Ολοκλήρωση
H πλήρως υβριδική γκάμα του Tucson συναντά στην έκδοση Plug-in Hybrid την κορυφαία υλοποίηση του κορεατικού SUV
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η επιλογή της Hyundai να εξηλεκτρίσει από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του το νέο Tucson αποδίδει θεαματικά αποτελέσματα στα πεδία της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, με δεδομένο ότι διατίθεται με 48V Hybrid κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου και πλήρως υβριδικά συστήματα μετάδοσης.
Η προσθήκη ωστόσο του νέου plug-in υβριδικού συνόλου δίνει νέα διάσταση στις ικανότητες του αυτοκινήτου που εξοπλίζεται με ένα αποτελεσματικό σύστημα μετάδοσης, το οποίο βασίζεται στον τρίτης γενιάς κινητήρα βενζίνης 1.6 T-GDi Smartstream. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 66,9 kW, αποδίδοντας συνδυαστικά μέγιστη ισχύ 265 ίππων και μέγιστη ροπή 350 Nm, ενώ στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου περιλαμβάνονται ειδικό αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων με έλεγχο μέσω πλήκτρων, τετρακίνηση ΗTRAC και επιλογέας Terrain Mode για ασφαλή οδήγηση σε δύσκολα εδάφη.
Το σύστημα HTRAC μπορεί να κατανέμει μεταβαλλόμενη ροπή στους εμπρός και τους πίσω τροχούς ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης και την κατάσταση οδήγησης, ενώ το Terrain Mode βελτιστοποιεί την ισχύ, τη ροπή και το φρενάρισμα ανάλογα με τις επιλογές του οδηγού.
Η προαιρετική, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση ECS χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργητικών αμορτισέρ για να παρέχει ευέλικτα χαρακτηριστικά οδήγησης, ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτιμήσεις του οδηγού. Το ECS ελέγχει αυτόματα και συνεχώς τα αμορτισέρ για μεγιστοποίηση της άνεσης και των επιδόσεων, ενώ ο οδηγός μπορεί επίσης να προσαρμόσει το ECS και τα χαρακτηριστικά του συστήματος διεύθυνσης επιλέγοντας το Eco ή το Sport Mode.
Στην ουσία του Tucson Plug-in Hybrid βρίσκεται η εξαιρετικά χαμηλή θεωρητική κατανάλωση καυσίμου που ξεκινά από τα 1,38 λίτρα/100 χλμ. με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 31 γραμ./χλμ. Παράλληλα ο οδηγός μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να επιλέξει την αμιγώς ηλεκτρική μετακίνηση που εξασφαλίζει μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας πολυμερών λιθίου 13,8 kWh, αποκομίζοντας αυτονομία έως 60 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον νέο κύκλο μέτρησης WLTP. Η φόρτιση πραγματοποιείται μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 7,2 kW είτε σε σταθμό ταχυφόρτισης EV είτε με τη χρήση οικιακής παροχής ρεύματος μέσω πρίζας σούκο ή επιτοίχιου φορτιστή (wall box).
Η τοποθέτηση της μπαταρίας υψηλής τάσης στο δάπεδο εξασφαλίζει περισσότερο ωφέλιμο χώρο τόσο στον θάλαμο επιβατών όσο και στο πορτμπαγκάζ, καθώς σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο η αύξηση κατά 9% παρέχει συνολικά 558 λίτρα με τα καθίσματα στην κανονική τους θέση και έως 1.737 λίτρα (+ 15%) με τα καθίσματα αναδιπλωμένα.
Αισθητική και εξοπλισμός
Οπως και οι άλλες εκδόσεις, έτσι και η plug-in υβριδική έκδοση του Tucson ξεχωρίζει για την προοδευτική της σχεδίαση, ενσωματώνοντας ακμές, γωνίες και σχήματα καθώς και την υπογραφή των πρώτων στον κόσμο Parametric Hidden Lights. Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται προβολείς FullLED και τροχοί αλουμινίου 19 ιντσών ενώ τεχνολογίες όπως ο κλιματισμός τριών ζωνών με πολυκατευθυντικούς αγωγούς και οι φωνητικές εντολές για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας εξασφαλίζουν μια διαισθητική εμπειρία στον χρήστη.
Στοιχεία που κάνουν το νέο Tucson να ξεχωρίζει είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών και η οθόνη AVN 10,25 ιντσών με συνδεδεμένες υπηρεσίες τηλεματικής Hyundai BlueLink οι οποίες περιλαμβάνουν απομακρυσμένο κλείδωμα, έλεγχο λειτουργίας συστημάτων του αυτοκινήτου, εντοπισμό του, συνέχιση πλοήγησης από το κινητό (LastMileNavigation), ενσωμάτωση σημείων χάρτη από το iCalendar, πληροφορίες κοντινών σημείων στάθμευσης και φόρτισης. Οι χρήστες BlueLink μπορούν επίσης να ελέγξουν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του Tucson Plug-in Hybrid και να διαχειριστούν τις ρυθμίσεις φόρτισης μέσω της εφαρμογής.
Επιπρόσθετα, τα ολοκαίνουργια συστήματα υποβοήθησης οδηγού και τα χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας το καθιστούν ένα από τα ασφαλέστερα οχήματα της αγοράς, ανεξαρτήτως έκδοσης, με το Tucson Plug-in Hybrid να διατίθεται ήδη στη χώρα μας σε δύο εκδόσεις 4×4 με τιμή εκκίνησης τα 44.990 ευρώ.
Το φθινόπωρο στην Ελλάδα τα νέα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron
Με SUV και Coupe SUV αμάξωμα το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής εταιρείας αποτελεί τη συνέχεια των e-tron και e-tron GT, παρέχοντας σε συμπαγείς διαστάσεις (μήκος 4,59 μέτρα) αυτονομία κίνησης που φτάνει έως τα 520 χλμ. Τα Q4 θα διατίθενται με κινητήρες 170, 204 και 299 ίππων σε δικίνητες και τετρακίνητη έκδοση, με μπαταρίες 52 και 77 kWh, σε τιμές που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι.
Στη Λαμία η έδρα του Ράλι Ακρόπολις
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές που εμπλέκονται στην επιστροφή του εθνικού μας αγώνα στο ημερολόγιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, οκτώ χρόνια μετά την τελευταία φορά που προσμέτρησε στο WRC το 2013, συμπληρώνοντας σταδιακά τα κομμάτια του πάζλ της διεξαγωγής του.
Μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας πραγματοποίησής του από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 16 Απριλίου ότι το Ράλι Ακρόπολις θα φιλοξενηθεί σε διαφορετικές περιφέρειες, με την εκκίνηση να δίνεται από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στην Κορινθία για να ξεκινήσουν με την Ειδική Διαδρομή των Αγίων Θεοδώρων, η οποία στο παρελθόν έχει αναδειχθεί ως η τρίτη καλύτερη από το WRC.
Το διοικητικό κέντρο του αγώνα και ο χώρος που θα διανυκτερεύσουν τα αυτοκίνητα θα είναι στη Λαμία, ενώ τα πληρώματα μετά τους Αγίους Θεοδώρους θα κληθούν να αγωνιστούν σε Ειδικές Διαδρομές στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα και στην Ευρυτανία, επαναφέροντας στο προσκήνιο το Ελευθεροχώρι, την Παύλιανη, τους Βωξίτες, τον Ταρζάν και άλλες διαδρομές που έγραψαν ιστορία στο «Ράλι των Θεών», όπως αποκαλείται ο αγώνας.
Απομένει πλέον να διευκρινισθούν, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των Ειδικών Διαδρομών και τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα, η πραγματοποίηση του οποίου έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους παλαιότερους ξένους οδηγούς που έχουν βρεθεί ξανά στα ελληνικά χώματα αλλά και στους νεότερους, οι οποίοι μεγάλωσαν με τον μύθο του Ακρόπολις.

