«Παίζω μια μοιραία γυναίκα· δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Μοιραία υπήρξε άλλωστε και η ζωή μαζί μου». Η Βάνα Μπάρμπα, η Βέρα της νέας ελληνικής σειράς που άρχισε να προβάλλεται στο Mega, επιστρέφει στη μικρή οθόνη με το «Τζιβαέρι», «που σημαίνει θησαυρός», όπως εξηγεί η ίδια. Μαζί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Κορδέλλα και τον σεναριογράφο Λευτέρη Καπώνη ξεκίνησαν, στις αρχές του καλοκαιριού, να στήσουν αυτή την τηλεοπτική δουλειά.


«Ηθελα να γίνει μια ελληνική σειρά, με έμφαση στο ελληνική και λίγο παλιομοδίτικη», λέει η ηθοποιός. «Ωστόσο, άλλα ήταν τα όνειρά μου γι’ αυτή τη σειρά στην αρχή. Κυρίως ήθελα να βγει η εποχή του ’50 ή του ’60, κάτι παλιότερο δηλαδή. Τελικά δεν το καταφέραμε και έτσι το «Τζιβαέρι» τοποθετείται στο σήμερα». Τα γυρίσματα άρχισαν τον Ιούλιο ενώ το σενάριο της σειράς γράφεται ακόμη. Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 16 επεισόδια. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές. Οταν όμως έχεις κουραστεί τόσο πολύ, θέλεις κάτι παραπάνω. Πάντως πρέπει να πω ότι ούτε το κανάλι ούτε ο παραγωγός δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Είναι μια σειρά υψηλού κόστους και όλα έγιναν όπως τα ζητήσαμε». Κάθε επεισόδιο έχει κόστος 17 εκατομμύρια δραχμές. Ποιο είναι τελικά το παράπονό της; «Θα έλεγα ότι οι σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς δεν αγαπούν εμάς τους επωνύμους. Και όταν δεν αγαπάς κάποιον, δεν αγαπάς και τη δουλειά που κάνεις μαζί του». Εξηγεί όμως ότι οι ευθύνες για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς στην τηλεόραση είναι κοινές: «Αν η ομάδα δέσει καλά, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Αρχηγός όμως είναι ο σκηνοθέτης. Εκείνος δίνει το γενικό πρόσταγμα».


Ξεκινώντας με το «Τζιβαέρι», η Βάνα Μπάρμπα ήθελε να δώσει ένα μήνυμα: «Για μένα το μήνυμα ήταν οι παλιές μνήμες», λέει. «Αυτός είναι ο δικός μου θησαυρός και στη σειρά και στη ζωή. Δεν είναι ούτε η δόξα ούτε τα χρήματα ούτε τα πλούσια ρούχα. Είναι οι παλιές αγάπες, το παρελθόν». Στη σειρά υποδύεται τη Βέρα, μια νέα και όμορφη γυναίκα που δουλεύει ως τραγουδίστρια σε ένα κρουαζιερόπλοιο και ζει μαζί με τον Σταύρο, έναν νέο με πάθος για τον τζόγο. Οταν ο πατέρας της πεθαίνει, επιστρέφει στο νησί της, όπου ζει η μικρή της αδελφή. Εκεί θα ξυπνήσουν οι μνήμες του παρελθόντος καθώς θα συναντήσει και έναν νεανικό, ρομαντικό της έρωτα. Οταν ο φίλος της από το κρουαζιερόπλοιο θα έρθει να τη βρει στο νησί, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει. Για να την εκδικηθεί θα τα φτιάξει με την αδελφή της, την Αλίκη. Οταν η Αλίκη καταλάβει ότι ο Σταύρος την κοροϊδεύει, θα τον σκοτώσει. Και τότε η Βέρα θα αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο, για να γλιτώσει τη μικρή της αδελφή. «Μου ταιριάζει η Βέρα. Στην ουσία είμαι εγώ η ίδια. Μόνον που ο χρόνος που είχαμε τελικά στη διάθεσή μας και η σκηνοθεσία δεν μου έδωσαν τις προεκτάσεις που ήθελα».


Η Βάνα Μπάρμπα, που φέτος δεν σκοπεύει να παίξει στο θέατρο («θα κάνω κινηματογράφο»), κάνει τηλεόραση, γιατί «πρώτα από όλα θέλω να έχω επαφή με το κοινό. Νομίζω ότι και οι δύο τη χρειαζόμαστε. Βέβαια θέλω πια να συμμετέχω σε δουλειές που μου κάνουν κέφι. Ακόμη θέλω από τις δουλειές μου να βγαίνει ένα μήνυμα. Και εδώ ο στόχος ήταν να δείξουμε αυτή την επιστροφή προς τα σημαντικά: γιατί όποιος μπορεί να επιστρέψει στο χωριό του, να σπάσει τους δεσμούς, αυτός είναι ο δυνατός. Η Βέρα γυρίζει και μένει. Εστω και αν παραμένει ένα άτομο μόνο, που βιώνει τη μοναξιά του έρωτα».


* Το «Τζιβαέρι» προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22.50 από το Mega Channel. Σκηνοθεσία Γιώργος Κορδέλλας, σενάριο Λευτέρης Καπώνης, διευθυντής φωτογραφίας Αρης Σταύρου, οργάνωση παραγωγής Αιμίλιος Κονιτσιώτης, παραγωγή Τάσος Παπανδρέου. Παίζουν: Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Βογιατζής, Κατερίνα Λέχου, Κώστας Κόκλας, Χριστίνα Παπαμίχου, Νίκος Ορφανός, Νικηφόρος Νανέρης, Νίκος Δημητράτος.