Με τη φράση που απηύθυνε προς τον κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε, ότι «εκείνοι που μιλούν για μονομερή καταγγελία μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη» να κυριαρχεί, ο κ. Αντ. Σαμαράς παρουσίασε 18 μέτρα της ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης που θα επιδιώξει μετά την 17η Ιουνίου, εάν κερδίσει τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., το απόγευμα της Πέμπτης, από την αίθουσα «Ερμής» του ΕΒΕΑ στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος κατά την Ελληνική Μυθολογία μετέφερε ως αγγελιοφόρος μηνύματα σε θεούς και ανθρώπους, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη, για το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Οι 18 προτάσεις της Ν.Δ., σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι εφικτές, ρεαλιστικές και συνεκτικές και όλες μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά: να διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, να αλλάξουν την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας οδηγεί έξω από το ευρώ και μας πάει πίσω. Μας επαναφέρει σε όλα αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε οριστικά. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως τα 18 σημεία πολιτικής που πρότεινε οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής, διασφαλίζουν την παραμονή μας στο ευρώ και αποτελούν τη βάση για να υπάρξει σταθερή, αποτελεσματική, αλλά και ευαίσθητη απέναντι στα προβλήματα του λαού μας, κυβέρνηση μετά τη 18η Ιουνίου.

Την παραμονή της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να εξαγγείλει προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση και κυρίως ποια σημεία θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους πιστωτές.

Ο κ. Σαμαράς προέταξε πολλές φορές την επαναδιαπραγμάτευση ή αναθεώρηση όπως αλλιώς την είπε σε αντιδιαστολή με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις επανειλημμένες αναφορές του.

Χωρίς να αναφέρει τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ ή το όνομα του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε ουκ ολίγες φορές πως η μονομερή καταγγελία του μνημονίου δεν οδηγεί σε καλύτερη οικονομική πολιτική, αλλά σε βέβαιη οικονομική καταστροφή, εκτός ευρώ και με πολύ χειρότερα μνημόνια, που θα κληθεί η χώρα να υπογράψει.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως τα 18 μέτρα που προτείνει η Ν.Δ. είναι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις εκλογές και βγάζουν τη χώρα από την ύφεση, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αποκαθιστούν την κοινωνική συνοχή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε αρκετά τι σημαίνει μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, υπογραμμίζοντας πως εκτός από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, θα μειωθεί το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού στο ένα τρίτο του σημερινού, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Θα πρόκειται για αληθινό εφιάλτη» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η μονομερής καταγγελία οδηγεί σε απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρώπη και η χώρα δεν θα έλεγχε η ίδια τι θα γινόταν αμέσως μετά.

«Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα μπορούσαν να ελέγξουν τι θα ακολουθούσε. Θα ξεσπούσε τέτοιο χάος στις αγορές, όπου καθένας θα έτρεχε να σώσει τον εαυτό του. Και την Ελλάδα κανένας δεν θα ενδιαφερόταν να τη βοηθήσει. Και ούτε η ίδια θα μπορούσε να βοηθήσει τον εαυτό της, αφού ακόμα παράγει πρωτογενή ελλείμματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε με έμφαση: «Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές».

Σχετικά με το πυρηνικό όπλο που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα, που ανέφερε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα σε συνεντεύξεις του σε ξένα ΜΜΕ, δεν δέχθηκε το επιχείρημα ότι η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης ανησυχεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κι αυτό, τάχα, «ενισχύει» τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

«Αν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι Έλληνες «θα τα σπάσουν όλα», αυτό δεν βοηθά τους φίλους της Ελλάδας στην Ευρώπη. Βοηθά μάλλον, όσους έχουν ξεγράψει την Ελλάδα. Κι όσους θέλουν να ξεφορτωθούν την Ελλάδα οριστικά!» υποστήριξε.

Επίσης, έχοντας και κατά νου πρόσφατες συζητήσεις που είχε στο ΕΛΚ προ ημερών, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουνε χώρες ισχυρές μέσα στην Ευρωζώνη οι οποίες θα ήθελαν η Ελλάδα να γίνει το μαύρο πρόβατο που θα το φάει ο κακός ο λύκος, για να παραδειγματισθούν τα υπόλοιπα τα «πρόβατα».

«Όλες οι δυνατότητές μας για έξοδο από την κρίση εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από ευρωπαϊκή ρευστότητα. Αν τα «σπάσουμε» με τους Ευρωπαίους, που θα στηριχθούμε; Πώς θα βγούμε από την κρίση; Πώς θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια; Πώς θα ενθαρρύνουμε τις καταθέσεις να επιστρέψουν; Πώς θα κατανικήσουμε την ύφεση; Πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα;

Οι προτεραιότητες της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι προτεραιότητες του ιδίου είναι οι εξής τρεις:

* Ανάκαμψη –Ανακούφιση.
* Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και
* Δικαιοσύνη και Ασφάλεια για να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν να κερδίσουν από την πολιτική που προτείνει τα εξής πέντε πράγματα:

Α) Θέσεις εργασίας (το επανέλαβε τρεις φορές, τονίζοντας επίσης άλλες τρεις φορές τον όρο δουλειές). Προέταξε την ανάκαμψη σε πρώτη φάση και μετά την ανάπτυξη.

Β) Ανακούφιση των δανειοληπτών – των νοικοκυριών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Γ) Παραμονή στο ευρώ με συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Εδώ προέβαλλε την επαναδιαπραγμάτευση.

Δ) Αποκατάσταση αδικιών που ήδη έγιναν και άμεση αποκατάσταση των πιο ακραίων αδικιών.

Ε) Μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη, για την εγκληματικότητα που είναι πια ανεξέλεγκτη και τη λαθρομετανάστευση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό των πόλεων.
Υπόσχεση για 150.000 θέσεις εργασίας

Ο κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μέτρα που θα αυξήσουν την απασχόληση για να στηριχθούν οι νέοι που πλήττονται αρκετά από την ανεργία.

Προφανώς, έχοντας στο μυαλό του και το στοιχείο, ότι η Ν.Δ. υστερεί στις νεαρές ηλικίες, έδωσε έμφαση στην πολιτική ενίσχυσής τους και δεσμεύτηκε να αυξηθεί η απασχόληση άμεσα.

Μάλιστα είπε ότι έως τα μέσα του 2013 μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και προανήγγειλε πως αυτές θα διπλασιαστούν το 2014.

«Μιλάμε, όμως για πραγματικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όχι για ψεύτικες υποσχέσεις, για απραγματοποίητες προσλήψεις στο Δημόσιο» είπε και έριξε το καρφί του, συνεχίζοντας: «Όποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο, σας λένε ψέματα. Παίζουν με τον πόνο σας. Και προσβάλλουν το φιλότιμό σας…».

Τα εργαλεία που ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να ενισχυθεί η απασχόληση είναι: τα 12,5 δισ. από το ΕΣΠΑ στα επόμενα τρία χρόνια, η ρευστότητα για την οικονομία και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιστροφή οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα (γύρω στα 4,5 δισ. για φέτος).

Τι θα επαναδιαπραγματευθεί άμεσα

1) Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009 και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.

*Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και – σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά θα γίνει προσπάθεια για τους υπόλοιπους.

*Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία:

2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

3) Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Το ποσό θα εξευρεθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

4) Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Μάλιστα είπε ότι απόφαση της Ν.Δ. είναι να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.

5) Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

*Στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» η ΝΔ θέλει επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα). Στο μεταξύ, θα ζητήσει να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

6) Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.

7) Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.

8) Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών:
*Πρώτο βήμα, η μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα – εταιρίες και επιχειρήσεις – στο 15% για την επόμενη χρονιά.
* Άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα).
*Επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), η σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο)
*Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).

9) Η περικοπή 11,7 δισ. δημοσίων δαπανών για 2013-14 – να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, έως το 2016 τουλάχιστον.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς είπε ότι στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπίσει περικοπές 3,5 δισ. κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. Κατά τον ίδιο, η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.

10) Πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφορά της πρότασης της ΝΔ (για εργασιακή εφεδρεία, αν και τον όρο δεν τον ανέφερε) για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται:

*Πρότεινε να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον και θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους. Επίσης, σημείωσε πως σε μια τριετία – μέχρι τετραετία – θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από την Οικονομική Ανάπτυξη, που θα έχει προκύψει στο μεταξύ.

*Ο κ. Σαμαράς τόνισε με έμφαση πως λέει όχι σε άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, κι όχι σε άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει κοπεί τουλάχιστον 10 φορές από τις αρχές του 2010.

Άμεσα μέτρα άνευ επαναδιαπραγμάτευσης

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέχεια επεσήμανε οκτώ μέτρα που δεν χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη, να ανακουφίσουν την κοινωνία και να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτά είναι τα εξής:

*Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

* Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

*Ρευστότητα: Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το επιχείρημα του κ. Σαμαρά, αυτή η ρευστότητα θα προέλθει από το «ειδικό εργαλείο ρευστότητας», που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (της EIB), με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισεκατομμύρια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με ειδικά προγράμματα για τους μικρομεσαίους (ΕΤΕΑΝ κλπ.) και από το ειδικό αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Για τον κ. Σαμαρά, βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι η επιστροφή των καταθέσεων και τόνισε την πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους, ώστε να αποτραπεί η συνεχής αιμορραγία από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά.

*Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

*Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. (εκκαθάριση τίτλων, προσδιορισμός χρήσεων γης και συντελεστές δόμησης).

*Αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης (π.χ. σιδηρόδρομοι, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων).

Εκτός από την οικονομία προέταξε και μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης (π.χ. καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος και της «χαμηλής εγκληματικότητας»). Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για την επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.