Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέτυχε εν τέλει, σε συνθήκες έντονου και προβληματικού παρασκηνίου, να λάβει την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές και να παρατείνει, έστω για λίγο, τη θητεία της.

Τώρα επιδιώκει και πάλι σε συνθήκες σκληρού παρασκηνίου να συγκεντρώσει επίσης 151 προθύμους βουλευτές προκειμένου να υπερψηφίσει με καθαρή πλειοψηφία τη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να αποφύγει το προφανές πολιτικό πρόβλημα που θα εγερθεί στην περίπτωση που η επίμαχη συμφωνία περάσει με λιγότερες ψήφους.

Πιθανώς να το επιτύχει και να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ωστόσο, η συγκρότηση των πλειοψηφιών και στις δύο περιπτώσεις φαντάζει ευκαιριακή, η συμπόρευση των συγκεκριμένων προσώπων με την κυβέρνηση είναι απολύτως τυχοδιωκτική και σε κάθε περίπτωση οι όποιες πλειοψηφίες είναι ευάλωτες, δεν περιποιούν τιμή, ούτε μπορούν να αντέξουν στον χρόνο.

Και αυτό γιατί τα πρόσωπα που τη συνθέτουν ορίζονται από κίνητρα ευτελή, δεν διακρίνονται ούτε από ψήγματα αξιοπιστίας, αλλά και επειδή οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν εξευτέλισαν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και παραβίασαν τα κοινοβουλευτικά ήθη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση αλλά δύο εξωκοινοβουλευτικά τους στελέχη παραμένουν υπουργοί και τέσσερις βουλευτές τους προσέφεραν ψήφο εμπιστοσύνης στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση.

Αυτοί, μαζί με την κυρία Παπακώστα και τον κ. Δανέλλη, σχημάτισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 και έδωσαν φιλί ζωής στην καταρρέουσα κυβέρνηση. Ο βίος δε και η πολιτεία των «προθύμων» δεν είναι η καλύτερη σύσταση, κυριαρχείται από ιδιοτέλεια, από προσωπικά ταπεινά κίνητρα και ουδεμία σχέση έχει με το προβαλλόμενο εθνικό συμφέρον.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος, που ακολουθήθηκε από δύο μόνο βουλευτές του, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμια του κοινοβουλευτικού κόμματος απέφυγε να διαγράψει δύο από τους «αποστάτες» βουλευτές του κόμματός του και μαζί εξασφάλισε, με τη βοήθεια φίλιων «μακεδονικών» δυνάμεων, την προσχώρηση έτερου βουλευτή, υβριστή του Κοινοβουλίου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Ενωση Κεντρώων.

Επιπλέον, υπάρχει βουλευτής – γίγαντας του πνεύματος – που στήριξε την κυβέρνηση προσφέροντας ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά διαφωνεί κατηγορηματικά μαζί της στο επίμαχο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται στο παρασκήνιο πρωτοφανείς διεργασίες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 151 ψήφοι που θα στηρίξουν την επίμαχη συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι πιέσεις προς τα μικρότερα κόμματα είναι αφόρητες, όπως και τα παζάρια με ευάλωτα πρόσωπα που «αλληθωρίζουν» προς τον κ. Τσίπρα τελειωμό δεν έχουν. Και θα γίνουν εντατικότερες τις προσεχείς ημέρες εν όψει της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή. Εκτιμάται δε ότι θα λάβουν πρωτοφανείς διαστάσεις στην πορεία προς τις κάλπες.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει απολέσει την πλειοψηφία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο, χωρίς ηθικούς ή άλλους φραγμούς, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να διαμορφώσει προϋποθέσεις αξιοπρεπούς καθόδου στις επερχόμενες, έτσι κι αλλιώς, εθνικές εκλογές.

Το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι κυρίαρχο αυτή την ώρα στην αυλή του Πρωθυπουργού.

Οι μέχρι πρότινος κήρυκες του ηθικού πλεονεκτήματος δεν ορρωδούν προ ουδενός, δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα, θυσιάζοντας τα δημοκρατικά ήθη και τις κοινοβουλευτικές μας παραδόσεις.

Θα μπορούσαν ωστόσο οι κυβερνώντες να διαμορφώσουν περιβάλλον συναίνεσης γύρω από το επίμαχο εθνικό θέμα, αν το είχαν χειριστεί διαφορετικά, αν είχαν διαβουλευθεί πραγματικά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν προέβαιναν σε οργανωμένες ενημερώσεις και ολοκληρωμένες συζητήσεις.

Προτίμησαν δυστυχώς να εργαλειοποιήσουν και αυτό ακόμη το εθνικό θέμα στην προσπάθειά τους να επικρατήσουν και να επιβληθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Με αποτέλεσμα τώρα να διολισθαίνουν επικίνδυνα, παρασύροντας στο διάβα τους τη Δημοκρατία και τη χώρα.

Κρίμα και πάλι κρίμα…

ΤΟ ΒΗΜΑ