Έδωσαν ζωή σε 155 παλιά συρτάρια με μόνο εργαλείο τους τη φαντασία τους. Ο λόγος για 100 γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίες γνωρίστηκαν ιντερνετικά και αποφάσισαν να κατασκευάσουν έργα τέχνης από παλιά συρτάρια.

«Όλα ξεκίνησαν απ’ την αγάπη μου για την ανακύκλωση. Είχα στο μυαλό μου πολλά χρόνια ν’ αξιοποιήσω τα παλιά συρτάρια με κάποιο τρόπο. Ήθελα μάλιστα να μαζέψω 100 συρτάρια και να τα ζωγραφίσω, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να βρω τόσα πολλά» αναφέρει η κυρία Ρένα Χριστοδούλου, που είχε την έμπνευση για την υλοποίηση της ιδέας.

Η κυρία Ρένα Χριστοδούλου συμμετέχει σε μια ομάδα γυναικών blogger,η οποία δημιουργήθηκε τυχαία. Εκείνη διατηρούσε ένα blog, στο οποίο αναρτούσε θέματα σχετικά με χειροποίητες κατασκευές. Ήρθαν πολλές γυναίκες σ’ επαφή μαζί της, οι οποίες ασχολούνταν με διάφορες μορφές τέχνης, όπως γλυπτική και χαρακτική, αντάλλασαν απόψεις και ανέβαζαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τις δημιουργίες τους. Έτσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτό το παιχνίδι, αλλά αυτή τη φορά με κοινό τους θέμα: τα συρτάρια.
Γυναίκες ηλικίας από 20 έως 70 ετών, απ’ όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν μέσω ίντερνετ και ξεκίνησαν να φτιάχνουν συρτάρια με όποιο τρόπο μπορούσε η κάθε μια. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουμε κατασκευές με μέταλλο, ξυλάκια απ’ τη θάλασσα, κοχύλια, χαρτοπολτό, πηλό και με ντεκουπάζ. Τα παλιά συρτάρια έχουν μεταμορφωθεί σε κλειδοθήκες, φωτιστικά, εικονοστάσια, διακοσμητικά ή σε τρισδιάστατους πίνακες.

«Όταν είδα πόσο μεγάλη απήχηση είχε η πρόταση μου, αποφασίσαμε να κάνουμε μία έκθεση, τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν για καλό σκοπό. Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι τελείως άγνωστες γυναίκες σ’ εμένα μ’ εμπιστεύτηκαν στέλνοντας μου τα έργα τους για να πωληθούν για φιλανθρωπικό σκοπό» τονίζει η κυρία Χριστοδούλου.

Τα έργα έχουν κοστολογηθεί από 20-180 ευρώ και τα έσοδα από τα έργα που θα πωληθούν, θα διατεθούν στο σύλλογο καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης. Όσα έργα δεν πωληθούν θα δοθούν σε ιδρύματα για παιδιά.

«Είναι μια συγκινητική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Τα χρήματα τα διαθέτουμε συνήθως για την αντικατάσταση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε νοσοκομεία, γι’ αυτό η κίνηση αυτή θα μας βοηθήσει στην επίτευξη κάποιων από τους στόχους μας» αναφέρει η κυρία Ελισσάβετ Μάλλιου, μέλος του συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας- Θράκης .
Η έκθεση «Παλιά Συρτάρια» φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως τις 25 Μαΐου (ώρες λειτουργίας 17.30 -21.30).