Οχι φτωχοί συγγενείς

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ των Ολυμπιακών Αγώνων ωθεί στο περιθώριο της δημοσιότητας και επηρεάζει, ποσοτικά, τη δημοφιλία αθλημάτων που δεν ανήκουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα αλλά έχουν τη δική τους ενδιαφέρουσα ταυτότητα. Δεν είναι φτωχοί συγγενείς αλλά «θύματα» των επιλογών και διαθέσεων διαφόρων παραγόντων, με εξέχοντα ρόλο την επιθυμία της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας των Αγώνων. Π.χ. στο θαλάσσιο σκι, η ελληνική προσπάθεια το 2004 δεν ευδοκίμησε, σε αντίθεση με μετέπειτα διάφορες αναγνωρίσεις.
ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ που ακολουθεί παρουσιάζεται μια αξιοπρόσεκτη εικόνα των μη ολυμπιακών αθλημάτων όπου έχουν επιτευχθεί διεθνείς διακρίσεις του ελληνικού αθλητισμού το 2021. Να επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διακρίσεις ανήκουν σε αθλητές και αθλήτριες της νέας γενιάς. Στην τεχνική κολύμβηση, ο ευφήμως γνωστός Χρήστος Καλαϊτζόπουλος πρώτευσε στα 200 μ. με διπλά πέδιλα και ήταν δεύτερος στα 400 μ. με διπλά πέδιλα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επίσης, ο Τάσος Μυλωνάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. επιφάνειας και το χάλκινο στα 100 μ. επιφάνειας. Στην ίδια διοργάνωση η 17χρονη Κατερίνα Μανιάτη ήταν δεύτερη στα 200 μ. με διπλά πέδιλα, αγώνισμα στο οποίο πήρε χρυσό στο Παγκόσμιο Νέων, όπου επίσης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 100 μ. με διπλά πέδιλα. Στο Παγκόσμιο Νέων έλαμψε και το άστρο του Γιώργου Καλτσουκαλά που πρώτευσε σε τρία αγωνίσματα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων (50 μ. και 100 μ. επιφάνειας και 400 μ. υποβρύχιο), ήταν δεύτερος στα 100 μ. επιφάνειας, ενώ κατέκτησε και δύο ακόμη μετάλλια στις σκυταλοδρομίες, χρυσό με την ομάδα 4×100 μ. επιφάνειας και χάλκινο με την 4×50 μ. μεικτή. Χρυσή στο Παγκόσμιο Νέων ήταν και η Ιωάννα Σκυλουράκη στα 400 μ. υποβρύχιας κολύμβησης, ενώ στις δύο διοργανώσεις (Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών και Νέων) καμαρώσαμε κι άλλους αθλητές μας στο βάθρο.
ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ κατέκτησε μετάλλια (αργυρό και χάλκινο) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στην κατηγορία κορασίδων U14 η Σταματίνα Κουσαθανά, διάδοχος της εξαίρετης Ανδριοπούλου, ενώ ο Φίλιππος Κύπριος έγινε ο πρώτος Ελληνας που συμμετείχε σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Επίσης, στην πάλη σε άμμο ο Αγγελος Αποστολίδης αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στην κατηγορίας παίδων, ο Δημήτρης Δραζινός αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στο triathle, ενώ στο παρκούρ, από το οποίο ξεκίνησαν πρωταθλητές άλλων αθλημάτων, ο Ιωακείμ Θεοδωρίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Σόφια. Στον πίνακα διακρίσεων που κατάρτισε ο ΠΣΑΤ αναφέρονται διεθνείς επιτυχίες στο σκάκι (με τη Σταυρούλα Τσολακίδου αλλά και τους Μάρκο Καζάκο και Βασίλειο Φράγκο), στην κωπηλασία παραλίας (Ι. Καλανδαρίδης και Ζωή Φίτσιου), στην πάλη επί άμμου (Αγγελος Κουκλάρης, Ραφαήλ Γκιρνής και Αγόρω Παπαβασιλείου), στο diathle (Πηνελόπη Νίκα και Αθηνά Σάρρα) και σε άλλα αθλήματα.

