Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους H Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έχει το μονοπώλιο των υπηρεσιών υδροδότησης και επεξεργασίας λυμάτων στo πολεοδομικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας.
Οι τζίροι της δεν παρουσιάζουν μεταβολές καθώς η τιμολογιακή πολιτική είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Η όποια ανάπτυξη προκύπτει από την ανάληψη της υδροδότησης σε νέες περιοχές του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και εκεί τα αριθμητικά περιθώρια νέων συνδέσεων είναι περιορισμένα.
Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει πολύ καλά οικονομικά στοιχεία. Πάντα κερδοφόρα, χωρίς δανεισμό, με δυνατό ταμείο (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και με συνεπή μερισματική πολιτική προς τους μετόχους, μεταξύ των οποίων το Υπερταμείο με 50% και το ΤΑΙΠΕΔ με 24%.
Οπως προαναφέρθηκε οι τζίροι της τα τελευταία πέντε χρόνια είναι εντυπωσιακά σταθεροί και κυμαίνονται μεταξύ 72-73 εκατ. ευρώ. Το 2018 η εισηγμένη εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 73,03 εκατ. ευρώ, αλλά και μείωση καθαρών κερδών κατά 14,9%, στα 14 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως σε αύξηση των αμοιβών προσωπικού λόγω της ολοκλήρωσης της πρόσληψης 150 εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση προσωπικού (+40%) που συνετελέστηκε εντός του 2017 και του 2018 και αφορά μια εταιρεία που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για υπεραριθμία εργαζομένων. Και αυτό γιατί δυστυχώς και παλαιότερες κυβερνήσεις τη χρησιμοποιούσαν ως χωνευτήρι προσλήψεων. Αυτό όμως το 40% σπάει τα κοντέρ και δεν έχει επιχειρηματική λογική, αφού αυξάνεις το προσωπικό κατά 40% όταν έχεις προοπτικές και σχέδια για ανάλογη αύξηση των εργασιών της εταιρείας. Εδώ η διορισμένη διοίκηση είδε ότι η εταιρεία «σηκώνει» και άλλους εργαζομένους – ασχέτως αν χρειάζονται – και εν όψει εκλογών προσλαμβάνει. Με τα λεφτά των άλλων πάντα, αφού πρόκειται για κρατική εταιρεία και κανείς από τη σημερινή διοίκηση δεν θα λογοδοτήσει για την αρνητική επίδραση που θα έχουν αυτές οι αχρείαστες – στο μεγαλύτερο μέρος τους – προσλήψεις στα οικονομικά της. «Μα θα βρουν κάποιοι νέοι με προσόντα δουλειά αφού ο διαγωνισμός είναι μέσω ΑΣΕΠ» θα υποστηρίξει κάποιος. Γι’ αυτό όμως και χρεοκοπήσαμε, είναι ο αντίλογος. Γιατί εφευρίσκουμε θέσεις εργασίας και διογκώνουμε τον δημόσιο τομέα.