«Ο νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή μπορεί να τα δει κανείς ακρωτηριασμένα στον θαυμάσιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα μας».

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα διοργάνωσαν μια σημαντική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Jan Driessen, διάσημο καθηγητή του Πανεπιστημίου UCL της Louvain και διευθυντή της Βελγικής Σχολής Αθηνών.

Επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης παρακολούθησαν την εξαιρετική αυτή ομιλία με τίτλο: «Στην σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι της Κρήτης».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στην σημασία Παγκόσμια Ημέρας Κληρονομιάς, καθώς και στη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς: «Σκοπός της Ημέρας αυτής είναι η πληροφόρηση για την πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το πόσο εύθραυστη είναι και τις προσπάθειες που χρειάζεται για την προστασία και την συντήρησή της… Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για όλα τα μνημεία του κόσμου μέσα από την αποστολή μου στην UNESCO, και πόσο μάλλον για τα μνημεία της Ελλάδας όπου τα σύμβολα του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου είναι διάσπαρτα παντού, παρά το πέρασμα των αιώνων και τη φθορά από τους κατακτητές που πέρασαν. Ο νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή μπορεί να τα δει κανείς ακρωτηριασμένα στο θαυμάσιο αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα μας… Η UNESCO γιόρτασε πέρυσι την 40η Επέτειο της Σύμβασης με σημαντικές πρωτοβουλίες και πολλές εκδηλώσεις. Μέσα από όλες αυτές ήταν ξεκάθαρη η συνειδητοποίηση της αξίας του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου, αλλά και της ευθύνης που έχουμε ως λαοί να προστατεύσουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τις φυσικές ομορφιές και να τα παραδώσουμε άθικτα στις μελλοντικές γενιές! Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιrina Bokova, που έθεσε την εκδήλωσή μας υπό την αιγίδα της UNESCO και έστειλε ένα πραγματικά συγκινητικό προσωπικό μήνυμα. Μας μεταφέρει τη σκέψη της, την εκτίμησή της και την διαβεβαίωση της συνέχισης των πολύτιμων πρωτοβουλιών της UNESCO για τη διάσωση των μνημείων… Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα, ο οποίος είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας που ακούραστα αγωνίζεται και πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο με ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα υμνώντας την Ελληνο-Βελγική φιλία…».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο Πρέσβης του Βελγίου στην Αθήνα κύριος Marc Van Den Reek, υπογράμμισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και εξέφρασε την αγάπη και τον θαυμασμό του προς αυτήν.

Η ομιλία του καθηγητή και το βιβλίο της κ.Βαρδινογιάννη για την μινωική κοινωνία
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο καθηγητής Jan Driessen, ο οποίος καθήλωσε τους προσκεκλημένους με τη συναρπαστική διάλεξή του κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Βελγική Σχολή της Αθήνας στο Σίσι της Κρήτης, θέτοντας νέα και καίρια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο που είχαν στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Μινωϊτών τα ανάκτορα που μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί, και για τα οποία ευχήθηκε σύντομα να συμπεριληφθούν στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς: «Γιατί δεν βρήκαμε βασιλικούς τάφους, ενώ βρήκαμε ολόκληρο νεκροταφείο;», «Γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία-παραστάσεις, κτιριακή διάταξη, τάφοι – που να παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός ισχυρού ηγεμόνα όπως συνέβη για παράδειγμα με την Αιγυπτιακή Φαραωνική περίοδο ή την Αρχαία Μεσοποταμία;», «Και αν τα Μινωϊκά ανάκτορα δεν ήταν βασιλικές κατοικίες, ποιοί έμεναν σ’ αυτά;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κύριος Driessen στην ομιλία του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Μελέτες στη Μινωϊκή κοινωνία -κι εδώ χαιρετίζω την κυρία Βαρδινογιάννη που έχει γράψει ένα από τα ελάχιστα βιβλία για τη Μινωϊκή κοινωνία, που είναι εξειδικευμένα ενημερωμένο, όμορφα γραμμένο και εξαιρετικά εικονογραφημένο-, έχουν υπογραμμίσει οτι σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες, κοινωνίες που γνώρισαν βασιλεία ή και «θεόσταλτη» βασιλεία, η Μινωϊκή Κρήτη στερείται στοιχείων που συνήθως συνδέονται με τους ηγεμόνες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόξενος του Βελγίου στην Αθήνα, κύριος Theo Dirix, και την πλαισίωσαν με τις ερμηνείες τους ο πιανίστας-τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς και η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Πρέσβεις Αργεντινής, Αυστρίας, Καναδά, Ουκρανίας, Φινλανδίας, Χιλής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του ICOMOS, κύριος Αθανάσιος Νακάσης, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και μουσείων.

  • Το βιβλίο της κ. Μ. Βαρδινογιάννη έχει τίτλο «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία»