Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ο κύβος ερρίφθη. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh πήραν τα «κλειδιά» της διοίκησης της Ελλάκτωρ μετά την ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης την περασμένη Τετάρτη και θα κληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν το business plan για την ανάταξη του ομίλου που διατηρεί πολυσχιδείς δραστηριότητες, από την κατασκευή και τις παραχωρήσεις έως την ενέργεια, το περιβάλλον και τα ακίνητα.
Οι Ολλανδοί τέθηκαν επικεφαλής ενός μπλοκ μετόχων (Λ. Μπόμπολας, Αγγ. Γιόκαρης, Χρ. Παναγιωτόπουλος, θεσμικοί επενδυτές κ.ά.) που αντιπροσωπεύουν περίπου το 47% και επικράτησαν στην ψηφοφορία για την αλλαγή του ΔΣ με διαφορά έναντι του άλλου πόλου που διεκδικούσε ρόλο στον όμιλο, του διδύμου των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τα δεδομένα της ψηφοφορίας, εμφανίζονται μαζί με φίλιες δυνάμεις να ελέγχουν ένα 28%.
Το αξιοσημείωτο της συνέλευσης ήταν ότι και οι δύο πλευρές καταψήφισαν την πρόταση του απερχόμενου ΔΣ υπό τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση για αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της θα κατευθυνόταν για να νοικοκυρευτεί ο κλάδος των κατασκευών (ΑΚΤΩΡ) που τα τελευταία χρόνια αποτελεί και το «άρρωστο» κομμάτι του ομίλου Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Reggeborgh κ. Σωτηρόπουλο, η νέα διοίκηση αφού πρώτα μελετήσει την οικονομική κατάσταση του ομίλου, θα φέρει σύντομα συνολική πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι με την ίδια ακριβώς διαδικασία (με ένα Proxywar) πριν από 2,5 χρόνια η οικογένεια Καλλλιτσάντση είχε επικρατήσει στη μάχη για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ έναντι της πλευράς των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, προβάλλοντας την κακοδιαχείριση στις κατασκευές.
Οι Ολλανδοί βεβαίως δεν παραλαμβάνουν «καμένη γη». Ο όμιλος ελέγχει κερδοφόρες δραστηριότητες στις παραχωρήσεις (Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός κ.ά.), στην ενέργεια (Ανεμος), στη διαχείριση αποβλήτων (Ηλέκτωρ) και στο real estate (Reds).
Το νέο ΔΣ που πρότειναν οι Ολλανδοί θα είναι πενταμελές με πενταετή θητεία και θα αποτελείται από τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη στη θέση του προέδρου (μη εκτελεστικό μέλος), τον κ. Αρη Ξενόφο, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ στη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου (εκτελεστικό μέλος), τον κ. Δημήτρη Κονδύλη, σύμβουλο (μη εκτελεστικό μέλος), και δύο ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη: τον πολιτικό μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρο του ΔΣ και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η συνέλευση ενέκρινε και τη νέα Επιτροπή Ελέγχου του ομίλου, η οποία θα αποτελείται από τους Παναγιώτη Αλαμάνο, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου.
Οι Ολλανδοί είναι εδώ και δύο χρόνια ο μεγαλύτερος μέτοχος με 30,5% του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πλέον είναι μεγαλομέτοχοι και στην Ελλάκτωρ. Αυτή ακριβώς η συγγενική σχέση των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας θεωρείται από πολλούς ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία των έργων υποδομής, καθώς οι ανταγωνιστές τους θα προσφεύγουν σε κάθε διαγωνισμό που θα διεκδικούν οι δύο όμιλοι. Η πλευρά του ολλανδικού ομίλου υποστηρίζει πως «είναι παθητικός μέτοχος που δεν ελέγχει τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει». Στο ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπός της.
Ενα πρώτο crash test της ιδιότυπης αυτής κατάστασης θα υπάρξει την 1η Απριλίου του 2021, όταν θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εγνατία, όπου το «παρών» θα δώσουν Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως μέλη διαφορετικών κοινοπραξιών.
Η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τόσο για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η νέα διοίκηση σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου όσο και για τη στάση που θα κρατήσει η «αντιπολίτευση» των Μπάκου – Καϋμενάκη.