Mε δύο όψεις
Συνδυάζοντας τον λιτό σχεδιασμό με τις τεχνολογικές της δυνατότητες, η εξηλεκτρισμένη έκδοση του γερμανικού SUV αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της μάρκας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Απολαμβάνοντας το προνόμιο της γερμανικής καταγωγής της στο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον του ομίλου Stellantis, η Opel πρόλαβε να εφαρμόσει πολύ νωρίτερα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες λύσεις που εγγυώνται το ηλεκτρικό μέλλον της. Η παρουσία στην υπάρχουσα γκάμα των επιβατικών αμιγώς ηλεκτρικών Corsa-e, Mokka-e, Combo-e Life και Zafira- e Life, η προσθήκη τους επόμενους μήνες του νέου Astra-e, ο προγραμματισμός πωλήσεων εξηλεκτρισμένων εκδόσεων για κάθε μοντέλο της από το 2024 αλλά και η διακοπή παραγωγής από το 2028 αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης αποκαλύπτουν ένα φιλόδοξο σχέδιο με ισχυρά εχέγγυα επιχειρηματικής επιτυχίας. Μία ακόμη πτυχή αυτού του σχεδίου αφορά τη χρήση της Plug-in υβριδικής τεχνολογίας στο νέο Astra αλλά κυρίως στο ανανεωμένο Grandland, το οποίο λόγω κατηγορίας (SUV) αποτελεί τη ναυαρχίδα των επιβατικών μοντέλων της μάρκας.
Η εμπειρία
Στο Autohub θεωρούσαμε ήδη από την εποχή του – πρώτου – Grandland X ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει μια διαφορετική διάσταση σε αυτή την προϊοντική υλοποίηση παρέχοντας πρόσθετες λύσεις στους οδηγούς της, χάρη στην ύπαρξη δικίνητης (Hybrid) και τετρακίνητης (Hybrid4) επιλογής. Στη νέα εποχή της και σε συνδυασμό με τις αισθητικές και άλλες βελτιώσεις που έχει υποστεί το μοντέλο, το αποτέλεσμα καταδεικνύει την ωριμότητα της προσέγγισης ανεξαρτήτως έκδοσης. Στην πρώτη μας εμπειρία με το νέο Grandland ξεκινήσαμε από την κορυφή οδηγώντας την Hybrid4 έκδοση με τον turbo κινητήρα βενζίνης των 1,6 λίτρων και τους δύο ηλεκτροκινητήρες, συνδυαστικής απόδοσης 300 ίππων – και 520 Nm ροπής – με κατανάλωση καυσίμου από 1,2 λίτρα/100 χλμ., εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 28 γρ./χλμ., μέγιστη ταχύτητα 235 χλμ./ώρα (ή 135 χλμ./ώρα στην αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία) και αυτονομία έως 65 χλμ. αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ ταχυτήτων και τα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Electric για μηδενικές εκπομπές ρύπων, Hybrid για την καλύτερη ισορροπία απόδοσης, Sport για τις καλύτερες επιδόσεις και e-AWD για τετρακίνητη πρόσφυση) αυτή είναι στην πράξη το καλύτερο Plug-in υβριδικό ευρωπαϊκό δείγμα γραφής στη mainstream κατηγορία. Ευχάριστη έκπληξη δημιουργούν η ποιότητα κύλισης και οι ουδέτερες αντιδράσεις του αμαξώματος, παρά το πρόσθετο βάρος της μπαταρίας των 13,2 kWh, η οποία συνοδεύεται από οκταετή εγγύηση (ή για 160.000 χλμ.) και χρειάζεται λιγότερο από δύο ώρες για μία πλήρη φόρτιση. Ανάλογα μεγέθη συναντάμε και στη δικίνητη Hybrid έκδοση, χωρίς τον δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, όπου η απόδοση μειώνεται στους 225 ίππους, η ροπή στα 360 Nm και η αυτονομία κίνησης με ηλεκτρική ενέργεια στα 53-64 χλμ. Παραμένει ωστόσο το ίδιο αυτόματο κιβώτιο και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ στα 390 λίτρα, 124 λίτρα λιγότερα από τα 514 λίτρα της αρχικής χωρητικότητας των εκδόσεων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου.
Τα κρίσιμα σημεία
Πίσω από το «φαίνεσθαι» τα πάντα για το Grandland έγιναν ευκολότερα λόγω της πλατφόρμας EMP2, στην οποία βασίζεται και επιτρέπει τεχνολογικές υπερβάσεις. Στο προσκήνιο οι εμφανείς αλλαγές συνίστανται στην υιοθέτηση της Opel Vizor μάσκας με το glossy φινίρισμα και στον ανασχεδιασμό του πίσω μέρους του αυτοκινήτου, μια κίνηση που το κάνει να δείχνει «ένα άλλο Grandland» σε σχέση με το προηγούμενο. Υπάρχουν επίσης το ευφυές σύστημα φώτων Intellilux LED Pixel Light που αποδίδει καταπληκτικά σε συνθήκες νυχτερινής οδήγησης αλλά και το Night Vision σύστημα νυχτερινής όρασης που μέσω θερμικής κάμερας καταγράφει πεζούς και ποδηλάτες για την αποφυγή ατυχήματος. Στην εξίσωση προστίθενται τα συστήματα adaptive cruise control για αυτόματη διατήρηση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, αναγνώρισης τυφλού σημείου, επικείμενης πρόσκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, αναγνώρισης πεζών, αναγνώρισης κόπωσης οδηγού και λειτουργία αυτόματης στάθμευσης με αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου και εντοπισμό θέσης. Στον θάλαμο επιβατών παραμένουν τα πιστοποιημένα εργονομικά καθίσματα και τα συστήματα Opel Connect και Multimedia Navi Pro που κυριαρχούν στις δύο διαδοχικές οθόνες, διαστάσεων έως 10 και 12 ίντσες αντίστοιχα, μέσω των οποίων ελέγχονται οι περισσότερες λειτουργίες, καταργώντας έτσι τους πολλούς φυσικούς διακόπτες. Διαθέσιμο σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (GS Line, Business Elegance και Ultimate) το δικίνητο Grandland Hybrid διατίθεται στην ελληνική αγορά από 48.350 ευρώ ενώ το τετρακίνητο Hybrid4 από 51.150 ευρώ.

