βιογραφία


* Τη ζωή του εθνομάρτυρα ιεράρχη που έπεσε στον Μακεδονικό Αγώνα εξιστορεί ο X. Ανδρεάδης στο βιβλίο του Ο Κορυτσάς και Πρεμετής Φώτιος Καλπίδης (εκδόσεις Αφών Κυριακίδη).


* Την ιστορία των Σάκκο και Βαντσέτι μάς διηγείται στο βιβλίο του Μπροστά στην ηλεκτρική καρέκλα ο Τζον Ντος Πάσος (μετάφραση Νότης Πάτσαλος, εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος).


οικονομία


* Στη θεωρία και πρακτική της Βιώσιμης συνεταιριστικής οικονομίας μάς εισάγει με το ομότιτλο βιβλίο του ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (εκδόσεις Αθ. Σταμούλης).


* Ειδικά θέματα χρηματοδοτήσεως διοικήσεως τιτλοφορεί τη μελέτη του ο επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Αποστολόπουλος (εκδόσεις Αθ. Σταμούλης).


πεζογραφία (ελληνική)


* Με τον τόμο Μετατοπίσεις εμφανίζεται στην πεζογραφία η Δέσποινα Λέφα (εκδόσεις Νησίδες). Με θέμα της την κόλαση που βιώνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί της παρασέρνει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο καφκικής και μπερνχαρντικής ιδιοσυστασίας.


πεζογραφία (ξένη)


* Ο Σάσα Ζιγκουλιόφ είναι ένας νεαρός ρώσος με αγνά επαναστατικά και πατριωτικά ιδανικά. Ωστόσο πολλά μέλη της ομάδας του είναι εξωνημένα, έχοντας μόνο κίνητρό τους το χρήμα. Στο μυθιστόρημα του Λεονίντ Αντρέγιεφ Σάσα Ζιγκουλιόφ που σε μετάφραση Αλεξάνδρας Δημητριάδη κυκλοφορεί από τις Ροές.


* Ενας Μινώταυρος αδέξιος, ντροπαλός, ο οποίος δουλεύει ως σεφ, έχει μεταμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων από τέρας σε ένα ευαίσθητο πληγωμένο πλάσμα με ανθρώπινες ανάγκες. Στο μυθιστόρημα του Στήβεν Σέριλ Ο Μινώταυρος κάνει διάλειμμα για τσιγάρο (μετάφραση Καίτη Οικονόμου, εκδόσεις Διόπτρα).


ποίηση


* Από τις εκδόσεις Νησίδες κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της Ελενας Ψαραλίδου Της αθέατης σελήνης. Στον ίδιο τόμο η Ελένη Σεφεριάδου μεταφράζει τα ποιήματα αυτά στα γαλλικά.


μαρτυρία


* Τις «χαμένες πατρίδες» των Ελλήνων θυμάται η Βασιλική Ράλλη στο βιβλίο της Μνήμες από τη Μικρά Ασία (εκδόσεις Ινδικτος).


* Μικρές και μεγάλες ιστορίες της Κατοχής στην Καλαμαριά διηγείται στο ομότιτλο βιβλίο του ο Παναγιώτης Θ. Μαυρίδης (εκδόσεις Νέα Πορεία).


μάρκετινγκ


* Τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που παίζει το στρατηγικό μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό επιχειρείν καταδεικνύουν στο βιβλίο τους Στρατηγικό ηλεκτρονικό μάρκετινγκ (εκδόσεις Αθ. Σταμούλης) οι Γεώργιος I. Σιώμκος και Ιωάννης Σ. Τσιάμης.


* Μια βιώσιμη στρατηγική προσέγγιση του μάρκετινγκ και του μάνατζμεντ προσεγγίζει ο X. A. Βασιλειάδης στο βιβλίο του H διοικητική και το μάρκετινγκ των τουριστικών προορισμών (εκδόσεις Αθ. Σταμούλης).


αθλητισμός


* Ενα εικονογραφημένο εγχειρίδιο που θα βοηθήσει τους επίδοξους μικρούς ποδοσφαιριστές να κατανοήσουν τον κόσμο του λαοφιλούς αυτού αθλήματος μας δίνουν οι Ανταμ Γουόρντ και Τρέβορ Λιούιν με το πόνημά τους H τέχνη του ποδοσφαίρου (πρόλογος Αλέξης Σπυρόπουλος, μετάφραση Αγγέλα Σωτηρίου, εκδόσεις Ψυχογιός).


μετάφραση


* Τις κυριότερες μεταφρασεολογικές προσεγγίσεις παρουσιάζει συνοπτικά το εγχειρίδιο του Τζέρεμι Μούντι Μεταφραστικές σπουδές. Θεωρίες και εφαρμογές (μετάφραση Αγγελος Φιλιππάτος, εκδόσεις Μεταίχμιο).


για παιδιά


* Ο Λεόν ο Ντριπλαδόρος προκαλεί τον Μίκι τον Ντρέλα και την ομάδα του, τους Ανίκητους Νικητές, σε έναν αγώνα με έπαθλο το γήπεδο της γειτονιάς. Οι Απαιχτοι Μπαλαδόροι έχουν μόνο δύο εβδομάδες για να προετοιμαστούν. Στο βιβλίο του Γιόακιμ Μάσανεκ Οι Απαιχτοι Μπαλαδόροι που με εικονογράφηση Γιαν Μπιρκ και σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Οι Ελληνες στα ξένα


Σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μνήμων το λεύκωμα που συνέλαβε και υλοποίησε ο Φώντας Λάδης Οπου γη Ελλάδα. Το έπος της μετανάστευσης σε εικόνες. Σε αυτό θα βρει κανείς την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό από τη Στοκχόλμη ως την Αυστραλία και από την Αφρική ως τη Νέα Υόρκη. Φωτογραφίες μουσικών σχημάτων και αθλητών, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εφημερίδες, όλα τα υλικά σχηματίζουν, όσο γυρίζει κανείς τις σελίδες, την εποποιία της ελληνικής μετανάστευσης. Από τα περιεχόμενα ξεχωρίσαμε: Τα επαγγέλματα των μεταναστών, H ψυχαγωγία, Οι καρτ ποστάλ, Οι σύλλογοι, H εκκλησία, H ιδιωτική ζωή, Οι επώνυμοι, H τέχνη για τη μετανάστευση, η απόδημη τέχνη.


* Θέματα Παιδείας (τεύχος 17-18). Αφιέρωμα «Ο νεοδαρβινισμός στην εκπαίδευση». Τηλ. 210 8213.430.


* Ιατρική (τόμος 86, τεύχος 5). Λοίμωξη από μεγαλοκυτταροϊό. Τηλ. 210 6982.950.


* Νέα Σκέψη (τεύχος 4). Τηλ. 210 6410.239.


* Περιοδικό της Πόλης (τεύχος 77). Θανάσης Βασιλείου «Τετράδια σεμιναρίων. Ενα κείμενο για τον Κοσμά Ψυχοπαίδη». Τηλ. 2510 220.120.


* Οδοδείκτες (τεύχος 24). Γιώργος Τσαντάκης «Κρίσεις πανικού: Μια ομοιοπαθητική προσέγγιση». Τηλ. 210 3212.217


* Ιστορία Εικονογραφημένη (τεύχος 440). Τηλ. 210 3630.078.


* Παρουσία (τεύχος 30). Ευάγγελος Μιλλεούνης «Γιώργου Θεοτοκά: Αργώ, ένα έργο ορόσημο στην περίοδο του Μεσοπολέμου». Τηλ. 210 3245.298.


* Γέφυρες (τεύχος 20). Τηλ. 210 3632.647.


* Ελληνικά (τόμος 54, τεύχος 2). B. Νεράντζη-Βαρμάζη «Κάτοικοι των πόλεων και των χωριών στην ύστερη βυζαντινή περίοδο». Τηλ. 2310 268.710.


* Τετράδια μουσειολογίας (τεύχος 1). Μαρία Ρούσσου «H παρουσία των μουσείων στο Διαδίκτυο». Τηλ. 210 3647.433.


* 3η Χιλιετία (τεύχος 22). Γιώργος Πετρόπουλος «Τρεις σύγχρονοι πολωνοί ποιητές». Τηλ. 210 4172.590. Προθήκες


ταξίδι


Ως οξυδερκής παρατηρητής ο Αμποτ αφήνει το βλέμμα του να καταγράψει την αντικειμενική αλήθεια, ρίχνοντας φως σε κίνητρα, σχέσεις αιτίου και αιτιατού, νοοτροπίες, παγιωμένες καταστάσεις και τυχαίες συγκυρίες. H δίψα των Ελλήνων για μάθηση τον συγκλονίζει. Οπως και η μέχρις ασυδοσίας αυθαιρεσία των μουσουλμάνων.


ΤΖΩΡΤΖ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΑΜΠΟΤ – Ενας Αγγλος στη Μακεδονία του 1900


Εισαγωγή, Μετάφραση I. Κασεσιάν, X. Κασεσιάν, Εκδόσεις Στοχαστής, σελ. 332, τιμή 17 ευρώ


μυθιστόρημα


Τον 17ο αιώνα ένας Βενετσιάνος που πιστεύει ότι ξέρει από αστρονομία, φυσική και ζωγραφική πουλιέται σκλάβος στην Ισταμπούλ σε έναν Τούρκο με ίδια ενδιαφέροντα. Ανάμεσά τους υπάρχει μια παράξενη ομοιότητα. Ο αφέντης ζητάει από τον σκλάβο να του μιλήσει για τη Βενετία, να τον μυήσει στις επιστήμες της Δύσης.


ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ – Το λευκό κάστρο


Μετάφραση Γιώργος Σαλακίδης, Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 307, τιμή 18 ευρώ


βιογραφία


Ο Ντίλαν μάς διηγείται πώς ένιωσε το 1961, όταν πρωτοέφτασε στο Μανχάταν. Και ύστερα την περιπλάνησή του στη Νέα Ορλεάνη, στο Γούντστοκ, στη Μινεσότα και δεκάδες ακόμη μέρη όπου τον πήγαν οι θαυμαστές του. Κάθε τόσο παρεμβάλλει αναμνήσεις διεισδυτικές και σκληρές. Πρόκειται για την αναπόληση μιας σπάνιας εποχής.


ΒΟΒ DYLAN – H ζωή μου


Μετάφραση X. Παπαδημητρίου, N. Προδρομίδου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 384, τιμή 15 ευρώ


μελέτη


H Σπανάκη εξετάζει τη συνύφανση της λογοτεχνίας με την Ιστορία, όπως αυτή συντελείται στο έργο της Δέλτα και προσδιορίζεται από τη σχέση ανάμεσα στον εθνικισμό, στον δημοτικισμό και στην εκλαΐκευση της Βυζαντινής Ιστορίας ή του Μακεδονικού Αγώνα. H συγγραφέας άντλησε από μελέτες του Νίτσε, του Σλουμπερζέ και άλλων.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΑΚΗ – Βυζάντιο και Μακεδονία στο έργο της Π. Σ. Δέλτα


Εκδόσεις Ερμής, σελ. 267, τιμή 18 ευρώ


μυθιστόρημα


Ο ήρωας του Κις βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής, όχι επειδή υπάρχει κάποιο εμπόδιο που δεν τον αφήνει να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του αλλά επειδή ο ίδιος αμφισβητεί τις αξίες της κοινωνίας. Μέσα στο βιβλίο κρύβεται μια καινούργια ποιητική βασισμένη σε εμπειρίες του μοντέρνου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος.


ΝΤΑΝΙΛΟ ΚΙΣ – Σοφίτα


Μετάφραση Ράντοβαν Μπρκόβιτς, Εκδόσεις Ινδικτος, σελ. 160, τιμή 14 ευρώ


ποίηση


Ο τίτλος παραπέμπει στη δύναμη που ενώνει τα αντίθετα και ταιριάζει τα αταίριαστα. Είναι γενικότερα αναγνωρίσιμη στη φύση, στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στη δυναμικότητα που χαρακτηρίζει ορισμένα φαινόμενα. Παρομοιάζεται με δύο αντίρροπες τάσεις: η μία τείνει να σπάσει το όργανο προς τα έξω και η άλλη προς τα μέσα.


MAPIANNA ΝΤΕΛΑΜΟΤ – Παλίντροπος αρμονίη


Εκδόσεις Το Ροδακιό, σελ. 48, τιμή 15 ευρώ