Η θεραπαινίς Καντελάρια άπλωσε το γαντοφορεμένο με την υπογραφή Schiaparelli χέρι της και άναψε το φως. Ξαφνικά το σαλόνι στη ροζ έπαυλη της οδού Ορτανσίας γέμισε με χιλιάδες εκτυφλωτικές λάμψεις. Τα κρύσταλλα Βaccarat και οι εμβληματικές απλίκες του περιώνυμου γαλλικού οίκου έκαναν το δωμάτιο να μοιάζει με ένα τεράστιο αστραφτερό στολίδι.

Ακριβώς σαν αυτά που είχα συναντήσει μερικές ημέρες πριν στο ολοκαίνουργιο «Baccarat Hotel» της Νέας Υόρκης. Στολίδια και μικρογλυπτά κατασκευασμένα από το πολύτιμο κρύσταλλο. Απλωσα στα πόδια μου την περιζήτητη στους κύκλους των βορείων προαστίων ιβουάρ και πορτοκαλί κουβέρτα του Hermès. Αφησα τη σκέψη μου να ταξιδέψει στο Big Apple και στη διασταύρωση της Πέμπτης Λεωφόρου με την 53rd Street. O chef Shea Gallante ύστερα από εντολή του αγαπημένου μου φίλου manager για πολλά χρόνια του «La Grenouille», Charles Masson, ετοίμασε ειδικά για μένα πατροπαράδοτη γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα, γλυκοπατάτες και σάλτσα κράνμπερι.

Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι προτίμησε να δοκιμάσει μόνο τα «charms» γεμάτα με bitter σοκολάτα. Το tree of wonder με τα υπέροχα γλυκίσματα είχε φθάσει αποκλειστικά από το La Maison du Chocolat. Εκρυψα στο Roger Vivier clutch bag δύο σοκολατάκια. Η μαϊμού Σουρλουλού η οποία τριγυρίζει στους καταπράσινους κήπους της Εκάλης αντί για μπανάνες καταναλώνει απίστευτες ποσότητες μαύρης σοκολάτας. Ιδιαίτερα όταν η γιαγιά Γερτρούδη την προσκαλεί για τσάι με άρωμα λεβάντας. Η μικρή, πτωχή monkey Σουρλουλού! Είχε πάθει κάτι σαν μελαγχολία αυτές τις λίγες ημέρες που έλειψα στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι για τις ανάγκες του Art Basel.
Σπύρος – Ιζαμπέλ στο Μαϊάμι και στο Σεν Μόριτζ
Τα έργα της βραζιλιάνας ζωγράφου Beatriz Milhazes στο «Pérez Art Museum» με γοήτευσαν. Ο διεθνούς όμως φήμης αρχιτέκτονας και σημαντικός συλλέκτης Πίτερ Μαρίνο έκλεψε τις εντυπώσεις. Μέσα από ένα party και την έκθεσή του στο «Bass Museum of Art» του Μαϊάμι beach. Οι προσκεκλημένοι του αναχωρούσαν από το υπερπολυτελές hotel «W South Beach». Εκεί όπου έμενε και ο έλληνας μεγιστάνας Σπύρος Νιάρχος με τη γοητευτική, 27χρονη αγαπημένη του Ιζαμπέλ Μπίσερ. Η κατάξανθη Ιζαμπέλ συμμετείχε στη σημαντική αυτή «φιέστα» των εικαστικών τεχνών, του design και του style μέσα από τις εκθέσεις καλλιτεχνών της γκαλερί «Gmurzynska». Η αίθουσα τέχνης με έδρα τη Ζυρίχη ανήκει στην οικογένεια της νεαρής συντρόφου του Greek tycoon. Το ζεύγος Νιάρχου – Μπίσερ σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στην περίφημη «ροζ βίλα» στο Σεν Μόριτζ. Στην εντυπωσιακή αυτή έπαυλη θα περάσουν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πληροφορούμαι όμως ότι παρά τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ο δευτερότοκος γιος του έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου δεν παντρεύεται τελικά την καλλίγραμμη Ιζαμπέλ, στη διάρκεια μιας σεμνής τελετής στην ιδιόκτητη Σπετσοπούλα. Τουλάχιστον όχι σύντομα…
Private dinner και… κουνουποκαταιγίδες
Ξεκλειδώνω τη χρυσή βαλίτσα του Ralph Lauren. Το κατάλευκο Chanel Haute Couture φόρεμά μου, κατασκευασμένο από neoprene με χειροποίητα κεντήματα, μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Το φόρεσα για πρώτη φορά στο πάρτι της Ντάσα Ζούκοβα-Αμπράμοβιτς στο Μαϊάμι. Σκέφτομαι ότι μοιάζει πολύ φανταχτερό για τα βραδινά gatherings σε μια Αθήνα η οποία είναι «μουδιασμένη» μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Παρακολουθώ τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο ο οποίος αναχωρεί από το «Winter Garden» της «Μεγάλης Βρεταννίας» με κατεύθυνση το διπλανό «King George». Ρίχνει μια γρήγορη ματιά στη λιλιπούτεια, καινούργια κόκκινη-μαύρη boutique στο ισόγειο. Γεμάτη με τα συλλεκτικά, τοποθετημένα σε μπουκάλια από ακριβό κρύσταλλο αρώματα Amouage, τα οποία είχαν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια αποκλειστικά και μόνο για τον βασιλιά του Ομάν. Ο κ. Κοπελούζος ανέβηκε με το ασανσέρ στο εστιατόριο «Tudor Hall», όπου τον περίμενε η σύζυγός του. Είναι προσκεκλημένοι στο δείπνο της Αγγελικής Τσίγκα. Ενα χαμηλών τόνων gathering για καλούς φίλους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Το μενού το οποίο δοκίμασαν τα ζεύγη Περικλή Παναγόπουλου, Θωμά Λιακουνάκου, Ντίνου Ροδόπουλου, Γιώργου Κορωνιά περιελάμβανε σούπα με κάστανο, σολομό ταρτάρ, μάγουλα μοσχαριού και μους σοκολάτας. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης μού τηλεφωνεί από το St. Barth. Οι billionaires εγκατέλειψαν τα υπερπολυτελή resorts. Φεύγουν σαν κυνηγημένοι. Στα μοναδικά αυτά νησιά της Καραϊβικής… ξέσπασε τρομερή κουνουποκαταιγίδα! Oh! My God!
Γεύμα κοντά στη θάλασσα και προφητείες
Αισθάνομαι βαθιά συμπόνια για τους δυστυχείς «κυνηγημένους» πολυεκατομμυριούχους. Οι εξωτικού τύπου διακοπές, η διαμονή στα luxury resorts και οι βόλτες σε αυτές που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «stylish ιδιωτικές παραλίες» ανήκουν στο παρελθόν. Το St. Barth μάλλον θα είναι… έρημο στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.
Αφήνω να μου ξεφύγει ένας βαθύς αναστεναγμός. Δαγκώνω μια τρούφα από τη χρυσή, σοκολατένια Καρυάτιδα. Μμμ! Τι όμορφο που είναι το chocolate φόρεμά της. Το μυαλό μου πετάει σε παραλιακό spot λίγο έξω από την Αθήνα και στο ελληνοπρεπές σπίτι μεγαλοεφοπλιστή. Εντυπωσιακό, κατασκευασμένο από ελληνικό μάρμαρο. Το σπίτι του πλοιοκτήτη και σημαντικού συλλέκτη Διαμαντή Διαμαντίδη φιλοξένησε στενούς φίλους και συναδέλφους με αφορμή φιλικό lunch. Το σπίτι με εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή αγόρασε ο ship owner πριν από μερικά χρόνια. Η Αννα Γουλανδρή, σύζυγος του Δημήτρη Χορν, είχε αρχίσει να κατασκευάζει την έπαυλη σε μια τοποθεσία που η ίδια θεωρούσε μοναδική.
Μια κακή «προφητεία» όμως την έκανε αρνητική στο να τελειώσει το σπίτι. Συνέχισε ωστόσο τις εργασίες. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα οικοδόμημα χιλιάδων τετραγωνικών που έμοιαζε με λαβύρινθο. Οι νέοι του ιδιοκτήτες κατόρθωσαν να το «συμμαζέψουν» τοποθετώντας την προσωπική τους σφραγίδα.

Το book του πρώην υπουργού, το lunch Ζέιν και η Κρίστεν

Βυθίζομαι στις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη με τίτλο «Συνταγματικοί στοχασμοί». Το βιβλίο του πολυγραφότατου πρώην υπουργού το οποίο παρουσίασε σε αίθουσα του «NJV Athens Plaza», παρουσία προσωπικοτήτων του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, θεωρώ ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο για τις γιορτές.

Κατηφορίζω στην παραλιακή λεωφόρο. Το εστιατόριο «Nobu Matsuhisa» δείχνει πιο όμορφο μέσα στο γκρίζο, μελαγχολικό σκηνικό. Είναι μεσημέρι. Δοκιμάζω σαλάτα με πλάτη αστακού και California rolls όταν την προσοχή μου τραβάνε κάποια γνωστά πρόσωπα τα οποία έχουν φθάσει στο Japanese Restaurant μέσα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο Ριάντ και η Ράνα Ζέιν προσκάλεσαν φίλους στο always trendy spot.

Το ζευγάρι παντρεύει την κόρη του το ερχόμενο καλοκαίρι. Ελληνας μεγαλοεπιχειρηματίας σκύβει και μου ψιθυρίζει στο αφτί: «Ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι ξένοι ελληνολάτρες επιχειρηματίες. Παρά την άσχημη πολιτική και οικονομική κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα μας, εκείνοι επιμένουν να ζουν εδώ και να στηρίζουν δυναμικά την ελληνική οικονομία».


Συμφωνώ απόλυτα. Οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν να κατοικούν στο Μόντε Κάρλο, στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη… Ο ίδιος με πληροφορεί για μεγάλο party το οποίο πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη ενός από τους γνωστότερους και ισχυρότερους επιχειρηματίες στην περιοχή της Βούλας. Το κρυστάλλινο, «χιονισμένο» πουγκί της Chanel, όμοιο με αυτό που κρατάει η νεαρή star του «Twilight» Κρίστεν Στιούαρτ, με ταξιδεύει στις Ελβετικές και Γαλλικές Αλπεις…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ