ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


«Ο ΠΑΟΚ έχει λαό και ιστορία. Γούμενε, δεν είναι εταιρεία» φωνάζουν οι οπαδοί του Δικεφάλου στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιάννη Γούμενο και έχουν κηρύξει ανένδοτο αγώνα για να τον διώξουν από την ομάδα. Εχουν πολιορκήσει το σπίτι του στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, του έχουν επιτεθεί σε πλαζ στα Ψακούδια της Χαλκιδικής, σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τελευταία σε καφέ στην παραλία της πόλης. Του έχουν καταστρέψει το αυτοκίνητο, γράφουν συνθήματα εναντίον του έξω από το γήπεδο της Τούμπας, έχουν κάνει γυαλιά καρφιά τα γραφεία της ΠΑΕ, έχουν πραγματοποιήσει καταλήψεις, συλλαλητήρια και πορείες, καλούν τον εισαγγελέα να παρέμβει και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον του με την αρωγή του ΑΣ ΠΑΟΚ. Ολα αυτά για έναν άνθρωπο που το καλοκαίρι του 2003 εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως «μεσσίας» για να γλιτώσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης από τον τότε μεγαλομέτοχο Γιώργο Μπατατούδη. H Ιστορία τελικά κάνει κύκλους. Ο τελευταίος έφυγε από τον ΠΑΟΚ με τον ίδιο τρόπο. Με πορείες, συλλαλητήρια, καταστροφές, απειλές για προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Κοινός παρονομαστής για τους Μπατατούδη και Γούμενο είναι η οικονομική καταστροφή στην οποία οδηγήθηκαν από την ενασχόλησή τους με τον ΠΑΟΚ, αλλα και η καταχρέωση της ΠΑΕ με υπέρογκα ποσά.


Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Ο Γιάννης Γούμενος, ικανός ασφαλιστής και υποδιευθυντής υποκαταστήματος της ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια στη Θεσσαλονίκη, άρχισε να ασχολείται με το Χρηματιστήριο και έστησε μαζί με τον Βασίλη Παγώνη τη Βορειοελλαδική ΑΧΕΠΕΥ. Ο Παγώνης έβαζε τα χρήματα ενώ ο Γούμενος με τις ικανότητες που είχε στις επενδύσεις ήταν ο ιθύνων νους. Τη «χρυσή» περίοδο του Χρηματιστηρίου ο Γούμενος ως διευθύνων σύμβουλος της Βορειοελλαδικής είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη για την εταιρεία και τους πελάτες της. Οι συνεργάτες του τού είχαν τυφλή εμπιστοσύνη. Ο νυν μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έπιανε κάρβουνα και τα μετέτρεπε σε διαμάντια. Ολα αυτά ως το καλοκαίρι του 2003. Τότε του γεννήθηκε η ιδέα να επενδύσει στο ποδόσφαιρο και στον ΠΑΟΚ. Αυτή ήταν και η χειρότερη επένδυση που αποφάσισε να κάνει, λένε οι συνεργάτες του. Ισως να είναι και το «κύκνειο άσμα» του, συμπληρώνουν κάποιοι άλλοι.


Ο ίδιος δεν είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπει στον ΠΑΟΚ. Τα είχε όμως η Βορειοελλαδική και ο Παγώνης. Ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και με το ιστορικό του αλάνθαστου επενδυτή έπεισε τον Παγώνη να αγοράσουν μαζί την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις με τον Μπατατούδη ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2003 και τελικά οι μετοχές μεταβιβάστηκαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ύστερα από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε συσσωρευμένα χρέη 9 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2003 ο Γούμενος είχε δηλώσει: «Αν το χρέος είναι 9 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κανένας τρελός για να αγοράσει την ομάδα». Σήμερα τα χρέη της ΠΑΕ, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν οι άνθρωποι της επιτροπής οικονομικής διαχείρισης που συστάθηκε εφέτος το καλοκαίρι, φθάνουν στα 32 εκατ. ευρώ και ο Γούμενος συνεχίζει να ψάχνει επιχειρηματία για να αναλάβει την ομάδα.


* Από αναποδιά σε αναποδιά…


Στον χώρο του Χρηματιστηρίου για να μπορέσει κάποιος να πετύχει μεγάλα κέρδη πρέπει να ρισκάρει. Ο Γούμενος είναι από τη φύση του παίκτης. Ο σχεδιασμός του για τον ΠΑΟΚ δεν ήταν κακός. Αν του έβγαιναν τα μισά από όσα είχε σχεδιάσει, θα κατάφερνε να βγάλει πολλά χρήματα και για τον εαυτό του αλλά και για τους συνεργάτες του. Από την πρώτη στιγμή όμως που ανέλαβε την ομάδα του πήγαν όλα ανάποδα. Πρώτα από όλα, το Χρηματιστήριο είχε πέσει πάρα πολύ και δεν μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από αυτή την ενασχόλησή του. Οταν χρησιμοποίησε σε κάποια στιγμή χρήματα από το αποθεματικό της Βορειοελλαδικής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το διαπίστωσε και ανέστειλε τη λειτουργία της εταιρείας ώσπου να επιστραφούν τα χρήματα. Για να μπει μάλιστα στην πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ο Γούμενος, εκτός από τα χρήματα που πήρε από τον Παγώνη, είχε πάρει και δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς.


H πρώτη αναποδιά ήρθε όταν στις 17 Οκτωβρίου 2003, λίγο προτού πάρει τις μετοχές της ΠΑΕ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης του επέβαλε φυλάκιση τριών ετών, με τριετή αναστολή, επειδή κατηγορήθηκε για απάτη εις βάρος επενδυτών μέσω της χρηματιστηριακής επιχείρησης που διατηρούσε. Λόγω της πρωτόδικης αυτής καταδίκης η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν του επέτρεψε να γίνει πρόεδρος της ΠΑΕ, κάτι που κατάφερε να κάνει στις αρχές Ιουνίου του 2004 όταν και αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κοζάνης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επόμενη αναποδιά ήταν η πτώχευση του εκδοτικού οίκου «Παρατηρητής», για τον οποίο οι Γούμενος και Παγώνης ήταν εγγυητές στις τράπεζες. Το πλήγμα για τον Γούμενο ήταν σημαντικό, αφού δεν είχε τα απαραίτητα κεφάλαια να αντεπεξέλθει ούτε στον ΠΑΟΚ αλλά ούτε στην πτώχευση του «Παρατηρητή».


* Το φιάσκο με το Τσάμπιονς Λιγκ


Ως το καλοκαίρι του 2004 ο Γούμενος κουτσά στραβά κατάφερνε να κρατά τις ισορροπίες μέσα στην ομάδα. H δυνατότητα της συμμετοχής του Δικεφάλου του Βορρά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίστηκε ως η λύση στα οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ. Και εκεί όμως όλα πήγαν ανάποδα. Ο τιμωρημένος Λιάσος Λουκά χρησιμοποιήθηκε από τον τότε προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη στο πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έτσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχοντας χάσει 3-0 στα χαρτιά δεν μπόρεσε να περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στον επαναληπτικό αγώνα του Ισραήλ. Από τον Αύγουστο του 2004 τα προβλήματα αυξήθηκαν.


H απόλυση του Αναστασιάδη, που ως εκείνη τη στιγμή αποτελούσε την ασπίδα του Γούμενου, έριξε λάδι στη φωτιά. Τον Οκτώβριο του 2004 μένει μόνος του στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, αφού ο Παγώνης – ο οποίος ούτως ή άλλως δεν συμμετείχε στη διοίκηση – παραιτείται και παύει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Δικέφαλο. Εξάλλου ο συνεργάτης του Γούμενου από πολύ νωρίς έλεγε ότι η ΠΑΕ είναι προς πώληση σε κάποιον ισχυρό επενδυτή, αφού οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες.


* Κυκλοφορεί με σωματοφύλακες


Ο Γούμενος, μόνος του πλέον στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, αναζητεί εναγωνίως πόρους. Τότε ανακαλύπτει τη δυνατότητα κατασκευής της νέας Τούμπας. Αναθέτει σε κατασκευαστική εταιρεία της Αθήνας την πραγματοποίηση μελέτης για την ανέγερση ενός νέου γηπέδου. Παρουσιάζει τα σχέδιά του στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Θανάση Κατσαρή και είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στο σχέδιό του. H αντιπαράθεση με τους οργανωμένους οπαδούς όμως έχει φουντώσει. Το σχέδιο παραμερίζεται προκειμένου να βγει και πάλι στην επιφάνεια όταν οι καταστάσεις θα το επιτρέψουν.


Από τότε ως και σήμερα οι καταστάσεις δεν επέτρεψαν ποτέ στον Γούμενο να προχωρήσει τα σχέδια της νέας Τούμπας. Παύει να έχει πλέον λαϊκό έρεισμα και τον Ιανουάριο του 2005 δέχεται επίθεση από οπαδούς της ομάδας στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Επτά από αυτούς συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή. Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους. Από τότε ο μεγαλομέτοχος είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί συνεχώς με σωματοφύλακες.


Από το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου και μετά ο Γούμενος δεν μπορεί πλέον να πλησιάσει στο γήπεδο της Τούμπας, αφού μόλις γίνει αντιληπτό ότι βρίσκεται εκεί μαζεύονται από έξω οργισμένοι οπαδοί από τις γύρω περιοχές. H κατάσταση του ΠΑΟΚ είναι δραματική, ωστόσο και η κατάσταση του Γούμενου δεν είναι καλύτερη. H μαυρόασπρη ΠΑΕ είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητα που του απέμεινε. Τα χρέη της ομάδας είναι μεγάλα, όπως μεγάλα είναι και τα προσωπικά χρέη του σε δάνεια και σε τρίτους. Χρέη που δημιούργησε προκειμένου να καλύψει τα ανοίγματα του ΠΑΟΚ.


Μοναδική λύση για τον ίδιο, αλλά και για την ομάδα είναι η πώληση της ΠΑΕ. Ως τώρα δεν έχει βρει ούτε μία σοβαρή πρόταση. Οι Σύροι που εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2005 ήταν αστεία υπόθεση. Ατελέσφορες αποδείχτηκαν και οι περιπτώσεις των Παύλου Ψωμιάδη, Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Καμπάνη, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την κατασκευή και εκμετάλλευση της νέας Τούμπας παρά για την ίδια την ομάδα. H φόρμουλα της πολυμετοχικότητας δεν προχωρεί, αφού και στις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά τα τελευταία γεγονότα τα μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ δεν θέλουν να εμπλακούν στην ΠΑΕ, ενώ ο ανένδοτος αγώνας εναντίον του Γούμενου από τους οργανωμένους οπαδούς συνεχίζεται.