Το περιοδικό Βίων εκδιδόταν στη Σμύρνη δύο φορές τον μήνα και τυπωνόταν στο τυπογραφείο του Ν. Α. Δαμιανού. Στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου υπάρχουν τα τεύχη Α’ – ΚΔ’ (έτος Α’, 1 Μαρτίου 1878 – 15 Φεβρουαρίου 1879), δεμένα σε τόμο. Η έκδοση συνέχισε και στο Β’ έτος, όχι όμως πέρα από το 1879. Οι σελίδες του περιοδικού ήταν αρχικά 16, αργότερα 22 και κατά το Β’ έτος 32.


Η ύλη του περιοδικού ήταν ποικίλη και περιελάμβανε «άρθρα σπουδαία, ως επί το πλείστον πρωτότυπα, βιογραφίας επισήμων και ενδιαφερόντων τους Ελληνας ανδρών, δραματικά έργα, ιστορικάς και καλλιτεχνικάς μελέτας, διηγήματα πρωτότυπα ή μεταπεφρασμένα, μυθιστορίας ηθικάς εκ των αρίστων συγγραφέων, περιηγήσεις, επιστημονικάς επιθεωρήσεις, υγιεινήν, στατιστικά, ανέκδοτα κ.τ.τ. Εν δε τω δελτίω του «Βίωνος», όπερ θα εκδίδηται ούτως, ώστε να δύναται να αποτελέση ίδιον τόμον, ο αναγνώστης θέλει ευρίσκει διάφορα αινίγματα, γρίφους, προβλήματα κ.τ.τ.». Από τα παραπάνω, σημειώνουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα: «Ανέκδοτοι επιστολαί Αδαμαντίου Κοραή», «Εις Βυζαντινός ποιητής», «Η φιλική εταιρία εν Σμύρνη» και «Ο ελληνικός τύπος προ και επί της εθνεγερσίας» του Γ. Κ. Υπερείδη, «Ο Σχλήμαν περί της Ελληνικής γλώσσης» της Ουρανίας Τιμαγένους, «Αικατερίνα Κορνάρου βασίλισσα της Κύπρου» του Σωκράτη Σολομωνίδη, «Το φωνόγραφον» των Στέφανου Παπαμιχάλη και Α. Ρ. Ραγκαβή, τοπογραφικά της Πετρούπολης (του Παπαμιχάλη) και της Κύπρου (της Ουρανίας Τιμαγένους) κτλ. Δημοσιεύονται επίσης διηγήματα και ποιήματα των Θεόφιλου Βενετσάνου, Κωνσταντίνου Λυτζερόπουλου, Γ. Κ. Υπερείδη κ.ά. Οι βιογραφίες, εξάλλου, συχνά κοσμούνται από λιθόγραφες προσωπογραφίες των ανδρών στους οποίους αναφέρονται. Σημειώνεται επίσης ότι ο Βίων διατηρούσε ανταποκριτές στην Αθήνα, στην Ιθάκη, στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στο Παρίσι κ.α.


Το περιοδικό πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βουκολικό ποιητή της Ελληνιστικής περιόδου Βίωνα τον Σμυρναίο, για τον οποίο υπάρχει και σχετικό άρθρο στο πρώτο τεύχος, με κατάλογο των ως τότε εκδόσεων του έργου του. Η ύλη του Βίωνος, καθώς και η αυστηρή και προσεγμένη γλώσσα του, αντανακλούν την κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη και κυρίως την πνευματική άνθηση που γνώριζε η Σμύρνη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Για την υποδοχή του περιοδικού, διαβάζουμε, σε σημείωμα της σύνταξης στις 2 Ιανουαρίου 1879: «Εκφράζομεν την ευγνωμοσύνην ημών προς τους κ.κ. συντάκτας των εφημερίδων και περιοδικών, οίτινες ευηρεστήθησαν να ποιήσωσιν ευμενή μνείαν του «Βίωνος» εν τοις αξιολόγοις αυτών φύλλοις, ως και προς τους λογίους Ελληνας και Ελληνιστάς, οίτινες δι’ επιστολών των ενθάρρυναν ημάς».