H αγωνία για τη θεαματικότητα του προγράμματος που προηγείται των κεντρικών δελτίων ειδήσεων βρίσκει σε παράταξη τα μηχανάκια της AGB στη Μεσογείων, στο Μαρούσι και στην Κάντζα. Αύριο από τις 6.30 το απόγευμα τα τρία ιδιωτικά κανάλια που διαγκωνίζονται για τα νούμερα των δελτίων τους θα μετρούν κέρδη και ζημιές στη «μητέρα των μαχών» που πλέον θα εξελίσσεται και μέσα από το ανανεωμένο lead in. Το Mega Channel, ο ANT1 και ο Alpha ρίχνουν στο πεδίο του ανταγωνισμού αντίστοιχα τα σίριαλ «Βέρα στο δεξί», «Ερωτας» και «Ο δρόμος για τον Παράδεισο», ελπίζοντας να χτυπήσουν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: υψηλό ποσοστό τηλεθέασης αλλά και κοινό «φιλικό» προς τα δελτία ειδήσεων.


H συνταγή για να γίνει επιτυχημένη πράξη η τηλεοπτική θεωρία, που λέει ότι το lead in είναι έτοιμη «μαγιά» τηλεθέασης για το δελτίο, δεν είναι καθόλου δεδομένη. Εξ ου και η αγωνία στα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών που κυνηγούν είτε την πρωτοκαθεδρία στα δελτία ειδήσεων, είτε την εξασφάλιση θέσης σταθερά μέσα στους τρεις πρώτους.


* Στο Mega


Αν και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων είναι πάντα το μείζον ζήτημα επιτυχίας του, η σεζόν που έκλεισε ανέδειξε σε υπολογίσιμο παράγοντα την τηλεθέαση-πάσα. Υστερα από επίμονες και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες από το 1994 το Mega απάντησε δυναμικά με τη «Βέρα στο δεξί» στη «Λάμψη», που παιζόταν πριν από το δελτίο του ΑΝΤ1, και πήρε γερή προίκα τηλεθέασης για το δικό του δελτίο. H ενημερωτική πρωτιά του Mega είχε αποδοθεί και στα νούμερα που παρελάμβανε από τη «Βέρα στο δεξί». Από αύριο, με το ίδιο σίριαλ-«εμπροσθοφυλακή» στο δελτίο του, το κανάλι βγαίνει στον ανταγωνισμό της απογευματινής ζώνης. Εχει όμως το βάρος της διατήρησης της πρωτιάς. Αλλωστε οι ανακατατάξεις στα νούμερα της τηλεθέασης από ημέρα σε ημέρα δεν αφήνουν κανέναν να επαναπαύεται. Πάντως οι «οπαδοί» του σίριαλ «Βέρα στο δεξί» θα πάρουν πρόγευση των νέων επεισοδίων που έγραψαν η Ελενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης απόψε και από αύριο στις 7 το απόγευμα καθημερινά θα χορτάσουν επικίνδυνους έρωτες, δολοπλοκίες, ανατροπές, αλλά και ανάλαφρες καταστάσεις.


* Στον ANT1


Στο Μαρούσι το επιτελείο του ANT1 διανύει μια δύσκολη αναμονή. Εχει γευθεί τι σημαίνει επιτυχημένο lead in επί σειρά ετών με τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. Υπέστη, κατά την προηγούμενη τηλεοπτική περίοδο, την αντεπίθεση του Mega – με αξιοπρεπή νούμερα πάντως για τη «Λάμψη» στη δύση της και με μέσο μερίδιο τηλεθέασης 23,4%. Και τώρα, έχοντας αφήσει τη Λεωφόρο των Κάκτων του Γιάγκου Δράκου, ταξιδεύει στο άγνωστο με βάρκα τον «Ερωτα». Με άλλα λόγια, ρισκάρει με κάτι καινούργιο. Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως. Οι τηλεθεατές του ANT1 θα έχουν την ευκαιρία απόψε να παρακολουθήσουν σε μορφή τηλεταινίας τα δύο πρώτα επεισόδια της ερωτικής δραματικής σειράς, σε σενάριο Βάνας Δημητρίου και σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Γρηγόρη Βαλτινό και Κοραλία Καράντη. Από αύριο και καθημερινά ως την Παρασκευή στις επτά παρά δέκα θα μπορούν να βλέπουν τις εξελίξεις της ιστορίας με επίκεντρο τις σχέσεις ενός καρδιοχειρουργού με μια δυναμική επιχειρηματία σε ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό περιβάλλον και τα «δόλια χτυπήματα» στον έρωτά τους από τον πρώην άνδρα της.


* Στον Alpha


Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η «προίκα» τηλεθέασης του lead in στο δελτίο του Alpha. Το παιχνίδι των εντυπώσεων στην κατάταξη των τριών πρώτων θέσεων τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων παίζεται και στα δεκαδικά ψηφία ή ακόμη και στο ένα τέταρτο της ώρας που μπορεί κάποιο κανάλι να ξεπεράσει το άλλο, πέρα από τον μέσο όρο τηλεθέασης από τις οκτώ ως τις εννέα παρά τέταρτο. Ο επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα του Alpha κ. N. Χατζηνικολάου έχει θέσει τον πήχυ ψηλά, ξεκαθαρίζοντας, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νέου τηλεοπτικού προγράμματος του σταθμού, ότι θεωρεί ισχυρό δελτίο εκείνο που έχει τηλεθέαση 20%. «Αν το δελτίο του Alpha δεν φτάσει εκεί, τότε θα κάνω την αυτοκριτική μου» τόνισε. Στο νέο του πρόγραμμα το κανάλι καταλήγει στην επιλογή μιας κωμικής σειράς που θα δίνει lead in στο δελτίο του, απέναντι στις δραματικές του Mega και του ΑΝΤ1. Αναζητεί, δηλαδή, να δημιουργήσει «ρωγμή» χωρίς να περνά στην κατά μέτωπο επίθεση. Ετσι πριν από το δελτίο του Alpha θα παρουσιάζεται η «Οδός Παραδείσου», μια σειρά που επιμελείται ο Λάκης Λαζόπουλος με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου και με επίκεντρο δράσης όσα συμβαίνουν σε ένα γραφείο κηδειών και στη γειτονιά του.