Στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιθανότατα από την 1η Μαρτίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής διευκρινίζει ότι η κατάργηση αυτή αφορά όσους πολίτες έχουν ΑΜΚΑ. Παράλληλα ανακοινώνει προσλήψεις για τη λειτουργία του συνόλου των κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τον Μάιο. Επανεξετάζονται θέματα όπως οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το κράτος να πληρώνει μόνο πράξεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, το κλείσιμο των ψυχιατρείων, καθώς και η αύξηση του αριθμού των Υγειονομικών Περιφερειών.
Κύριε υπουργέ, συζητούσαμε προτού αναλάβετε τα καθήκοντά σας και είχατε πει ότι αυτό το υπουργείο θέλατε και αυτό θα ζητούσατε. Είστε από τους λίγους πολιτικούς που θέλουν το συγκεκριμένο υπουργείο.
«Πάντως μαζοχιστής δεν είμαι. (γέλια) Ηταν συνειδητή επιλογή μου. Είπα ότι αν επρόκειτο να υπουργοποιηθώ θα ερχόμουν μόνο εδώ. Γνωρίζω τι συμβαίνει στον χώρο και τι θα αντιμετωπίσει όποιος θέλει να αναλάβει ευθύνες και να κάνει δουλειά. Έχω πλήρη επίγνωση ότι είναι μια… ηλεκτρική καρέκλα».
Ο τομέας της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια «μπαλάκι» μεταξύ δύο υπουργείων: του Υγείας και του Εργασίας. Τώρα επανέρχεται στο Υγείας.
«Θα δούμε αν θα επανέλθει, διότι υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα συνύπαρξης υπηρεσιών και δομών με το Εργασίας, και εκεί υπάρχει ένα θέμα. Το πιθανότερο είναι να επιστρέψει η Κοινωνική Ασφάλιση στο Εργασίας και η Πρόνοια στο Υγείας».
Πού εντοπίζετε τα κακώς κείμενα του χώρου;
«Στο μεγάλο πάρτι αναλωσίμων και φαρμάκων στην Ελλάδα έως το 2010. Η Ελλάδα είχε καταναλώσεις σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων».
Ωστόσο κυκλοφόρησαν πολλές καινοτόμες θεραπείες.
«Ολα αυτά δεν δικαιολογούν τις δαπάνες αυτές. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: ήρθε ένα φάρμακο για μια ασθένεια για το οποίο το ελληνικό κράτος δαπανά πολλά λεφτά και δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι δεν έκαναν έναν κλειστό προϋπολογισμό. Πώς γίνεται η δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους το 2010 να είναι 400 εκατομμύρια και τώρα να είναι 800 εκατομμύρια; Δεν δικαιολογείται. Να είναι ένα 5% πάνω, που είναι το διεθνές στάνταρντ, να είναι 20%… Να είναι 100% πάνω, δεν γίνεται».
Η μεγαλύτερη πληγή στη Δημόσια Υγεία;
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν μια ζωή αξιοπρεπή. Τους βρήκε η κρίση και ενώ έχουν αιμοδοτήσει το σύστημα οικονομικά, δηλαδή έχουν 15 χρόνια αυτασφάλιση ή30 χρόνια μικροεπαγγελματίες, βρέθηκαν ακάλυπτοι. Δεν δικαιούσαι ως Πολιτεία να αφήσεις αυτόν τον κόσμο και την οικογένειά του στην τύχη τους. Επρεπε η Πολιτεία κάθε άνθρωπο που έχει ΑΜΚΑ να τον καλύπτει ιατροφαρμακευτικά».
Εξαγγείλατε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή όπως κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ ανά συνταγή.
«Θα καταργηθούν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων σε όσους έχουν ΑΜΚΑ. Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι 5 ευρώ. Θα είναι υψηλότερο. Οι Ελληνες πηγαίνουμε σε νοσοκομείο του Βελγίου και πληρώνουμε εισιτήριο 20 ευρώ και θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα μόνο πέντε ευρώ;».
Τα ισοδύναμα μέτρα;
«Εχουμε ένα σχέδιο. Για παράδειγμα, τα 5 ευρώ είναι 20 εκατομμύρια έσοδα και αν το καταργήσουμε από την 1η Μαρτίου θα είναι 17 εκατομμύρια. Ετσι εμείς σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε τη διάταξη με την οποία το ποσοστό του κέρδους από το χονδρεμπόριο φαρμάκων, που είναι 4,9% (σ.σ.: όταν το φάρμακο από την πολυεθνική εταιρεία πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να περάσει από τη φαρμακαποθήκη), θα πηγαίνει κατευθείαν στο ΕΟΠΥΥ. Επίσης εξετάζεται το φορολογικό καθεστώς των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Δεν μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παρουσιάζει κέρδη 10%-12% και οι πολυεθνικές ζημιά. Αν δεν θέλουν, θα φωνάξουμε τις μητρικές εταιρείες».
Ποια τομή θα κάνετε στην Υγεία;
«Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Θα επαναδιοργανώσουμε το σύστημα, θα ανοίξουμε διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σωστές βάσεις με επαρκή στελέχωση και προσανατολισμό την πρόληψη».
Να το σχηματοποιήσουμε; Θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός, ιατρείο της γειτονιάς;
«Θα ενοποιηθούν όλες οι δομές που υπάρχουν στο ΕΣΥ, στους δήμους, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακούσουμε όλους τους φορείς, θα λάβουμε υπόψη την πλούσια εμπειρία τους και θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Μια σκέψη είναι οι Υγειονομικές Περιφέρειες να γίνουν 12 σε ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, ΥΠΕ και νοσοκομεία».
Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Ξεμπλοκάραμε ήδη 1.000 θέσεις γιατρών από παλαιούς διαγωνισμούς και ως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου θα έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις».
Με το υπόλοιπο προσωπικό; Τι συζητάτε με τον κ. Κατρούγκαλο.
«Συζητάμε αν γίνεται κάποιες από τις επαναπροσλήψεις των 3.500-4.000 ανθρώπων που θα κάνει να πάνε στα νοσοκομεία, κυρίως ως βοηθητικό προσωπικό. Το δεύτερο είναι ότι θα ενεργοποιηθούν παλαιοί διαγωνισμοί κυρίως διοικητικούπροσωπικού υψηλών προδιαγραφών, μέσω ΑΣΕΠ. Από εκεί επιδιώκουμε –θα το συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο –να διεκδικήσουμε έναν αριθμό ατόμων για να στελεχώσουμε τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και τα μεγάλα νοσοκομεία. Τέλος, θα δούμε τι προσλήψεις θα υπάρξουν εφέτος. Βεβαίως η Υγεία διεκδικεί σημαντικό κομμάτι, διότι το σύστημα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Ως πρώτη προτεραιότητα βάζουμε τη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας».
Πότε το προσδιορίζετε αυτό;
«Είμαι αισιόδοξος. Το βλέπω σε ορίζοντα πραγματικού χρόνου. Μέχρι τον Μάιο πρέπει να ανοίξουν οι κλίνες ΜΕΘ».
Με τα ψυχιατρεία τι θα κάνετε; Θα κλείσουν τελικά σύμφωνα με το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων;
«Οχι. Δεν έχουμε πάρει απόφαση να κλείσουμε τίποτα. Θα δούμε αν μπορούμε να τροποποιήσουμε το Σύμφωνο Αντόρ – Λυκουρέντζου. Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ για την ψυχική υγεία, υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς και γι αυτό τον λόγο ενεργοποιώ την Επιτροπή Ποιότητας, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε».
Ο ΕΟΠΥΥ είναι το μεγαλύτερο ταμείο περίθαλψης της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια όλων των κυβερνήσεων. Πάντα υπήρχε γκρίνια μεταξύ της διοίκησής του και των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, και δη του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, για τις εισφορές που δεν εισέπραττε ο ΕΟΠΥΥ. Εχετε σκεφθεί πως θα λυθεί το πρόβλημα, δεδομένων των περιορισμένων προϋπολογισμών ένθεν κακείθεν;
«Είναι ένα θέμα που θα δούμε πώς θα το λύσουμε. Γενικά όμως θέλουμε να ενισχύσουμε τον ΕΟΠΥΥ και να τον οργανώσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να λειτουργεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα λύσουμε το θέμα για τη σύσταση και λειτουργία της, από την οποία προσδοκούμε πάρα πολλά».
Θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές;
«Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο».
Τι θα αλλάξετε στον τομέα του φαρμάκου;
«Ηδη βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο ενώσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αλλάξω όλο το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι και το κράτος διά των φορέων του –όπως είναι το ΙΦΕΤ και η φαρμακοβιομηχανία του υπουργείου Αμυνας –θα παράγει κάποια φάρμακα».
Μιλήσατε προσφάτως για το Taxis στην Υγεία.
«Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα. Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, την ηλεκτρονική υπογραφή, ως την καταπολέμηση της απάτης στην πηγή παραγωγής κόστους κ.τ.λ. Ολα αυτά πρέπει να έχουν μια κοινή αναφορά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ