O μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης έριξε μια γρήγορη ματιά έξω από το παράθυρο του λίαρ τζετ. Μικρές σταγόνες βροχής είχαν κολλήσει στο τζάμι. Ο ουρανοξύστης The Shard στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ένα από τα πλέον σύγχρονα και πολυτελή κτίρια του πλανήτη, έμοιαζε να «σπάει» το γκρίζο σκηνικό. Χιλιάδες χρυσαφένια, κόκκινα και μπλε φώτα έπαιζαν εκτυφλωτικά παιχνίδια μέσα από τον βαρύ μελαγχολικό μανδύα ο οποίος είχε σκεπάσει την πόλη. Κούνησε βαριεστημένα το κεφάλι του. Ο καιρός στο Λονδίνο είναι πάντα ο ίδιος, σκέφθηκε. Υστερα από τόσα χρόνια είχε συνηθίσει τον μονότονο χτύπο της βροχής. Κάποιες φορές μάλιστα τον ένιωθε σαν χάδι στα αφτιά του. Η σύντροφός του super model Τίτι Βανίλι έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Λατρεύει τα θερμά κλίματα και τις διακοπές στο πανάκριβο «Fregate Island private» στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Δάγκωσε το τελευταίο κομμάτι από την τάρτα του William Poll. Η Τίτι Βανίλι απέναντί του είχε μπλέξει τις χρυσές μπούκλες των μαλλιών της με τα… πτερύγια του Dolphin Taz Trashcan. Tο έργο του Jeff Koons, σε μικρογραφία, βρισκόταν πάνω στο τραπεζάκι. Ισως για να θυμίζει στο κορυφαίο μοντέλο τα υπέροχα καλοκαίρια στον ιδιωτικό, ακριβoπληρωμένο παράδεισο των Σεϋχελλών.
Αμέσως μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο, τo ζευγάρι μεταφέρθηκε στο ολοκαίνουργιο, elegant ξενοδοχείο του Mayfair «The Beaumont». Οι στενοί φίλοι του κ. Ευπαλίδη, Τζέρεμι Κινγκ και Κρις Κόρμπιν, φρόντισαν να κλείσουν την πλέον glamorous σουίτα για διαμονή πολλών αστέρων. Ο ship owner έπειτα από ένα σύντομο γεύμα θέλησε να ενημερωθεί γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκοσμίου ενδιαφέροντος εικαστικά γεγονότα. Η «Frieze Art Fair» ανοίγει επίσημα τις πύλες της στο Regent’s Park την ερχόμενη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.
Οι σημαντικότεροι όμως συλλέκτες του πλανήτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας.
Το hot «Loulou’s», η Δάφνη, η Κέιτ και οι έλληνες εφοπλιστές

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες – κολεξιονέρ συνοδεύονται στα private parties από πανέμορφες νεαρές γυναίκες. Ο Ντίντης πιστεύει ότι η παρουσία μιας ωραίας, sexy γυναίκας στο πλευρό σου δημιουργεί πάντα την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ασφαλείς επενδύσεις. Πολλά από τα έργα τέχνης άλλωστε στοιχίζουν περισσότερο από πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia ή private jet. Ο κ. Ευπαλίδης ύστερα από ένα ακόμη private view στην «White Cube» διασκέδασε μαζί με την αγγλοουγγρικής καταγωγής επιφανή συλλέκτρια Αννίτα Ζαμπλούντοβιτς στο πιο hot club της πόλης. Το αγαπημένο των ελλήνων εφοπλιστών «Loulou’s». Το ultra exclusive club θυμίζει ίσως στους ισχυρούς πλοιοκτήτες κάτι από το αθάνατο, always classic «Annabel’s» στην Berkeley Square. Τις εποχές που διασκέδαζαν εκεί από τον στενό φίλο της grandmother Γερτρούδης Χαρίτωνα Εμπειρίκο ως τους Κουμάνταρους, Χανδρήδες, Γουλανδρήδες, Κουλουκουντήδες. Ο Ντίντης ύστερα από ένα ποτό στο Madagascan Bar του club, επισκέφθηκε μαζί με την κ. Ζαμπλούντοβιτς και την Τίτι Βανίλι το εστιατόριο που έχει σχεδιάσει ο διάσημος τούρκος designer Ρίφατ Οζμπεκ. Εφθασα καθυστερημένη στο ραντεβού μας. Λίγο πιο μακριά έτρωγαν η πρώην κυρία Σπύρου Νιάρχου, Δάφνη Γκίνες και η Κέιτ Μος. Ο κ. Ευπαλίδης σχολίασε ότι οι δύο γυναίκες είναι μόνιμες θαμώνες του club, όπως και οι Σταύρος Νιάρχος junior και Μικ Τζάγκερ. Πρόσεξα ότι σε άλλο τραπέζι καθόταν το βρετανικής καταγωγής πρώην μοντέλο της «Vogue» Τζέμα, για πολλά χρόνια σύντροφος του Αλέξανδρου Ανδρεάδη.
Η ελληνική παρουσία και ο χαμός για το γλυπτό-μαϊμού

Ανάμεσα σε δεκάδες εικαστικά events, ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και international προσωπικότητες οι έλληνες ιθύνοντες της γκαλερί «The Breeder» και ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Frieze. Παρέα εφοπλιστών του ελληνικού lobby στο Λονδίνο σχολίαζαν ότι στα δικαστήρια της Σιγκαπούρης θα λυθεί τελικά η διαμάχη μεταξύ πάμπλουτου επιχειρηματία-συλλέκτη και υποτιθέμενου γκαλερίστα. Ο δεύτερος πούλησε στον businessman (συνεταίρο, όπως λέγεται, του Μπιλ Γκέιτς) γλυπτό-μαϊμού του παγκοσμίου κλάσης εικαστικού Φερνάντο Μποτέρο.
Το έργο του κολομβιανής καταγωγής ελληνολάτρη Φερνάντο (διατηρεί εξοχική κατοικία στην Εύβοια) πουλήθηκε γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Πραγματικός χαμός! Οι διαμαντένιες πεταλούδες από το λατρεμένο μου Flying Butterfly ring του οίκου Van Cleef & Arpels άρχισαν να κουνιούνται θυμωμένες πάνω στο δάχτυλό μου…
Η Αμάλ, τα γενέθλια της Μαρίζας και η εφοπλιστική οικογένεια Αγγελικούση

Το επόμενο βράδυ ο Ντίντης δειπνούσε με έναν διάσημο άνθρωπο της τέχνης στο καινούργιο εστιατόριο «Ting» στον 35ο όροφο του ουρανοξύστη «The Shard». Το πρώην διευθυντικό στέλεχος του οίκου δημοπρασιών Phillips Σιμόν Ντε Πιουρί του θύμισε ότι η επιφανής δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν υπήρξε συχνή θαμώνας του «Loulou’s». Η βρετανολιβανέζικης καταγωγής δικηγόρος η οποία φθάνει αύριο Δευτέρα στην Αθήνα είχε αφήσει άφωνους τους πάντες με την εκθαμβωτική εμφάνισή της. Une femme impressionnante! Στην ελληνική πρωτεύουσα η Μαρίζα Κουτσολιούτσου γιόρτασε τα γενέθλιά της με δύο gatherings. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στα βόρεια προάστια και το δεύτερο στο κέντρο της πόλης. Οι προσκεκλημένοι έφθασαν στο νέο εστιατόριο της Κηφισιάς «Tesoro Mio», το οποίο έχει δημιουργήσει η ομάδα του δημοφιλούς «Rakkan».
Δύο βραδιές πριν το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό. Οι καλεσμένοι του ζεύγους Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ανέβηκαν στον ολοκαίνουργιο χώρο της ιδιωτικής λέσχης «Salon de Bricolage».
Χθες βράδυ η κυρία Αννα Αγγελικούση, η οποία «απασχόλησε» τους αθηναϊκούς κύκλους με το πολύκροτο διαζύγιό της από τον Χρήστο Κανελλάκη, παρέθεσε δείπνο στο εστιατόριο «Dionysos». Η κυρία Αγγελικούση θέλησε να γιορτάσει κοντά σε καλούς φίλους τη βάπτιση του εγγονού της από την κόρη της Μαρία.
Ο αδελφός της Γιάννης Αγγελικούσης διοργανώνει δεξίωση για τους γάμους της κόρης του Μαρίας με ρουμανικής καταγωγής ευγενή. Η γαμήλια τελετή είχε πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Η Ιρα και η τυχαία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Περιεργάζομαι το βαρύ κρυστάλλινο αντικείμενο με την υπογραφή της πριγκίπισσας Ιρα φον Φίρστενμπεργκ. Ενα παρόμοιο βρισκόταν πάνω στο γραφείο του Χουάν Κάρλος μερικούς μήνες πριν. Ηταν η στιγμή που ο ασθενής και άπιστος μονάρχης ανακοίνωνε την παραίτησή του από τον θρόνο. Η Ιρα φον Φίρστενμπεργκ, γαλαζοαίματη γερμανικής καταγωγής, δημιουργός των objects uniques, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Παρέμεινε δύο ημέρες σε πολυτελή σουίτα του «King George». Αυτό που ίσως δεν περίμενε είναι ότι θα «έπεφτε» τυχαία πάνω στους κ.κ. Σαμαρά, Γιούνκερ και Βενιζέλο.
O Πρωθυπουργός, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέβηκαν ως γνωστόν στον τελευταίο όροφο του Μουσείου Μπενάκη. Εκεί όπου βρίσκεται το εστιατόριο. Αποκαλύπτω λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ξαφνιάστηκε ευχάριστα όταν «ανακάλυψε» ότι η Ιρα, ανιψιά του μεγάλου Ανιέλι, απολάμβανε το φαγητό της μαζί με τις κυρίες Μάγδα Μπαλτογιάννη-Καλιτσάντση, Βέτα και Λώρα Τσουκαλά. Τη σύστησε αμέσως στον έλληνα πρωθυπουργό και στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. «Είναι ενθαρρυντικό τέτοιες δύσκολες εποχές για την Ελλάδα να βρίσκονται εδώ διεθνείς προσωπικότητες όπως η Ιρα» τους είπε. Κούνησα ικανοποιημένη τη βεντάλια της Bottega Veneta στο χρώμα της πούδρας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ