Αύξηση των κρουσμάτων τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, καταγράφεται αυτόν τον καιρό σε όλες της ελληνικές περιφέρειες. Ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τουλάχιστον όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς, όπως αναφέρουν, η πλειονότητα των κρουσμάτων δεν χρειάζονται νοσηλεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακόμα έντονες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό προκαλούν το άνοιγμα της Κίνας και το πώς πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι νέες μεταλλάξεις του ιού που σαρώνουν ήδη στις ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν πρόκειται σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

«Αυτό τον καιρό έχουμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους δεν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Το βλέπουμε γιατί δεν έχουμε πολλά περιστατικά στις ΜΕΘ. Εικόνα για νέες μεταλλάξεις στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα. Ολες οι μεταλλάξεις που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα φαίνεται να υπακούουν στα αντι-ιικά φάρμακα και επίσης φαίνεται, με τη βοήθεια του εμβολιασμού, να μην οδηγούν τους ασθενείς σε βαριά νόσο. Για την ώρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε από την επιτροπή οδηγίες για νέα μέτρα» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Τα κρούσματα και το σύστημα υγείας

Από την πλευρά της η κυρία Μάτα Τσικρικά, πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων όσο η πίεση στο σύστημα υγείας. Δηλαδή μας ενδιαφέρει να δούμε αν οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν αυτή τη στιγμή αυξάνουν ή όχι τη νοσηρότητα και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Αν στο επόμενο εξάμηνο ο ιός καταντήσει να είναι σαν μια απλή γρίπη θα σημαίνει ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Οσον αφορά τα περιστατικά βαριάς νόσησης και θανάτων, θα έλεγα ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο. Τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η βασική νόσος από την οποία καταλήγουν οι άνθρωποι είναι ο κορωνοϊός».

Σχετικά με τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις η κυρία Τσικρικά λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυξημένοι επιδημιολογικοί δείκτες για ιούς εκτός του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικοί που προβλέπουν τσουνάμι κρουσμάτων γρίπης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ομως, όπως τονίζει η κυρία Τσικρικά, «αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε και οι λόγοι είναι πολλοί». Οπως σημειώνει, ένας από αυτούς έχει να κάνει με τη διευρυμένη χρήση μάσκας στο πρόσφατο παρελθόν.

Επιθετικότητα και ανοσοκαταστολή

«Αρα κολλήσαμε λιγότερο και τώρα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα» λέει. «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και ένταση με σκοπό τη φυσική επιλογή να επικρατήσουν και αυτοί του κορωνοϊού. Ο τρίτος είναι το γεγονός ότι επειδή έχουμε νοσήσει από τον κορωνοϊό έχουμε σχεδόν όλοι ανοσοκαταστολή. Γεγονός που μας κάνει περισσότερο ευάλωτους στους ιούς του αναπνευστικού» επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η πρωτοφανής έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας. Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ). Οπως διευκρινίζει ο ΕΦΕΧ σε σχετική ανακοίνωση, «αυτού του είδους οι ελλείψεις, οι οποίες σημειώνεται ότι αντιμετωπίστηκαν και κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών λόγω της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν τα συνεχή νέα κύματα έξαρσης της νόσου COVID-19, όσο και άλλων εποχιακών λοιμώξεων. Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων, δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια, υπάρχουν γενόσημα». Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας Γιάννη Σωτηρίου υπάρχει έλλειψη σε επώνυμα παιδικά σιρόπια παρακεταμόλης και σε συγκεκριμένες παιδικές αντιβιώσεις.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα της Κίνας. Μετά από μήνες πολύ αυστηρού λοκντάουν οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πολιτική της ριζικής εξαφάνισης της COVID και το άνοιγμα της χώρας.

Ο γρίφος της Κίνας

Οπως ήταν αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή απασχολεί έντονα τον υπόλοιπο κόσμο. Για τον λόγο αυτόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων κατέληξε σε μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, τις οποίες υιοθέτησε και η Ελλάδα. Μεταξύ άλλων προτείνει οι Αρχές να ζητούν από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα αρνητικό τεστ που θα έχει γίνει 48 ώρες πριν την πτήση, τη χρήση μάσκας, τη διενέργεια τυχαίων τεστ σε επιβάτες, καθώς και τεστ στα λύματα αεροδρομίων.