Ο Νίκος Μαζιώτης δεν δίστασε να ληστέψει τράπεζα σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από αστυνομικό τμήμα και ενώ οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περίμεναν την ίδια ημέρα τη ληστρική επίθεση! Είχε την ψυχραιμία λίγη ώρα νωρίτερα να πιει καφέ σε κεντρικό σημείο της πόλης, με τον σερβιτόρο να θαυμάζει την… κοσμοπολίτικη παρέα του. Στη διάρκεια της ληστείας φρόντισε να αρπάξει παραστατικά συναλλαγών εκείνης της ημέρας προκειμένου να μπορεί να αποδείξει ότι αυτός είναι ο δράστης της ληστείας! Παράλληλα έχει πλέον διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιεί για τη διαφυγή του ταχύπλοα σκάφη έχοντας επιχειρησιακές δυνατότητες που τρομάζουν την ΕΛ.ΑΣ.
Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι «ο άφαντος δημιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα» και οι συνεργοί του έχουν δημιουργήσει μια νέα, ακόμη πιο ισχυρή, ένοπλη οργάνωση, με μεγάλο οπλοστάσιο, έτοιμη για νέες εντυπωσιακές επιθέσεις». Και εκφράζουν τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες, αν δεν βρεθεί το κρησφύγετό του, θα υπάρξει νέο χτύπημα, πιθανόν με αφορμή την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ή τα επαπειλούμενα οικονομικά μέτρα, ξεκινώντας μια νέα περίοδο δράσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης.
Η νέα ένοπλη ομάδα


Τις τελευταίες εβδομάδες λοιπόν έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη διαπίστωση, με βάση σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ότι ο 42χρονος αντιεξουσιαστής συμμετείχε σε ληστεία που σημειώθηκε το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 2013, στην Εθνική Τράπεζα Μεθάνων, με λεία 109.000 ευρώ.
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι ο 42χρονος αντάρτης πόλης ακόμη και προτού εξαφανισθεί, είχε φροντίσει να δημιουργήσει μια νέα ένοπλη ομάδα στην οποία συμμετέχουν έξι ως οκτώ άτομα. Το δημιούργημά του έχει προχωρήσει, από τον Μάιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2013, σε τέσσερις ακόμη ληστείες, στη Νεμέα, στις Σπέτσες, στην Ακράτα και στο Βελεστίνο, με συνολική λεία 1,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς η αστυνομία να αντιληφθεί αρχικά την εμπλοκή του ως του… μελαψού νεαρού με την περούκα, που φαινόταν στις κάμερες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αστυνομικών στη νέα ομάδα του Νίκου Μαζιώτη δίνει «παρών» ένας άλλος 35χρονος αντιεξουσιαστής, στο νοικιασμένο αυτοκίνητο του οποίου είχε βρεθεί, τον περασμένο Μάρτιο στα Εξάρχεια, μεγάλος αριθμός όπλων. Η συχνή ενοικίαση του ΙΧ από εταιρεία στην πλατεία Αττικής και ο οπλισμός συνδέονται τώρα πλέον με τις ληστείες του Νίκου Μαζιώτη και των συνεργών του στην επαρχία…
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πληροφορίες για την ταυτότητα ορισμένων μόνο από τους συνεργούς του και κυρίως αυτού που εμφανίζεται με χρωματιστά μαλλιά –σε κάθε ληστεία έχει διαφορετικό χρώμα μαλλιών –ως κύριος «αρωγός» του Νίκου Μαζιώτη. Εκτιμούν ακόμη ότι στη νέα οργάνωση συμμετέχουν και πρώην μέλη της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση» και «ΕΝΕΔΡΑ» οι οποίες έχουν αναστείλει τη δράση τους.
Στο μικροσκόπιο η ληστεία


Προκειμένου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να αντιληφθούν τι συμβαίνει με την οργάνωση-διάδοχο του «Επαναστατικού Αγώνα» αναλύουν όσα συνέβησαν στις πέντε ληστείες. Με κύριο ενδιαφέρον στη ληστεία των Μεθάνων.
Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «εκείνη την ημέρα του Ιουλίου υπήρχε η πληροφορία ότι θα γίνει ληστεία στα Μέθανα. Υπήρχε κινητικότητα από τους τοπικούς αστυνομικούς. Οπως αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων ο Μαζιώτης και δύο ακόμη από τους συνεργούς του έφθασαν πιθανόν με μηχανές στα Μέθανα και κατευθύνθηκαν σε καφετέρια της παραλίας. Από την παρέα του ξεχώρισε αυτός με τα κοκκινόξανθα μαλλιά που κάποιος μάλιστα πίστεψε ότι ήταν ρώσος τουρίστας. Πληροφορηθήκαμε μετά ότι ο «ξανθός» είχε έλθει άλλες μια-δυο φορές στην τράπεζα, είχε δώσει το όνομα «Χαριτόπουλος» και είχε καταθέσει μικροποσά σε τουριστικό γραφείο της Αθήνας. Ο υπάλληλος που τους σέρβιρε στην καφετέρια, και ο οποίος θεωρείται πλέον μάρτυρας-κλειδί, μίλησε για ευγενικούς ανθρώπους με κοσμοπολίτικο αέρα. Πού να ήξερε! Ενώ υπήρχε επιφυλακή για ληστρικό χτύπημα στην περιοχή, δύο από τους δράστες μπήκαν στην τράπεζα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Περίμεναν τη στιγμή που δύο αστυνομικοί, που ήταν έξω από το αστυνομικό τμήμα το οποίο απείχε λίγα μέτρα από την τράπεζα, να μπουν για λίγο στο γραφείο τους. Εδρασαν σαν να ήσαν αόρατοι. Κατευθύνθηκαν στο ταμείο και το χρηματοκιβώτιο ενώ απ’ έξω τους ενημέρωναν δύο συνεργοί τους χωρίς να κάνουν καμία σπασμωδική κίνηση…».
Η εντυπωσιακή συνέχεια


Οπως συνεχίζει ο ίδιος ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος «οι αστυνομικοί βγήκαν από το τμήμα, αλλά δεν αντελήφθησαν ότι μέσα στην τράπεζα γινόταν ληστεία. Σε όσους πελάτες έμπαιναν ανυποψίαστοι στην τράπεζα αρχικά οι ληστές τούς έλεγαν ότι γυρίζεται ταινία. Μετά τους ζητούσαν να κάτσουν ήσυχοι. Κάποιος πάτησε τον εσωτερικό συναγερμό της τράπεζας για την παραβίαση του χρηματοκιβωτίου. Ο Μαζιώτης και ο συνεργός του ζήτησαν από τον διευθυντή να είναι έτοιμος –σε περίπτωση που εμφανισθούν αστυνομικοί –ώστε να βγει στο κατώφλι της τράπεζας και να τους καθησυχάσει. Ομως δεν χρειάστηκε. Ο Μαζιώτης φαίνεται να γκρίνιαξε γιατί στην τράπεζα υπήρχαν λίγα λεφτά, δηλαδή μόνο… 109.000 ευρώ και ύστερα εξαφανίστηκε με τους συνεργούς του. Παρ’ ότι η περιοχή έχει μόνο έναν δρόμο διαφυγής, δεν εντοπίστηκε κανένα όχημα των ληστών. Υπήρξε η πληροφορία ότι η παρέα του «ρώσου» τουρίστα μπήκε σε δύο μικρά ταχύπλοα και χάθηκε προς την περιοχή του Πόρου ή της Επιδαύρου. Χωρίς ωστόσο να είμαστε σίγουροι».

Τα χτυπήματα
Πλούσια λεία 1.598.000 ευρώ

Στη ληστεία της Εμπορικής Τράπεζας Νεμέας, στις 30 Μαΐου 2012, με λεία περίπου 280.000 ευρώ, οι τρεις ή τέσσερις δράστες (δύο από αυτούς εισέβαλαν στην τράπεζα που βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το τοπικό αστυνομικό τμήμα) εμφανίστηκαν πάλι σαν τουρίστες και ρωτούσαν για μια εκκλησία της περιοχής.
Στην επίθεση στις 16 Ιουλίου 2012 στην Alpha Bank στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ, σε μια καταδρομική επιχείρηση στην Ντάπια, πάλι οι πέντε ή έξι ληστές έδρασαν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσά τους ο Νίκος Μαζιώτης, πάλι φορώντας την περούκα αφάνα και τα γυαλιά ηλίου, και μια γυναίκα που αναφέρεται ως αδύνατη και σχετικά μικρόσωμη και δεν εμφανίστηκε σε άλλη ληστεία. Εφτασαν στο νησί με μηχανές μεγάλου κυβισμού, με πλοίο της γραμμής, την προηγούμενη ημέρα της ληστείας και δεν βρέθηκε πού διανυκτέρευσαν. Διέφυγαν με ταχύπλοο που το έκαψαν στην περιοχή Σαλάντι στην Αργολίδα.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 η ομάδα «χτύπησε» την Eurobank στην Ακράτα με λεία περίπου 400.000 ευρώ. Οπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. «ο Μαζιώτης εκεί εμφανίστηκε με μαύρη περούκα και μουστάκι. Ενας συνεργός του ήταν με μπλε-άσπρο σκούφο, άσπρη φόρμα και γιλέκο. Ενας τρίτος ήταν εύσωμος, με σκούφο και ριγέ πουλόβερ. Εδωσαν ένα χαρτί με ανύπαρκτο τραπεζικό λογαριασμό. Ενας κρατούσε χειροβομβίδα. Πίεσαν ιδιαίτερα τη διευθύντρια του υποκαταστήματος για να πάρουν χρήματα από το ΑΤΜ και αυτή από τον φόβο της ξέχασε και μπέρδεψε τον κωδικό. Εξαφανίστηκαν, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τι απέγινε το όχημα διαφυγής τους».
Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα ο Νίκος Μαζιώτης εκτιμάται ότι συμμετείχε στην επίθεση στα γραφεία της ΝΔ με απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», τον Ιούνιο του 2013.
Ο κύκλος των ληστειών του Μαζιώτη κλείνει, προς το παρόν, με το χτύπημα στην Εθνική Τράπεζα του Βελεστίνου, στις 14 Αυγούστου 2013, από πέντε συνολικά ενόπλους που άρπαξαν 418.000 ευρώ. Τότε ο Μαζιώτης φώναξε «να πείτε σε όλους ότι «οι ληστές του Βελεστίνου ήταν παλικάρια, δεν πείραξαν τα λεφτά μας και κλέβουν μόνο το κράτος»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ