Νέες σειρές, νέα πρόσωπα, πρωτότυπα και προκλητικά ενίοτε concepts, παιχνίδια γνώσεων… Ολα αυτά σε συνδυασμό με την εμφάνιση αρκετών καταξιωμένων ηθοποιών και έμφαση στην κωμωδία. Ιδού λοιπόν μερικοί από τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το νέο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Mega την ερχόμενη σεζόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος του Κυριακής», στο Μεγάλο Κανάλι τα σχέδια για τον νευραλγικό τομέα της ψυχαγωγίας είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν για να τακτοποιηθούν ελάχιστες μόνο εκκρεμότητες. Αναλυτικότερα, το κανάλι διήνυσε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σεζόν, κατά την οποία οι σειρές του prime time αλλά και η καθημερινή σειρά σε ρόλο lead in τερμάτισαν πρώτες και με διαφορά από τον ανταγωνισμό, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους, ιδιαίτερα στο κοινό των ηλικιών 15-44 ετών.


«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» είπε στο «Βήμα» για τη σεζόν που πέρασε ο διευθυντής προγράμματος του Mega κ. Πέτρος Μπούτος. «Αν και ο ανταγωνισμός ξεκίνησε με τη διάθεση να μας κατατροπώσει, τελικά το κανάλι όχι μόνο στάθηκε στο ύψος του αλλά και κατάφερε να σημειώσει σημαντική επιτυχία, μένοντας πρώτοι στο σύνολό μας και φυσικά κυριαρχώντας στα κοινά 15-44 ετών, όπου παραδοσιακά υπερισχύουμε των άλλων καναλιών. Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για μας και ακολουθώντας την ίδια λογική θα κινηθούμε στον τομέα της ψυχαγωγίας και την επόμενη».


* Εκείνοι που συνεχίζουν


Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για το οποίο πέντε σειρές από το πρόγραμμα του Mega παίρνουν οριστικά το εισιτήριο και για την ερχόμενη σεζόν. Πρόκειται για τις εξής: «Λατρεμένοι μου γείτονες» (από τα πρώτα στις ακροαματικότητες της AGB), «Ευτυχισμένοι μαζί», «Μαύρα μεσάνυχτα» (η μεγάλη έκπληξη στο πρόγραμμα του καναλιού με τον σκηνοθέτη Πάνο Κοκκινόπουλο να δείχνει ότι κατέχει τη μαύρη κωμωδία όσο κανένας έλληνας συνάδελφός του), «Μια στιγμή, δυο ζωές» και «Επτά θανάσιμες πεθερές».


Ανάμεσα στις εκπομπές που θα συνεχίσουν και του χρόνου περιλαμβάνονται το «Μπουκιά και συχώριο» του Ηλία Μαμαλάκη, το οποίο συνδυάζει αριστοτεχνικά τη μαγειρική με τα ταξίδια, το τηλεπαιχνίδι «Εισοδηματίας» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου (ως τον Ιανουάριο) αλλά και το πρωινό πρόγραμμα «Ομορφος κόσμος το πρωί» με μια ελαφρά ανανέωση στη δομή και περισσότερη έμφαση στη διασκέδαση. Σύμφωνα με πηγές του καναλιού, ο συμπαρουσιαστής του Γρ. Αρναούτογλου Νίκος Μουτσινάς έχει πρόταση να παραμείνει και να συνεχίσει, μαζί με τον κεντρικό παρουσιαστή, τις τηλεφωνικές φάρσες για έναν ακόμη χρόνο, ενώ θετικές είναι οι εντυπώσεις που άφησαν και τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν προσφάτως στην εκπομπή, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί αν θα παραμείνουν όλοι ή μερικοί από εκείνους.


* Εμφαση στην κωμωδία


Η Ελενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης, ένα δοκιμασμένα δυναμικό συγγραφικό δίδυμο, θα υπογράφουν, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τη νέα καθημερινή σειρά του Mega, η οποία θα προβάλλεται πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οι οντισιόν για τη στελέχωση του καστ ακόμη συνεχίζονται, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τίτλος. Το περιεχόμενο θα έχει χαρακτήρα κοινωνικό – με τις γνωστές, υποθέτουμε, δόσεις χιούμορ τις οποίες συναντούμε σε όλες τις δουλειές της Ακρίτα -, ενώ θα απουσιάζουν αυτή τη φορά το αστυνομικό μυστήριο και οι εξιχνιάσεις εγκλημάτων που κυριαρχούσαν στην πολύ επιτυχημένη «Βέρα στο δεξί». Στο prime time ήδη έχουν πάρει εισιτήριο για τον Οκτώβριο η κωμική σειρά «Πολυκατοικία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου με πρωταγωνιστές τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας και κύρια χαρακτηριστικά του σεναρίου τις ανατρεπτικές καταστάσεις στις αναμεταξύ τους σχέσεις και το χιούμορ. «Ο Πάκο και τα αγόρια του» είναι η νέα αστυνομική κωμωδία με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη η οποία έχει πρωταγωνιστές αντιήρωες και ανδροπαρέες.


Μια διαφορετική σειρά από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια θα είναι ο «Γλυκούλης» με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Πρωταγωνιστής του ένας άνδρας ο οποίος θα κάνει την επανάστασή του σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, γυναικείο θα είναι το concept της σειράς «Μάντεψε ποιος» με πρωταγωνίστριες 30χρονα κορίτσια. Μια κοινωνική σειρά με τίτλο «Τα άγρια παιδιά» αποτελεί ένα concept αρκετά διαφορετικό. Πρωταγωνιστές της θα είναι νεαροί 20 ετών, για την ακρίβεια skateboarders. Εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί και άλλη μία δραματική σειρά η οποία θα συμπληρώσει τον α’ κύκλο των σίριαλ με έναρξη προβολής τον Οκτώβριο. Από τον Ιανουάριο, οπότε και σημαίνει η έναρξη του β’ μέρους της σεζόν, θα ξεκινήσει και η προβολή της νέας σειράς που υπογράφει ο εξαφανισμένος τον τελευταίο καιρό από την τηλεόραση Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Σε διαπραγματεύσεις με το κανάλι βρίσκεται και η σεναριογράφος Μυρτώ Κοντοβά, η οποία εφέτος παρουσίασε με αρκετή επιτυχία το σίριαλ «Υπέροχα πλάσματα». Αν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αναμένεται και η δική της σειρά να προβληθεί το ίδιο χρονικό διάστημα με εκείνη του Παπακαλιάτη. (Κάποιοι τίτλοι νέων σειρών στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω είναι προσωρινοί).


Ενα ριάλιτι που θα προκαλέσει


Παρ’ ότι κάποιοι λένε ότι η εποχή των reality έχει τελειώσει ή, έστω, πλησιάζει στο τέλος της, το Mega τολμάει να φέρει στην Ελλάδα ένα από τα πιο προκλητικά reality που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς. Πρόκειται για το «Extreme makeover», το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, όπως έγινε και σε άλλες χώρες όπου προβλήθηκε. Αν και πολλά λέγονται και γράφονται, εν τούτοις το concept τού εν λόγω σόου-παιχνιδιού, η μεταμόρφωση δηλαδή (ταλαιπωρημένων συχνά) ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε μοντέλα, σε πρότυπα κομψότητας και φινέτσας έτοιμα να αρχίσουν μια νέα, πιο αισιόδοξη και ευχάριστη ζωή από εκείνη που ζούσαν προτού ζητήσουν… βοήθεια από την τηλεόραση, «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να καλύψει κενά ματαιοδοξίας και αισθητικής ανασφάλειας», όπως τονίζουν πρόσωπα του καναλιού. Από την πλευρά του ο κ. Π. Μπούτος ξεκαθαρίζει ότι «η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με κριτήρια κοινωνικά. Επελέγησαν άνθρωποι οι οποίοι είτε εκ γενετής είτε λόγω κάποιου ατυχήματος αντιμετωπίζουν σοβαρά και ιδιαίτερα εμφανή προβλήματα, τα οποία τούς δημιουργούν δυσκολίες στην κοινωνική τους ένταξη, στο εργασιακό περιβάλλον και στην ψυχολογία τους. Δεν θα φτιαχτούν γαλλικές μύτες…». Εμείς δεν μένει παρά να περιμένουμε για να κρίνουμε με τα ίδια μας τα μάτια… Εν τω μεταξύ, στο πρόγραμμα του σταθμού υπάρχουν σχέδια να ενταχθούν και άλλα τηλεπαιχνίδια εκτός από τον «Εισοδηματία». Πρόκειται για ένα καθημερινό στην απογευματινή ζώνη και για κάποια άλλα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προβάλλονται στη βραδινή ζώνη. Τέλος, το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, στο οποίο θα γίνουν κάποιες «ενέσεις» ψυχαγωγίας, δεν θα έχει σημαντικές αλλαγές ως προς τη δομή και τη λογική του.