Tο 1968, έναν χρόνο πριν από την προσσελήνωση του «Απόλλων 11», ο Στάνλεϊ Κιούµπρικ σκηνοθέτησε την περίφηµη ταινία επιστηµονικής φαντασίας «2001, η Οδύσσεια του Διαστήµατος» (το σενάριο βασίστηκε στο διήγηµα του Αρθουρ Κλαρκ «The sentinel»), µε θέµα την αποστολή ενός διαστηµοπλοίου στο Διάστηµα και την απώλεια του αστροναύτη εξαιτίας του ροµπότ-υπολογιστή. Τώρα, ο γερµανός συγγραφέας Φρανκ Σέτσινγκ, γνωστός από το ευπώλητο οικολογικό θρίλερ «Το σµήνος», αποτίοντας, θα έλεγε κανείς, φόρο τιµής στον Κιούµπρικ, µας µεταφέρει από τον κόσµο της θάλασσας στον κόσµο του Διαστήµατος µε το ογκώδες µυθιστόρηµα Limit, ένα εκρηκτικό µείγµα επιστηµονικής φαντασίας και αστυνοµικού αναγνώσµατος.

Η ιστορία αρχίζει µε ένα επεισόδιο-πρόλογο που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1924, όταν ο αστροναύτης Βικ Θορν σκοτώνεται στο διαστηµόπλοιό του από λάθος του ροµπότ που χειρίζεται τα όργανα πλοήγησης του σκάφους. Εναν χρόνο µετά, τον Μάιο του 2025, µεταφερόµαστε στο νησάκι Νησί των Aστεριών του Ειρηνικού ωκεανού, όπου εδρεύει η Orley Enterprises, µια ισχυρή εταιρεία που ειδικεύεται σε ταξίδια στο Διάστηµα. Εκεί υπάρχει µια πλατφόρµα εκτόξευσης από την οποία µια οµάδα ανθρώπων από όλον τον κόσµο – επιχειρηµατίες, πολιτικοί, ηθοποιοί, άτοµα κάθε είδους και υποστάθµης – ξεκινά για το φεγγάρι. Την ίδια στιγµή, σε µια πόλη της Νότιας Κίνας ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Οουεν Τζέρικο, ο οποίος παρακολουθεί µια συµµορία παιδεραστών που κακοποιούν και σκοτώνουν µικρά παιδιά, αναλαµβάνει να βρει την εξαφανισµένη Γιόγιο, µια αντικαθεστωτική. Η κοπέλα έχει στην κατοχή της κάποια κρυµµένα µυστικά και η ζωή της κινδυνεύει, καθώς εκείνοι που την αναζητούν είναι αδίστακτοι.

Το µυθιστόρηµα µας µεταφέρει στο εγγύς µέλλον, δηλαδή σε µια εποχή όπου δεν θα έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή των ανθρώπων της Γης, άρα ούτε και στις κοινωνίες. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δρουν ανταγωνιστικά. Μάλιστα κάποια στιγµή οι σχέσεις τους εµφανίζουν δραµατική όξυνση που απασχολεί τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ διαθέτουν βάση στη Σελήνη και έχουν αρχίσει να εξορύσσουν το ορυκτό ήλιον-3, έναν ισότοπο ευγενούς αερίου: η Σελήνη έχει αποκτήσει ιδιάζουσα σηµασία για την οικονοµία της Αµερικής. Ταυτόχρονα, παίζει σηµαντικό ρόλο στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήµατος ως εφαλτήριο για τον Αρη, ως τόπος έρευνας, αλλά και ως «τηλεοπτικό µάτι» για την κατασκόπευση του Σύµπαντος.

Στη Σελήνη επενδύουν ελπίδες και κεφάλαιο και οι υπόλοιπες ισχυρές χώρες του κόσµου. Η Γερµανία ονειρεύεται µια δική της βάση εκεί, το ίδιο και η Γαλλία. Η Κίνα εγκαθιστά τα δικά της µηχανήµατα εξόρυξης του ήλιον-3 και η εχθρότητα µε τις ΗΠΑ εγκαινιάζεται όταν η αµερικανική βάση ανακοινώνει τη σύλληψη ενός κινέζου αστροναύτη ο οποίος εισήλθε στα σεληνιακά «χωράφια» των Αµερικανών. Η Ουάσιγκτον προβαίνει σε «πάγωµα» λογαριασµών, εµποδίζει κινεζικά πλοία να αποπλεύσουν από αµερικανικά λιµάνια, απελαύνει τον κινέζο πρέσβη και το Πεκίνο απειλεί µε αντίποινα. Ιµπεριαλισµός εναντίον Κόκκινης πληµµύρας. Παράλληλα, η Κίνα των 1,4 δισεκατοµµυρίων κατοίκων αντιµετωπίζει κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά και κρούσµατα κατασκοπείας, εγκλήµατα στον κυβερνοχώρο και στο Διαδίκτυο, µα και έλλειψη πρώτων υλών για τη βιοµηχανία της. Στο µεταξύ, οι υπόλοιπες χώρες της Γης µαστίζονται από την ύφεση.

Το Limit είναι περιπετειώδες µα και πολιτικό. Ενίοτε γίνεται πικάντικο, καθώς ο συγγραφέας ελαφρύνει τη σοβαρότητα της πλοκής µε ανέκδοτα. Μαζί µε τα στοιχεία θρίλερ που διαθέτει, µαζί µε το ψυχογράφηµα των ηρώων και των ηρωίδων του, συναντάµε και ερωτικές σκηνές, κάπως διασκεδαστικές, αφού τα ζευγάρια που επιδίδονται σε σεξ εντός του διαστηµοπλοίου έχουν να αντιµετωπίσουν το γνωστό φαινόµενο της άπωσης. Σε κάθε περίπτωση, χρόνια µετά τον Ιούλιο Βερν, ο οποίος έγραψε το Από τη Γη στη Σελήνη (1865), όπου προείδε τις δυνατότητες των ΗΠΑ για µελλοντική ανάπτυξη των διαστηµικών πτήσεων, ο Σέτσινγκ εκφράζει την άποψη ότι το φεγγάρι µπορεί να γίνει πεδίο παγκόσµιων συγκρούσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ