Τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία ενδίδει ολοένα και περισσότερο σε κάπως ανορθόδοξες για τους τέσσερις τροχούς μορφές τεχνολογίας που απέχουν έτη φωτός από την παραδοσιακή μηχανολογία του… γράσου, αναζητώντας συνεχώς νέα όρια σε σχέση με τα gadgets που μπορούν να «περιβάλλουν» ένα αυτοκίνητο διευκολύνοντας τη ζωή των οδηγών.
Αν το μυαλό σας έχει ήδη πάει στη Silicon Valley και στις χιλιάδες εφαρμογές που σταδιακά φιλτράρονται στα infotainment –και όχι μόνο –των σύγχρονων μοντέλων, τότε έχετε μαντέψει εν μέρει σωστά μιας και υπάρχει ένα πολύ κοντινότερο σημείο στον χάρτη το οποίο έχει αναδειχθεί σε φυτώριο startups με αδυναμία στην τεχνολογία και το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς την ευρωπαϊκή αγορά με νέα gadgets.
Ο λόγος για το Ισραήλ, όπου ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογικού προσανατολισμού μπορεί να συγκριθεί μόνο με την προαναφερθείσα καλιφορνέζικη κοιλάδα, με δεδομένο ότι εκεί το 4% του ΑΕΠ αφιερώνεται στην έρευνα και στην εξέλιξη, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες δαπάνες.
Μάλιστα το Tel Aviv έχει τη δική του Silicon Valley, τη «Silicon Wadi» όπως την αποκαλούν και η οποία εκτός από τις συνεργασίες που κυοφορούνται σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και ευρωπαϊκών κρατών για καινοτόμα applications «παράγει» χιλιάδες gadgets και apps, ορισμένα από τα οποία επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε καθώς, σύντομα, θα βρουν διέξοδο –και –στην Ευρώπη.
sPARK:
Το βασίλειό μου για ένα parking



Παρότι ήδη υπάρχουν αρκετές εφαρμογές κινητών που προσπαθούν να συνδράμουν τους οδηγούς στην αέναη αναζήτηση μιας θέσης parking, ελάχιστες καταφέρνουν να το πράξουν αποτελεσματικά. Η εφαρμογή Polly της εταιρείας sPAΡΚ με έμβλημα τη διοπτροφόρο νεράιδα του parking, υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο προσφέροντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε μια περιοχή είτε πρόκειται για ελεύθερες θέσεις είτε για χώρους επί πληρωμή. Η εφαρμογή λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2015 δοκιμαστικά στο Ισραήλ και προσεχώς αναμένεται να περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος ενώ στα στοιχεία που την καθιστούν μοναδική συγκαταλέγεται το γεγονός ότι συνυπολογίζει τον χρόνο περπατήματος ως τον τελικό σας προορισμό αλλά και το κόστος προκειμένου να σας υποδείξει μια εξατομικευμένα καταλληλότερη θέση στάθμευσης.
Nexar:

«Το τρίτο μάτι»



Οι κάμερες καταγραφής στα ταμπλό των αυτοκινήτων σίγουρα δεν αποτελούν καινούργια ιδέα, ιδίως για ορισμένες χώρες όπως η Ρωσία όπου η νομοθεσία τις «επιβάλλει». Η Nexar ωστόσο αποφάσισε να εξελίξει το σκεπτικό αυτό ανάγοντας την τεχνολογία καταγραφής σε ένα δίκτυο επικοινωνίας car-to-car. Η έξυπνη τεχνολογία της εταιρείας, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη, καταγράφει τυχόν επικίνδυνα σημεία του δρόμου και περιστατικά σε αυτόν και στη συνέχεια, με τη συνδρομή ενός application, τα καθιστά εμφανή σε όλο το δίκτυο χρηστών της εφαρμογής. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού δικτύου πληροφοριών από χρήστες ενώ στις δυνατότητές της συνυπολογίστε τη φωνητική λειτουργία, τη δυνατότητα καταγραφής του εσωτερικού του αυτοκινήτου που φιλοδοξεί να συνδράμει επαγγελματίες οδηγούς αλλά και το ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα δεν ξεπερνούν ποτέ το ήμισυ της χωρητικότητας του μέσου αποθήκευσης με το οποίο την έχετε συνδέσει.
Radiomize:
«Σημείο επ-αφής»



Οι οθόνες αφής σε infotainment σχεδιάστηκαν προκειμένου να κάνουν πιο διαισθητική και κατ’ επέκταση ευκολότερη τη χρήση των συγκεκριμένων συσκευών, συμβάλλοντας παράλληλα και σε περισσότερη ασφάλεια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία συναντάται στα νεότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα αφήνοντας τους ιδιοκτήτες παλαιότερων οχημάτων στην τύχη τους. Με αυτό το σκεπτικό η εταιρεία Radiomize λανσάρει από το φθινόπωρο ένα έξυπνο gadget που σε εμφάνιση δεν απέχει από ένα τυπικό κάλυμμα τιμονιού. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην παρουσία μιας επιφάνειας αφής η οποία μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε smartphone, καθιστώντας δυνατή τη χρήση του τηλεφώνου χωρίς καν ο οδηγός να αποσύρει τα χέρια του από το τιμόνι.
Karamba Security:
Antivirus σε τέσσερις τροχούς



Οσο αυξάνονται τα περίτεχνα λογισμικά και οι συνδέσεις δικτύου στον κόσμο των τεσσάρων τροχών τόσο πληθύνονται και τα κρούσματα hacking, τα οποία όπως απέδειξε σχετικό πείραμα ερευνητών μπορούν εκτός από πολύτιμες πληροφορίες να αφαιρέσουν συνολικά τον έλεγχο του αυτοκινήτου από τον οδηγό του με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο το αμερικανικό FBI εξέδωσε ειδική οδηγία, εφιστώντας την προσοχή ιδιοκτητών «έξυπνων» αυτοκινήτων να πραγματοποιούν απαρεγκλίτως τις αναβαθμίσεις που συνιστούν οι κατασκευαστές. Mε αυτά τα δεδομένα η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Karamba Security εξέλιξε ένα antivirus για αυτοκίνητα το οποίο έχει σχεδιαστεί να αναγνωρίζει και να αποτρέπει τυχόν κακόβουλες εισβολές στην κεντρική μονάδα ελέγχου τους (ECU), όπως ακριβώς και τα αντι-ιικά των υπολογιστών. Το antivirus θα είναι διαθέσιμο από το τέλος του 2016 ενώ η Karamba Security βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με αυτοκινητοβιομηχανίες για την εργοστασιακή προεγκατάσταση του λογισμικού της.
ComRoads:
Χαρτογραφώντας τον κίνδυνο



Ισως έχετε παρακολουθήσει στο YouTube βίντεο με τροχαία ατυχήματα τα οποία αποτελούν προϊόν καταγραφής καμερών που βρίσκονται τοποθετημένες στο ταμπλό των αυτοκινήτων. Η εταιρεία ComRoads αποφάσισε να οδηγήσει αυτό το σκεπτικό ένα βήμα μακρύτερα, αξιοποιώντας το οπτικό υλικό που προκύπτει από τις έξυπνες κάμερες, δημιουργώντας ένα διαδραστικό χάρτη προσβάσιμο μέσω εφαρμογής με σημεία αυξημένης επικινδυνότητας ή με μόνιμο μποτιλιάρισμα βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και παρέχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο real-time από το σημείο ενδιαφέροντος. Η υπηρεσία λειτουργεί προς το παρόν σε δοκιμαστική έκδοση και αναμένεται να λανσαριστεί στα τέλη του 2016 με την ευρεία διάθεση του αντίστοιχου application.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ