Τα λόγια και τα έργα

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Τον Ιούλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ το 44ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Διαστημικό Συνέδριο της Επιτροπής Διαστημικής Ερευνας (Committee on Space Research, COSPAR). H Επιτροπή ιδρύθηκε το 1958, όταν είχαν αρχίσει οι πρώτες απόπειρες εξερεύνησης του Διαστήματος, και εκτός από την έρευνα βασικό μέλημά της ήταν να εξασφαλίσει την ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος. Το συνέδριό της, στο οποίο συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα των επιστημόνων που ασχολείται με το πεδίο, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και κάθε φορά σε διαφορετική ήπειρο. Οι χώρες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν το συνέδριο υποβάλλουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους, κατ’ αντιστοιχία με τις υποψηφιότητες των χωρών που θέλουν να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο συνέδριο της Πασαντένα οι υποψηφιότητες ήταν τέσσερις: Αθήνα, Βαρσοβία, Λωζάννη και Πράγα. Από τους υποψηφίους είχε ζητηθεί η δημιουργία ενός βίντεο στο οποίο θα εξηγούνταν τα πλεονεκτήματα της κάθε πόλης και στη συνέχεια θα ακολουθούσε η ψηφοφορία. Ο μεγάλος ανταγωνισμός έχει ως συνέπεια να απαιτούνται συνήθως περισσότερες από μία ψηφοφορίες. Ομως, πέρυσι τον Ιούλιο, το βίντεο της Αθήνας κέρδισε από την αρχή την Επιτροπή και η ελληνική πρωτεύουσα θα υποδεχθεί το μεγάλο συνέδριο της COSPAR τον Ιούλιο του 2022 (το συνέδριο του 2020 θα φιλοξενηθεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας).
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τον Ιούλιο του 2022 στη χώρα μας θα καταφθάσουν περί τους 3.500 συνέδρους, διακεκριμένοι επιστήμονες (εξ)ερευνητές του Διαστήματος, εκπρόσωποι διαστημικών οργανισμών, εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία. Σημαίνει επίσης ότι απαιτείται μια μεγάλη προετοιμασία: την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, βρίσκεται στο Παρίσι για να παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή του συνεδρίου τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού της διοργάνωσης.
Παρά το γεγονός ότι για τη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας συστρατεύτηκε σχεδόν το σύνολο των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας καθώς και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σε τέτοιες περιπτώσεις το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται λίγοι. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ακαδημία Αθηνών γίνεται ειδική μνεία στη συνθέτρια κυρία Ευανθία Ρεμπούτσικα που επένδυσε με μουσική το βίντεο και στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ κυρία Αντριάνα Παρασκευοπούλου που συνέβαλε στην υλοποίησή του. Δεν χωρεί βεβαίως αμφιβολία ότι η προσωπικότητα και το ειδικό επιστημονικό βάρος του κ. Κριμιζή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: πώς να αρνηθεί μια επιτροπή τη διοργάνωση ενός απλού συνεδρίου στον άνθρωπο που ηγήθηκε μυθικών διαστημικών αποστολών; Πώς να πεις «όχι» στη ζωντανή ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης; Στον επιστήμονα που συνεχίζει να εργάζεται και να βοηθά τους συναδέλφους του ανά τον κόσμο (ενώ παράλληλα οργώνει την Ελλάδα δίνοντας διαλέξεις σε σχολεία και εμπνέοντας τη νέα γενιά) παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αναπαύεται στον αγαπημένο του Βροντάδο της Χίου και στις πολλές, πάρα πολλές, δάφνες του.
Και όμως! Υπήρξε κάποτε κάποιος (υπουργός, αν δεν με απατά η μνήμη μου) που είπε «όχι» στην ενεργή παρουσία του Κριμιζή. Κάποιος που θεώρησε ότι ο Κριμιζής θα μπορούσε να είναι διακοσμητικός, κάτι σαν γλάστρα που διά της παρουσίας της θα επικύρωνε την όποια κυβερνητική αυθαιρεσία. Μαντέψτε ποιον θα θυμάται η Ιστορία σε λίγα χρόνια από σήμερα…

