Τα κλαδιά της νεραντζιάς πέρασαν από το ανοιχτό παράθυρο στο κεντρικό σαλόνι. Το chow-chow Μάο κλωτσούσε γεμάτο ενθουσιασμό τον καρπό που είχε δραπετεύσει από το εντυπωσιακό, πλούσιο σε χρώματα και ευωδιές δένδρο. Το πολυαγαπημένο μου τετράποδο σταμάτησε κάποια στιγμή τα παιχνίδια του.
Στάθηκε ακίνητο κάτω από δύο πίνακες του Πολ Γκογκέν. Κουνούσε την μπλε γλώσσα του με «φόντο» τον πίνακα με τα αχλάδια και τα μήλα τού 1875 και τον ακόμα μεγαλύτερο σε διαστάσεις της γυμνής γυναίκας με τη βεντάλια και τα μάνγκο του 1896, που μας ταξίδευε σε εξωτικούς παραδείσους της Γαλλικής Πολυνησίας. Σκέφθηκα ότι ο άτακτος συνήθως σκύλος μου προσπαθούσε να «ακούσει» τις πατημασιές του γκρίζου γάτου, ο οποίος, ως άλλος Λάρι της Ντάουνινγκ Στριτ, κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αειθαλής γιαγιά Γερτρούδη μαζί με τους ενοίκους των πολυτελών, εμβληματικών πολυκατοικιών της οδού Ηρώδου Αττικού φροντίζουν για τη σίτιση του μάλλον υπέρβαρου grey cat. Τα παράθυρα του οροφοδιαμερίσματος της grandmother Gertroude «ακουμπούν» τις νεραντζιές, ίδιες με αυτές που στολίζουν τους κήπους του Μαξίμου.
Η Γερτρούδη κάνει την είσοδό της στο σαλόνι. Κάθεται ακριβώς απέναντί μου, με την μπορντό-χρυσή ολομέταξη ταπετσαρία του Atelier Braquerie να καλύπτει τους τοίχους. Η οικοδέσποινα υποστηρίζει ότι οι… κινηματογραφικού στυλ εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από την ύπαρξη ελληνικών ονομάτων στα Paradise Papers και background τις νεραντζιές, έχουν «συγκλονίσει» το υπερευαίσθητο τετράποδο. Η λίστα ονομάτων συμπατριωτών μας επιχειρηματιών, οι οποίοι σύμφωνα με τα «χαρτιά των εξωτικών παραδείσων» απέφευγαν να πληρώσουν φόρους και μετέφεραν τα κέρδη τους στα νησιά της Καραϊβικής, είναι κάτι σαν… real diamonds στα χέρια τού Prime Minister. Τολμώ να τα παρομοιάσω με τα διαμάντια και σμαράγδια που στολίζουν το Fantasy Bra της Λάις Ριμπέιρο, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ο Alexis-Χάρισον Φορντ είναι πανέτοιμος να εκμεταλλευτεί τις αποκαλύψεις που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας…

Επενδύσεις που χάθηκαν και διαμάντια στις Ferrari

Απολαμβάνω πάντα τις επισκέψεις στο αχανές διαμέρισμα της grandmother. Η Γερτρούδη, τυλιγμένη σε ρομπ ντε σαμπρ του οίκου Balmain, παρακολουθούσε πριν από τέσσερα χρόνια από το μπαλκόνι της, που σχεδόν «βγαίνει» στους καταπράσινους gardens του Μαξίμου, την επίσκεψη του σαουδάραβα κροίσου, πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλά, παντρεμένο τότε με την κατά 32 χρόνια νεότερή του, καλλονή Αμίρα.
Ο πρίγκιψ, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Μέσης Ανατολής, ιδιοκτήτης του μυθικής πολυτέλειας yacht «Kingdom 5KR» (κάθε καλοκαίρι «δένει» στην Κρήτη, ο φιλάνθρωπος όμως Αλ Ουαλίντ κάνει χοντρά παζάρια στους καταστηματάρχες της περιοχής), υποσχόταν τότε στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης χρυσοφόρες επενδύσεις. Τελικά ο σαουδάραβας κροίσος προτιμούσε να… κολλάει διαμάντια σαν αυτά της Βραζιλιάνας Ριμπέιρο του brand Victoria Secret στις κιτς Ferrari και Porsche. Ο Αλ Ουαλίντ συνελήφθη, ως γνωστόν, για διαφθορά από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο στενός φίλος (και συνοδοιπόρος στις κοινωνικές ευαισθησίες) του Μπιλ Γκέιτς δεν μπόρεσε να επισκεφθεί το προηγούμενο τετραήμερο την Ελλάδα. Οι κελεμπιοφόροι, σαρικοφόροι όμως συμπατριώτες του, με τα ολόχρυσα Rolex, Bvlgari και τα χειροποίητα παπούτσια Berluti, γέμισαν τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Γυναίκες του Γκογκέν, gatherings και κοινωνικές ευαισθησίες

Ο νεαρός μεγαλοεφοπλιστής Πανταλέων Κουλουμπρής επιλέγει τις ήσυχες, γκρίζες ημέρες του φθινοπώρου τη Γαλλική Ριβιέρα και το πολυτελές Hotel de Paris Saint Tropez, το οποίο είναι γεμάτο με έργα των Ματίς και Μπονάρ. Κάποιες άλλες φορές επισκέπτεται τα νησιά Hiva Oa της Γαλλικής Πολυνησίας, εκεί όπου έζησε ο Πολ Γκογκέν και ζωγράφισε γυναίκες (μαζί με άλλες της Ταϊτής) με λίγα ρούχα και λουλούδια στα μαλλιά. Ο κ. Κουλουμπρής θα πετάξει αργότερα στη Νέα Υόρκη. Το τελευταίο εστιατόριο του Zoel Robuchon «τα σπάει» στο Big Apple.
Ο γάλλος σεφ είχε έρθει πριν από χρόνια στην Ελλάδα. Τότε που μαζί με τον Ντόρι Μαργέλλο είχαν τοποθετήσει τη σφραγίδα τους στο 48 the Restaurant. Στην Αθήνα, η οποία παρά το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση βυθίζεται στα καθημερινά προβλήματα, τα λαμπερά φώτα της χριστουγεννιάτικης γιορτής έχουν ήδη αρχίσει να ανάβουν. Ο Μίλτος Καμπουρίδης και η Μαρίνα Βερνίκου είναι οικοδεσπότες σε μεγάλο κάλεσμα στο σπίτι τους στον Λυκαβηττό. Η Αναστασία Καίσαρη, ένα ψηλό, χαριτωμένο κορίτσι με πολύ καλές σπουδές στην Αρχιτεκτονική, κλείνει τα 30 και το γιορτάζει με big party για καλούς φίλους. Το ωραιότερο όμως gathering είναι αυτό που διοργανώνουν ο Ριάντ και η Ράνα Ζέιν. Τετρακόσιοι φίλοι έχουν προσκληθεί στις 23 Νοεμβρίου στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδάει ο Νίκος Βέρτης. Το spot έχει «κλειστεί» αποκλειστικά από τους Ζέιν.
Ομολογώ ότι δεν ακούω ελληνική μουσική. Η απόφαση όμως της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη να επιλέξει τον Αντώνη Ρέμο ως τον καλλιτέχνη ο οποίος για την περίοδο 2018-2020 θα ηγείται των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» είναι εξαιρετική. Ο κ. Ρέμος έχει αποδείξει ότι διαθέτει κοινωνικές ευαισθησίες. Τα παιδιά άλλωστε τον λατρεύουν…

Οι άραβες κροίσοι και το δείπνο του ζεύγους Χούρι

Το διεθνούς πλέον φήμης Arab Summit (2017), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Αθήνα, συγκέντρωσε όλα τα «βαριά χαρτιά» του αραβικού κόσμου. Κροίσους, μεγαλοεπιχειρηματίες με παγκόσμιο κύρος, εστεμμένους με σημαντική πολιτική επιρροή. Ο δαιμόνιος Συμεών Τσομόκος (ο ιθύνων νους πίσω από αυτή την international συνάντηση), πρόεδρος του οικονομικού forum των Δελφών, και ο Ταουφίκ Χούρι, chairman του Al-Iktissad Wal-Aamal-Group, άνοιξαν με τις ομιλίες τους το Arab Summit. Μίλησαν επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών των Αραβικών Εμιράτων, ισχυροί κυβερνητικοί παράγοντες του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, του Κατάρ κ.ά. Πληροφορούμαι ότι τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας όπως και όλα τα ακριβά εστιατόρια ήταν γεμάτα από κελεμπιοφόρους κροίσους και έλληνες επιχειρηματίες. Ο συμπαθής Ταουφίκ Χούρι, ο οποίος επιμένει να κατοικεί και στηρίζει την Ελλάδα εδώ και χρόνια, θα είναι μαζί με την εντυπωσιακή σύζυγό του Χάλα οικοδεσπότες σε δύο λαμπερά private dinners στο σπίτι τους στην Εκάλη. Οι προσκλήσεις του ζεύγους Χούρι λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις αποδράσεις στην Κουρσεβέλ, το Σεν Μόριτζ και το Γκστάαντ είναι ό,τι καλύτερο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ