Σκωτσέζοι εξαγόρασαντην Ευρωκλινική
Πόλος έλξης ο τομέας ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα – Εχουν επενδυθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ηταν το δεύτερο επιχειρηματικό deal που ολοκληρώθηκε εν μέσω κορωνοϊού μετά τη Forthnet. O λόγος για την πώληση της Eυρωκλινικής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αν και η συμφωνία είχε κλείσει από τον Απρίλιο. To deal πιστοποιεί το πόσο «καυτός» παραμένει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας, καθώς ήδη έχει προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό.
Και αύξηση κεφαλαίου
Η συναλλαγή για την εξαγορά της Ευρωκλινικής είναι σύνθετη, καθώς περιλαμβάνει εξαγορά μετοχών αλλά και αύξηση κεφαλαίου ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια στην εταιρεία που θα τη βοηθήσουν να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.
Πωλητής του 100% της Ευρωκλινικής και της Ευρωκλινικής Παίδων ήταν το South Eastern European Fund (SEEF) που συμβουλεύει η Global Finance. To SEEF είχε αποκτήσει την Ευρωκλινική το 2008. Η κρίση που ακολούθησε δεν επέτρεψε στο fund να αποεπενδύσει στους χρόνους που προβλεπόταν από το καταστατικό του, κάτι όμως που έγινε πριν από δύο μήνες. Αγοραστές είναι μέτοχοι που είχαν τοποθετηθεί και στο SEEF, θεσμικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, το management της Ευρωκλινικής και το σκωτσέζικο private equity fund με την επωνυμία BMO, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Σήμα εμπιστοσύνης
H συμμετοχή και της διευθυντικής ομάδας της Ευρωκλινικής στην εξαγορά (management buyout) με ίδια κεφάλαια ήταν σήμα εμπιστοσύνης προς τους άλλους επενδυτές για τις προοπτικές της μονάδας. Στη νέα μετοχική σύνθεση η διοικητική ομάδα της Ευρωκλινικής θα ελέγχει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και όλοι οι υπόλοιποι το 80%, με το BMO να έχει όπως προαναφέρθηκε την πλειοψηφία. Η διοικητική ομάδα της Ευρωκλινικής με αντιπρόεδρο τον Νικόλα Πλακόπητα της Global Finance και CEO τον Αντώνη Βουκλαρή θα είναι υπεύθυνη αποκλειστικά για την καθημερινή λειτουργία της κλινικής και μόνο σε πολύ σημαντικές αποφάσεις θα ζητούνται η γνώμη και η έγκριση του συνόλου των μετόχων.
Η πρώτη επένδυση
Το fund της BMO διαχειρίζεται κεφάλαια 270 δισ. δολαρίων παγκοσμίως και η Ευρωκλινική ήταν η πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Ευρωκλινική είναι και η πρώτη της επένδυση στον τομέα της υγείας γενικότερα. Τι είδαν όμως οι Σκωτσέζοι (έδρα του fund είναι το Εδιμβούργο) στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας και τοποθετήθηκαν;
Πρώτον, η συγκέντρωση του κλάδου που συντελείται τα δύο τελευταία χρόνια έχει βάλει κανόνες στην αγορά και έχει ενισχύσει τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό. Δεύτερον, η χώρα, αν εξαιρεθεί το χτύπημα του κορωνοϊού, έχει μπροστά της οικονομική ανάπτυξη. Τρίτον, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης που ήδη έχει περάσει και στην κουλτούρα των Ελλήνων και τέταρτον, η επικείμενη κατάργηση από το 2021 του rebate και του clow back θα απελευθερώσει τους ισολογισμούς των εταιρειών.
Ο κ. Νικόλας Πλακόπητας δίνει και άλλη μια διάσταση του deal: «Για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμείς οι Ελληνες καθίσαμε ισότιμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα είχε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προ Covid-19 αλλά και η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πιστοποίησε στα μάτια των ξένων ότι πλέον η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο».
Πού ποντάρουν
Μετά την εξαγορά της Ευρωκλινικής όλοι οι μεγάλοι του κλάδου της ιδιωτικής υγείας πλην του Ιατρικού Κέντρου έχουν περάσει στα χέρια ξένων επενδυτών. Το fund CVC απέκτησε τον όμιλο Υγεία (Υγεία, Μητέρα, Λητώ), το Metropolitan και το Ιασώ General, ενώ ο όμιλος Ιασώ εξαγοράστηκε από το επενδυτικό fund της Οaktree. To γεγονός ότι οι ελληνικές ιδιωτικές μονάδες υγείας εξαγοράστηκαν από funds που έχουν ορίζοντα αποεπένδυσης και όχι από στρατηγικούς επενδυτές δείχνει ότι οι αγοραστές ποντάρουν ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα πωλήσουν σε καλύτερες τιμές.
Το επόμενο προς πώληση νοσοκομείο είναι το Nτυνάν, που ανήκει στην Πειραιώς. Στα πλεονεκτήματα του νοσοκομείου είναι ο εξοπλισμός και το μέγεθός του, αλλά το υπεράριθμο προσωπικό έχει σταθεί μέχρι σήμερα αποτρεπτικός παράγοντας στην πώλησή του.
Στόχος η οργανική ανάπτυξη
Τι σημαίνει όμως για την Ευρωκλινική η εξαγορά; Ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βουκλαρής είναι ξεκάθαρος: «Θέλουμε να μεγαλώσουμε και να αποτελέσουμε τον τρίτο πόλο στην ιδιωτική υγεία μετά τον όμιλο του CVC και του Ιατρικού Κέντρου. Θα επιδιώξουμε την οργανική ανάπτυξη και σε αυτό θα βοηθήσει και η αύξηση κεφαλαίου που υλοποιήθηκε πρόσφατα. Θέλουμε να επεκταθούμε σε υπηρεσίες που δεν διαθέτουμε σήμερα, όπως ακτινοθεραπεία και θεραπεία νεφρού». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βουκλαρή, η στρατηγική ανάπτυξης προβλέπει την ενίσχυση των συνεργασιών με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η Ευρωκλινική μέσα από τα προγράμματα «κλειστού δικτύου» καλύπτει 66.000 ασφαλισμένους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά πακέτα χρεώσεων. Το άμεσο βήμα για την ανάπτυξη του ομίλου θα είναι χωροταξικό. Οπως επισημαίνει ο κ. Βουκλαρής, θα αποκτηθούν όμορα κτίρια με την κλινική που βρίσκεται στους Αμπελοκήπους με στόχο οι κλίνες από 175 να φτάσουν τις 250.
Η Ευρωκλινική απασχολεί 500 εργαζομένους, συνεργάζεται με 300 μόνιμους και περισσότερους από 1.000 εξωτερικούς συνεργάτες γιατρούς, διαθέτει 175 νοσηλευτικές κλίνες, 10 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 10 χειρουργικές αίθουσες. Το 2019 είχε τζίρο 45 εκατ. ευρώ, κέρδη ebitda 6,5 εκατ. ευρώ και δανεισμό 30 εκατ. ευρώ.
281 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε η Mytilineos το 2019
Το 2019 η Μytilineos κατάφερε να δημιουργήσει 281 νέες θέσεις εργασίας και να δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, φόρους, μισθούς εργαζομένων, προμηθευτές καθώς και σε δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στην έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης 2019 του ομίλου. Πρόκειται για τη 12η συνεχόμενη έκθεση που επικεντρώνεται στην ανάλυση του τρόπου που διαχειρίζεται η Mytilineos, κατά την άσκηση της δραστηριότητάς της, κάθε θέμα που είναι ουσιαστικό τόσο για τις ομάδες των κοινωνικών της εταίρων όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με παράλληλη παρουσίαση των επιδόσεών της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG).
Στην έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλαμβάνονται επίσης:
l Η ολοκλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας χωρίς ατύχημα στον τομέα μεταλλουργίας.
l Η αύξηση κατά 36,2%, από το 2018, της παραγωγής καθαρής ενέργειας (ΑΠΕ) επί του συνόλου παραγωγής ενέργειας της εταιρείας.
l Η μείωση κατά 25,3% της συνολικής άντλησης πόσιμου νερού από δημόσια επιχείρηση (σχεδόν 25.000 κυβικά λιγότερα από το 2018).
l Η μείωση κατά 7,5% της συνολικής ποσότητας των στερεών αποβλήτων.
l Η υλοποίηση και υποστήριξη 20 βασικών κοινωνικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών επενδύοντας περισσότερα από 3,4 εκατ. ευρώ προς όφελος σχεδόν 30.000 χιλιάδων πολιτών.
l Η οικειοθελής υιοθέτηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτοντας το 60% των σχετικών απαιτήσεων κατά τον πρώτο χρόνο ενσωμάτωσης.

