύει το πώς η Μέρκελ εξουδετερώνει βαθμιαία τους πολιτικούς θεσμούς και κατευθύνεται προς μια συγκεντρωτική διακυβέρνηση.

ΜΕΛΕΤΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Για τον χαρακτήρα.
Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση
Εκδόσεις Μετά, 2012,
σελ. 452, τιμή 16 ευρώ

Μια μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας με αρκετά κλινικά παραδείγματα.
Ο χαρακτήρας γίνεται πολλές φορές θυσία του αυθορμητισμού μας. Σήμερα, στο μέτρο που δεν λειτουργεί επαρκώς η συμβολοποίηση, το Εγώ οργανώνει στοιχεία του χαρακτήρα, οργανώνει, δηλαδή, τις δυσκολίες με «διοικητικές αποφάσεις» και συνήθεις τρόπους συμπεριφοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ