Ο Ναυτικός Ομιλος Λήμνου ιδρύθηκε το 1987 στη Μύρινα και έχει τμήματα κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, κανόε-καγιάκ, κολύμβησης κ.ά. Το κωπηλατικό όμως, είναι το πιο προβεβλημένο τμήμα του. Οι αθλητές του συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα πετυχαίνοντας πανελλήνιες νίκες και κατακτώντας αξιοπρεπείς θέσεις, ιδίως στις μικρές κατηγορίες παίδων, εφήβων. Ορισμένοι μάλιστα έχουν ενταχθεί στις εθνικές ομάδες και έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες. Ο πιο διακεκριμένος από αυτούς είναι ο Παναγιώτης Μαγδανής, γεννημένος στη Λήμνο και μέλος της εθνικής ομάδας. Από μικρός ασχολήθηκε με την κωπηλασία στον ΝΟ Λήμνου και σύντομα άρχισε να διακρίνεται στα πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών κατηγοριών. Οι διακρίσεις του είναι μεγάλες και τα μετάλλια που έχει διεκδικήσει είναι πολλά. Τον Σεπτέμβριο του 2011 κατάφερε να βρεθεί στη δεκάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, γεγονός που του εξασφάλισε την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο, κατακτώντας την 8η θέση στη διοργάνωση. Τέλος, στην Ολυμπιάδα του Ρίο το 2016 κατέκτησε την 6η θέση. Ας δούμε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πότε αποφασίσατε να ξεκινήσετε την κωπηλασία και γιατί επιλέξατε αυτό το άθλημα;

«Ασχολούμουν και με άλλα αθλήματα, πριν ασχοληθώ με την κωπηλασία, και ταυτόχρονα ξεκίνησα και κωπηλασία. Είχε ξεκινήσει πρώτα ο μεγαλύτερος αδερφός μου, έκανε ήδη κάποιους μήνες κωπηλασία, οπότε μου μετέφερε ότι του άρεσε το άθλημα. Ετσι, λοιπόν, σκέφτηκα και εγώ να δοκιμάσω για να δω αν θα μου αρέσει. Οταν ξεκίνησα, αυτό που με κράτησε και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα που είχα δοκιμάσει, ήταν η αίσθηση ότι ήμουν μέσα σε μία βάρκα πάνω στο νερό και το ότι έκανα εναλλακτικές προπονήσεις. Τρέξιμο, βάρη, εργόμετρο».

Οι διακρίσεις σας είναι πολλές. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο που ζει στην επαρχία να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

«Γενικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι. Αν μας αρέσει ένα άθλημα, το ξεκινάμε και το συνεχίζουμε μέχρι εκεί που μπορούμε και νιώθουμε ότι μας γεμίζει. Δυσκολίες για έναν αθλητή που ζει στην επαρχία πιστεύω ότι υπάρχουν. Για παράδειγμα, η δυσκολία μετακίνησης προς μεγάλες πόλεις, όπου συνήθως διεξάγονται αγώνες, αφήνει λίγο πίσω τους αθλητές της επαρχίας, καθώς δεν έχουν πολλές συμμετοχές σε αγώνες και επαφές με άλλους αθλητές. Επίσης, την κωπηλασία δεν την ευνοεί τόσο πολύ η θάλασσα, επειδή θέλουμε ήρεμα νερά. Για αυτόν τον λόγο κάποιες φορές στο νησί δεν μπορούσαμε να προπονηθούμε τόσο καλά όπως ενδεχομένως αθλητές σε άλλα μέρη της χώρας».

Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές θυσίες. Εσείς θεωρείτε ότι έχετε στερηθεί πράγματα από τη ζωή σας;

«Ισχύει ότι μπορεί να στερηθείς κάποια πράγματα αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι αξίζει, γιατί κάποια πράγματα δεν κρατάνε για πάντα. Στον πρωταθλητισμό, για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια ηλικιακά όρια, οπότε εξόδους, βόλτες κ.λπ. μπορείς να τα κάνεις αργότερα. Προσωπικά βέβαια, όταν επέλεξα να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό, όλα τα υπόλοιπα τα έβαλα σε δεύτερη θέση. Δεν ένιωθα όμως ότι στερούμαι κάτι, γιατί εγώ ήμουν προσηλωμένος στον στόχο μου και αυτό ήταν το κύριο που με απασχολούσε».

Μπορείτε να ξεχωρίσετε μία σημαντική στιγμή από τους αγώνες που τη θυμάστε έντονα;

«Ο πρωταθλητισμός προσφέρει πολύ όμορφες στιγμές και πολλές έντονες αναμνήσεις. Σίγουρα κρατώ αναμνήσεις από όλους τους αγώνες. Είναι αρκετές οι όμορφες στιγμές, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια, αυτή ίσως είναι η μέρα που πήραμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Γενικά, κάθε φορά που φέρνω στον νου αυτή την ανάμνηση με χαροποιεί και νιώθω αρκετά ικανοποιημένος και περήφανος. Ηταν πολύ πρωτόγνωρο για μένα και δύσκολο να το πιστέψω».

Ως αθλητής πώς βλέπετε τον αθλητισμό στη χώρα μας σήμερα;

«Από ό,τι βλέπω και παρακολουθώ στον αθλητισμό, ως χώρα είμαστε σε αρκετά υψηλό επίπεδο, δηλαδή έχουμε επιτυχίες σε αρκετά αθλήματα. Βέβαια ο πρωταθλητισμός δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά απαιτεί οικονομική στήριξη και είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο αθλητής ότι υπάρχει στήριξη, όχι μόνο από την οικογένειά του αλλά και από την Πολιτεία, γιατί πολλές φορές οι γονείς είναι δύσκολο να βοηθήσουν μόνοι τους τα παιδιά».

Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κωπηλασία;

«Σίγουρα προτεραιότητα είναι να τους αρέσει η κωπηλασία και ο αθλητισμός. Αυτό που θέλω να τους πω είναι κάτι απλό, αλλά πολύ σημαντικό: Nα ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν και να περνάνε όμορφα γιατί αυτό έχει σημασία. Να κάνουν παρέα με τους συναθλητές τους και να μη σκέφτονται και να μην ανησυχούν για το αν θα φέρουν κάποια καλή επίδοση ή όχι. Ετσι, ο καθένας μπορεί να φτάσει εκεί που αξίζει και εκεί που επιθυμεί, με τη σωστή πάντα καθοδήγηση».

«Λήμνος, εκεί που άρχισαν όλα»

{ERT}Και μία τελευταία ερώτηση για τη γενέτειρά σας. Τι σημαίνει για εσάς η Λήμνος;{ERT}
«Η Λήμνος είναι ο τόπος που έχω μεγαλώσει. Εκεί είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, το μέρος που έχω ζήσει τις πιο όμορφες στιγμές μου. Επίσης, εκεί έχω κάνει τα πρώτα μου βήματα στον πρωταθλητισμό και πάντα νιώθω όμορφα γιατί θυμάμαι από πού άρχισαν όλα. Γενικά, όταν είμαι εκτός νησιού και βλέπω εικόνες της Λήμνου με πιάνει αρκετή νοσταλγία. Η Λήμνος για μένα είναι ό,τι είναι για τον καθένα η γενέτειρά του».