Ένα ντοκιμαντέρ που έρχεται να προσθέσει την δική του «πινελιά» στο εξελισσόμενο πορτραίτο του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη εντάσσεται στην ενότητα «Ελληνικά ντοκιμαντέρ» του Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το οποίο αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη 19/9.

Το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» που σκηνοθέτησε ο Αλέξανδρος Σκούρας με την συνδρομή του επιστημονικού σύμβουλου των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκου Μαθιουδάκη και άλλων επιστημόνων και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, υπόσχεται ένα  συναρπαστικό ταξίδι που με πρωτοτυπία, τόλμη και σεβασμό, θα αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο ενός  συγγραφέα ο οποίος δεν όρισε μόνο την εποχή του, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και την παγκόσμια λογοτεχνία. Τα αποσπάσματα από έργα του Καζαντζάκη αφηγείται ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου.

Το οδοιπορικό αρχίζει στην Κρήτη, όπου ο Καζαντζάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε και εν συνεχεία κάνει σταθμούς στην Αντίμπ της Γαλλίας, το Μπόζι Νταρ της Τσεχίας, την Ασίζη της Ιταλίας, τη Μάνη και την Αίγινα, προκειμένου να σχηματίσει ένα ψηφιδωτό των τόπων στους οποίους ο συγγραφέας του «Αλέξη Ζορμπά» και του «Τελευταίου πειρασμού» έζησε, εμπνεύστηκε και εργάστηκε.

Πρόκληση για τον σκηνοθέτη

Η πρόκληση για τον 37χρονο Αλέξανδρο Σκούρα που ανέλαβε την σκηνοθεσία του «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» ήταν τεράστια διότι όταν άρχισε την προετοιμασία για δεν γνώριζε πολλά πράγματα για την ζωή του συγγραφέα.. Για την ακρίβεια , ο κ. Σκούρας διάβασε για  πρώτη φορά  βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη,  τον «Αλέξη Ζορμπά», όταν υπηρετούσε στο στρατό. Συνεπώς, όταν του ανατέθηκε το «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Μετά από τρίμηνη εξαντλητική έρευνα, ο Αλέξανδρος Σκούρας ένιωσε έτοιμος. Φυσικά, είχε στο πλευρό του την συνδρομή του επιστημονικού σύμβουλου των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκου Μαθιουδάκη αλλά και άλλων επιστημόνων και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Προτεραιότητα η επιστημονική προσέγγιση

Ο Αλ. Σκούρας είπε ότι η επιστημονική προσέγγιση απέναντι στο έργο του Καζαντζάκη υπήρξε προτεραιότητά του. Δυστυχώς, οι μαρτυρίες από ανθρώπους που τον γνώρισαν δεν θα μπορούσαν να είναι πολλές γιατί οι περισσότεροι έχουν πεθάνει. Όμως και πάλι τα ερωτήματα για τον Νίκο Καζαντζάκη δεν μπορούν παρά να παραμείνουν αναπάντητα λόγω της πολυσχιδούς προσωπικότητας του συγγραφέα, ο οποίος σε όλη του την ζωή αποτελούσε ένα γοητευτικό μυστήριο.

Μέσα από την ιδέα της δημιουργίας μιας μη ακαδημαϊκής βιογραφίας ο  Αλέξανδρος Σκούρας δούλεψε κάθε επεισόδιο με άξονα ένα βιβλίο τους Καζαντζάκη το οποίο χρησιμοποίησε ως φακό που φωτίζει το σημείο που θέλει να φωτίσει στο κάθε επεισόδιο.

Βιβλία  του Καζαντζάκη όπως η «Ασκητική», ο «Αλέξης Ζορμπάς» και ο «Τελευταίος πειρασμός» χρησιμοποιούνται ως «οδηγοί» που ξεναγούν τον θεατή στην κοσμοθεωρία του συγγραφέα, τον εσωτερικό του κόσμο – κοινώς την ψυχή του – και την σχέση του με το υπερβατικό, το Θείο, μέσω της οποίας απέκτησε παγκόσμια  φήμη.

Παραγωγή της ελculture.gr σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV, το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με την  πολύτιμη συνδρομή του Μουσείου Καζαντζάκη και την υποστήριξη της Creta Maris Beach Resort και την  ευγενική Xoρηγία της Περιφέρειας Κρήτης  και θα προβληθεί στην Cosmote Ηistory σε τρία 55λεπτα μέρη τις Κυριακές 16, 23 και 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00.

Στους μεγάλους χορηγούς η Capital Ship Management Corp., ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES, CRETA FARMS.

Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθεί μια συμπυκνωμένη εκδοχή του διάρκειας 93’. Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 20/9 και ώρα 18:00 στην αίθουσα Δαναός 1.