Μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠαΣοΚ θεωρεί ως το επικρατέστερο μετεκλογικό σενάριο το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance – IIF). Σε σημείωμά του, με ημερομηνία 1η Μαΐου 2012, οι αναλυτές του IIF εκτιμούν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πιθανότατα θα υποχρεωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής να συνεργαστούν. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος εκφράζει την κατάπληξή του. «Θυμίζουμε στους συντάκτες της έκθεσης ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις καθενός» τόνισε.

Το σημείωμα του IIF

Ωστόσο, το IIF επισημαίνει ότι «δεν είναι καθόλου σαφές, με δεδομένες παλαιότερες διαφορές και εντάσεις, ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα αποτελούσαν βιώσιμους συνεργάτες σε ένα συνασπισμό για τα χρόνια που έρχονται. Επιπλέον, ένας συνασπισμός ΝΔ – ΠαΣοΚ θα θεωρηθεί από πολλούς ότι δεν θα διαθέτει τη λαϊκή εντολή που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την επιπλέον προσαρμογή και την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται».

Το εκλογικό σύστημα όμως θεωρείται από το IIF ότι θα βοηθήσει τα δύο κόμματα να λάβουν την πλειοψηφία σε έδρες ακόμη και αν δεν έχουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Μία από τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου αναφέρει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μαζί ως και 156 έδρες. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι μία κυβερνητική συμμαχία ΝΔ – ΠαΣοΚ θα μπορούσε να ενισχυθεί αν περάσει το εκλογικό όριο του 3% η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Το ΔΗΣΥ θεωρείται από το IIF ως το μόνο κόμμα πέραν των δύο που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση Παπαδήμου το οποίο έχει ξακάθαρα υποστηρίξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συμμετοχή του σε μελλοντική συγκυβέρνηση θα αύξανε την κοινοβουλευτική ισχύ της.

«Οι προοπτικές εφαρμογής του προγράμματος θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο αν το ΔΗΣΥ δεν περάσει το κατώφλι του 3% ή αν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ δεν φθάσουν μαζί το όριο του 38%» καταλήγει το IIF, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν νέες εκλογές.