ΠΙΤΕΡ ΚΑΡΕΪ
Ο παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αμερική
Μετάφραση – επίμετρο Αργυρώ Μαντόγλου,
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011, σελ. 527, τιμή 18,80 ευρώ

Το 1830 ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, νεαρός φιλελεύθερος αριστοκράτης και γόνος βασιλοφρόνων ευγενών της Νορµανδίας που γλίτωσαν από την επαναστατική γκιλοτίνα, πήγε στην Αµερική µε σκοπό να ερευνήσει το σωφρονιστικό της σύστηµα ως εντεταλµένος της «Μοναρχίας του Ιουλίου» του αποκατεστηµένου οίκου των Βουρβόνων. Ο Τοκβίλ συγκέντρωσε τις εκθέσεις που έγραψε και τελικά παρέδωσε το εµβληµατικό για την πολιτική θεωρία έργο «Η δηµοκρατία στην Αµερική». Ο σηµαντικότερος σύγχρονος αυστραλός συγγραφέας Πίτερ Κάρεϊ, ο οποίος έχει αποσπάσει δύο φορές το Βραβείο Μπούκερ (1988 και 2001) – µόνο αυτός µαζί µε τον νοτιοαφρικανό νοµπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί –, επιστρέφει µε το εξαιρετικά διασκεδαστικό ιστορικό µυθιστόρηµα Ο Παπαγάλος και ο Ολιβιέ στην Αµερική (επίσης στη βραχεία λίστα του περυσινού Μπούκερ) στο οποίο αναπλάθει µε σκαµπρόζικη ελευθερία και µπόλικο κέφι το ταξίδι του Τοκβίλ στον Νέο Κόσµο.

Ο Ολιβιέ ντε Γκαρµόν είναι σνοµπ και µύωψ, ασθµατικός και γενικώς φιλάσθενος, ενώ τον διακρίνει ο ελιτισµός που χαρακτηρίζει το βλαστάρι µιας µαρκησίας. Είναι όµως και ένα πνεύµα που διαβλέπει τις τεράστιες αλλαγές που γεννά η εποχή του. «Πρέπει να οµολογήσω ότι η χώρα τους έχει εξάψει το ενδιαφέρον µου επειδή, αν και µάλλον κανείς απ’ τους δυο µας δεν το εύχεται, το µέλλον της Γαλλίας εξαρτάται απ’ το δικό τους πείραµα» γράφει στη «µητερούλα» του για τον συναρπαστικό τρόπο που µια νέα κοινωνία επινοεί τον εαυτό της.

Ο «Λόρδος Ηµικρανία» κάνει ορνιθοσκαλίσµατα και µε πρόφαση αυτή την αδυναµία του η µητέρα του, σε συνεργασία µε τον µονόχειρα µαρκήσιο Ντε Τιλµπό, βάζει δίπλα του ως υπηρέτη, γραµµατέα και κατάσκοπο τον αποτυχηµένο ζωγράφο και γιο τυπογράφου Τζον Λάριτ, τον κοκκινοτρίχη «Παπαγάλο», έναν άγγλο φτωχοδιάβολο της εργατικής τάξης, 50 ετών, που µοιάζει να ξεστράτισε από βιβλίο του Ντίκενς. Οι περιπέτειές τους, που αναπτύσσονται αντιστικτικά µε τις δύο αφηγηµατικές φωνές τους, είναι η έκφραση της ζεστής, γλυκιάς πρόζας και της δηµιουργικής φαντασίας του Κάρεϊ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ