Βαριές σκιές πάνω από τη Δικαιοσύνη
Η υπόθεση Novartis υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία δικαστικών λειτουργών μετά τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ποιο είναι τελικά το κυβερνητικό στέλεχος εκείνο που ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης αποκαλούν με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν»; Ποιος θα είναι εκείνος που πρώτος θα τον κατονομάσει ενόρκως στο πλαίσιο των ανοιχτών ερευνών με φόντο την υπόθεση της Novartis, αναλαμβάνοντας και το βάρος της απόδειξης των καταγγελιών περί παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης;
Υπήρξαν παρασκηνιακές μεθοδεύσεις ή δικονομικά ανορθόδοξες κινήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών στην υπόθεση της Novartis;
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά που συνδέονται όχι μόνο με τον πυρήνα των ερευνών για την ούτως ή άλλως πολιτικά φορτισμένη υπόθεση της Novartis, αλλά και με το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης θα αναζητήσει ο έμπειρος και ικανότατος – κατά γενική ομολογία των συναδέλφων του – αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας.
Πρόκειται για τον αρχαιότερο με βάση την επετηρίδα υπηρετούντα ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, στον οποίο με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία στο τέλος Ιουνίου αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, ανατέθηκε η διενέργεια της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με βάση τις εκατέρωθεν αναφορές που έχουν υποβάλει τόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής όσο και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Ανοιξε ο ασκός
του Αιόλου
Αντικείμενο της έρευνας αυτής είναι να διαπιστωθεί εάν ενδεχομένως και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας ή της παραβίασης μυστικών της ανάκρισης.
Η ποινική προκαταρκτική, που βρίσκεται στο ξεκίνημά της, μοιάζει με τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε στον χώρο της Δικαιοσύνης. Εισαγγελικοί λειτουργοί, σε ρόλους εναλλασσόμενους, άλλοτε ως καταγγέλλοντες και άλλοτε ως καταγγελλόμενοι, θα περάσουν τις επόμενες ημέρες από το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα παραθέτοντας αναλυτικά ο καθένας τα δικά του αποδεικτικά στοιχεία για όσα – πράγματι – ασυνήθιστα περιγράφουν στις αναφορές τους που αποτελούν και τη βάση της ποινικής έρευνας.
Ο «Ρασπούτιν» και
οι fast track διαδικασίες
Δικαστικές πηγές χαρακτηρίζουν «πρωτόγνωρα» όσα αποκαλύπτονται μέσα από τις αναφορές εισαγγελέων, επισημαίνοντας ότι τα καταγγελλόμενα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω στην επί της ουσίας έρευνα για την υπόθεση της Novartis, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί το «δεύτερο πακέτο» των δικογραφιών για πέντε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στο πεδίο ελέγχου της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Γι’ αυτό και όπως εμφατικά ακούγεται στις συζητήσεις μεταξύ ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η υπόθεση αυτή, που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τα του οίκου της Δικαιοσύνης, και τις σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και όπου προκύπτουν ευθύνες να αποδοθούν.
Υπό αυτό το πρίσμα τις επόμενες ημέρες τόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, που προέβη σε βαρύτατες καταγγελίες περί fast track διαδικασιών για την κίνηση ποινικών διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, όσο και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατά καιρούς έχει δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς της στην εν λόγω υπόθεση, θα κληθούν να καταθέσουν όσα γνωρίζουν ότι έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους και αφορούν την πορεία της εν εξελίξει έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία.
Εκμεταλλευόταν
την πολιτική του ισχύ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το απόσπασμα της επιστολής προς τα ΜΜΕ στην οποία επωνύμως ο κ. Αγγελής αποδίδει κομβικό ρόλο στην υπόθεση της Novartis στον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν»… δανειζόμενος το ψευδώνυμο που πρώτη είχε αναφέρει – μέσω κύκλων – η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου κάνοντας λόγο για ένα πρόσωπο που εκμεταλλευόμενο την πολιτική του ισχύ υποδείκνυε τον τρόπο χειρισμού συγκεκριμένων υποθέσεων και ασκούσε πιέσεις είτε για την αρχειοθέτηση ορισμένων εξ αυτών είτε για την άσκηση ποινικών διώξεων και «ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Το όνομα δε του περίφημου «Ρασπούτιν», σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, γνωρίζει και η σημερινή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την οποία ρητά επικαλείται στην επιστολή του.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στον βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει (το όνομα) η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί» στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της»), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει τη δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».
«Να μας εξετάσει
κατ’ αντιπαράσταση»
Ο κ. Αγγελής μάλιστα στην ίδια επιστολή σημειώνει πως «παρακαλώ τον διενεργούντα την έρευνα συνάδελφό μου (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Δασούλα) να καλέσει ως μάρτυρες την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, και σε περίπτωση άρνησης των όσων αναφέρω, να μας εξετάσει κατ’ αντιπαράσταση». Εξηγώντας δε την, κατά κοινή παραδοχή, ασυνήθιστη για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης δημοσιοποίηση των θέσεών του μέσω επιστολής, αναφέρει τα εξής: «Σκοπός είναι να γίνει γνωστό πόσο δύσκολη είναι η απονομή της Δικαιοσύνης στα ανώτερα κλιμάκια, καθώς και πόσο και με ποιους πρέπει να παλέψει ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να μην παρανομήσει».
Η συνάντηση
της Βιέννης και ο αντίλογος
Από την πλευρά της πάντως, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με την αναφορά της που έχει υποβάλει από το τέλος Ιανουαρίου 2019 κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για παρεμβάσεις στο έργο της, δείχνοντας ευθέως προς την πλευρά του πρώην επόπτη Ιωάννη Αγγελή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη οι αμερικανοί εισαγγελείς ενημέρωσαν τους έλληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στη διάθεσή τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.
Οι Αμερικανοί
και ο λογαριασμός
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης οι Αμερικανοί φέρονται να ρώτησαν τους Ελληνες εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό και τότε – σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην αναφορά της κυρίας Τουλουπάκη – ο κ. Αγγελής φέρεται να απάντησε στους Αμερικανούς πως εάν έχουν στοιχεία να απευθυνθούν στη Εurojust.
Στην ίδια αναφορά η κυρία Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι αμερικανοί συνάδελφοί τους. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν επιστραφεί ακόμα και σήμερα από τον κ. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κ. Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Νovartis, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Ο Ιωάννης Αγγελής και οι αρχειοθετήσεις
Δικαστικές πηγές σχολίαζαν ότι ο καταγγέλλων του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής ήταν εκείνος που «αρχειοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι κ.κ. Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Βενιζέλος».
«Ο κ. Αγγελής καταγγέλλει σήμερα αυτό που ο ίδιος έκανε στο παρελθόν. Αρχειοθέτησε με fast track διαδικασίες τις μηνύσεις των 3 πολιτικών που κατήγγειλαν σκευωρία σε βάρος τους, χωρίς καν να λάβει από τους μηνυτές έστω τις τυπικές καταθέσεις τους» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Και προσέθεταν ότι στο σκεπτικό των αρχειοθετήσεων των 3 μηνύσεων, ο κ. Αγγελής απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των μηνυτών ότι «οι εμφανιζόμενοι ως προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είχαν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας», ενώ τώρα χρεώνει στην κυρία Τουλουπάκη την υπαγωγή του Νίκου Μανιαδάκη σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

