• Αναζήτηση

Το επταήμερο του Διόδωρου

Πράματα και θάματα
Εχουμε μάγο Πρωθυπουργό: με μία και μόνη κίνηση του ραβδιού του ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζει Εκκλησία – Κράτος, ενώ ταυτόχρονα με το άλλο χέρι βγάζει από το καπέλο του 10.000 διορισμούς – έκθαμβο έμεινε το χριστεπώνυμο και φιλοθέαμον κοινό. Τέτοια ταχυδακτυλουργία δεν έχει ξαναγίνει: ούτε ο Χάρι Πότερ, ούτε ο μάγος Μέρλιν θα κατάφερναν κάτι τέτοιο, ούτε ο Γκάλνταφ. Ούτε καν όσιοι και άγιοι θαυματουργοί, σαν τους Παΐσιους και τους Νεκτάριους.
Το καταφέρνει διότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι «επαγγελματίας πολιτικός», το έχει διευκρινίσει σαφέστατα αυτό, προσφορά κάνει. Προσφέρει στην πατρίδα από την περίσσεια του ταλέντου του ως θαυματοποιού: 10.000 κληρικοί θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο. Ετσι θα αδειάσουν 10.000 θέσεις και επειδή οι αγίες γραφές της τρόικας προβλέπουν «μία αποχώρηση, ένας διορισμός», θα προσληφθούν 10.000 καινούργιοι δημόσιοι υπάλληλοι – και πάπαλα η ανεργία, πάπαλα όλοι οι νεοφιλελεύθεροι τροϊκανοί που δεν ήξεραν πόσο απλές λύσεις υπάρχουν.
Γιατί οι νεοφιλελεύθεροι δεν είναι κοντά στον λαό, δεν τον αφουγκράζονται, δεν εμπνέονται, δεν μαθαίνουν από αυτόν – μόνο αν είσαι αριστερός μπορείς να κάνεις τέτοια θαύματα, ημερολόγιό μου.
* Βεβαίως, οι κατώτεροι κληρικοί, οι παπάδες των ενοριών, δεν ενθουσιάστηκαν – η αγκαλιά του κράτους είναι ασφαλέστερο καταφύγιο από τη σκέπη του Υψίστου· που τον αντιπροσωπεύουν «δεσπότες» – δεν αποδίδεται τυχαία αυτός ο βυζαντινός τίτλος σε επισκόπους και μητροπολίτες. Ασιατικός δεσποτισμός, ακμαιότατος στον 21ο αιώνα.
Αναδρομές και ουρές
* Από τη μια δεσπότες, από την άλλη ταχυδακτυλουργοί – αυλή των θαυμάτων μεσαιωνική είμαστε, ημερολόγιό μου.
Και να ήταν μόνο αυτό; Η μισή Ελλάδα, η ειδική, μετράει πόσα αναδρομικά θα πάρει και ταυτόχρονα τρέχει στα δικαστήρια να ζητήσει και άλλα· η άλλη μισή, των συνταξιούχων, κρέμεται από το ραβδί του θαυματοποιού: θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις;
Αν δεν μειωθούν, μπορεί να δούμε να επιστρέφουν και συνταξιούχοι από τη Βουλγαρία, που πήγαν εκεί γιατί είναι φθηνότερη και καλύτερη η ζωή και με τα 800 ευρώ της ελληνικής τους σύνταξης «ζουν σαν βασιλιάδες», όπως δηλώνουν στο πρακτορείο Bloomberg.
Και αντιστρόφως, θα δούμε να φεύγουν περισσότεροι νέοι για χώρες όπου υπάρχουν δουλειές· γιατί εδώ τα μαζεύει όλα ο Πρωθυπουργός μας να κάνει δημόσια πράματα και θάματα – δεν περισσεύει τίποτα για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
* Οσοι από τους εκ Βουλγαρίας συνταξιούχους επιστρέφουν στην Αθήνα θα στήνονται στις μακριές ουρές για να βγάλουν κάρτα μειωμένου εισιτηρίου, επειδή φυσικά «δεν έχουν εξοικειωθεί με το νέο σύστημα» – αυτό το λαμπρό σύστημα ηλεκτρονικών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ.
Απορώ πώς ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, που έκανε τη σχετική δήλωση,  καταδέχεται να ζει μεταξύ των 4.000.000 ηλίθιων κατοίκων του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι -έναν χρόνο τώρα – δεν κατάφεραν να εξοικειωθούν με το μεγαλοφυές σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων που εμπνεύστηκαν οι αρμόδιοι του οργανισμού που διοικεί.
Πειρατές και προστάτες
* «Ο Ηλίας Κανέλλης λείπει σε άδεια» διαβάζω κάθε μέρα στα «ΝΕΑ», εκεί που κανονικά θα δημοσιεύονταν τα άρθρα του – καλά, ντρέπονται να μας πουν ότι λείπει σε γαμήλιο ταξίδι ο εκλεκτός της καρδιάς της Νατάσας Πασχάλη; Θα πρέπει να διαβάσουμε το έκτακτο παράρτημα του «The Book’s Journal» με την ονομασία «The Wedding Journal» για να το μάθουμε;
Μου φαίνεται πως τελευταία φορά που κυκλοφόρησε έκτακτη έκδοση περιοδικού για γάμο ήταν τότε που παντρεύτηκαν Φίλιππος – Ελισάβετ. Ας τους μοιάσει και στην καρπερότητα και μακροβιότητα το νέο ζεύγος.
Οι μόνοι που δεν είναι πειρατές σε βάθος αιώνων είναι οι Ελληνες» αποφάνθηκε ο γνωστός ιστοριοδίφης Πάνος Καμμένος, απαντώντας στη δήλωση του ΑΟΖοδίφη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν θα αφήσουμε κανένα πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά μας στην περιοχή».
Πειρατές οι Ελληνες ναυτικοί του 19ου αιώνα και πίσω; Πού ακούστηκε – για να λευτερωθεί η πατρίδα και να έρθει η άγια μέρα να γίνει υπουργός ο Πάνος Καμμένος έκαναν τις επιδρομές τους. Οπως και οι κλέφτες και οι αρματολοί στη στεριά: μηδέ σε πλιάτσικο ρίχνονταν, μηδέ ληστείες έκαναν – δεν είχαν στον νου τους άλλο πάρεξ ελευθερία και υπουργία Καμμένου.
* Διαμαρτύρονται συνδικαλιστές αστυνομικοί γιατί κάποιοι έσπασαν τα τζάμια περιπολικού στην Πατησίων: «Αν δεν μπορεί το όποιο σύστημα να προστατεύσει στοιχειωδώς τον αστυνομικό, πώς περιμένει να προστατεύσει αυτός τον πολίτη;» – καταπληκτική δήλωση: στην ΠΦΑ εποχή, αντί για το κλασικό αριστερό «ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες;», έχουμε το συνδικαλιστικό «ποιος θα προστατεύσει τους προστάτες;».
Δεν φτάνει δηλαδή που τα αστυνομικά τμήματα κλείνουν τους δρόμους μπροστά τους για να προστατεύονται, που οι πολιτσμάνοι κάνουν βάρδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας με τα φραπεδάκια τους ολόγιομα, το κινητό γαρούφαλο στο αφτί, τα τσιγαράκια αναμμένα, τα αμπέχονα λυμένα  – πρέπει «το σύστημα» να στέλνει φρουρούς στους αστυνομικούς. Να προσλάβει σεκιούριτι για την προστασία τους.
 
 
Eκλογολογικά
Διόδωρε, μου είπε ο Μπούφος μου, θα έχουμε σε λίγο απολύτως σίγουρο δείκτη για το πότε θα γίνουν εκλογές. Διότι οι ανάδρομοι των ειδικών κρατικών μισθολογίων κάποια στιγμή θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, άρα θα πληρώσουν παραπάνω φόρους. Επιτρέπεται να γίνει αυτό σε ημερομηνία κοντινή προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;
Οχι βέβαια! Αρα, αν τα αναδρομικά δοθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές την άνοιξη, πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αν δοθούν με τη νέα χρονιά, συμπεραίνουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία – οι επιπλέον φόροι θα πληρωθούν το 2020! // Μπούφε, είσαι μεγαλοφυής! // Ναι, για τούτο όταν το κόμμα μας κερδίσει τις εκλογές θα γίνω θαυματοποιός, μου απάντησε μετριοφρόνως.
* Εκείνη τη στιγμή έκανε μπιπ το κινητό μου: «Εμαθα πως θα είσαι υποψήφιος στις εκλογές· διαφωνώ με τον θεσμό, αλλά θα σε βοηθήσω» – η Ιζαμπώ! Μετά τόσον καιρό, εμφανίστηκε η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ! Με SMS, έστω.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μετά τη συνάντηση εργασίας των ειδήμων με τον διευθύνων και τους επικεφαλείς, διασχίζει το μυαλό μου η βεβαιότητα ότι σύντομα θα θρέψουμε καρπούς.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΣΦΑΛΤΟΣ
nnn
Η Ελλάδα προοδεύει: Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, ο Τρικούπης ετάφη «εις την ξένην», ο Βενιζέλος πέθανε εξόριστος αλλά ετάφη στην πατρίδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και επέστρεψε ζων και ξανακυβέρνησε. Ο Κώστας Σημίτης την έχει γλιτώσει με κάτι ψιλοδιαγραφές από το κόμμα του και τώρα τον φοβερίζουν οι κυβερνώντες. Η Ελλάδα προοδεύει: κάθε κυβερνήτης της που την πήγε μπροστά τιμωρήθηκε ελαφρότερα από τον προηγούμενό του που είχε κάμει το ίδιο λάθος.
SO.S., ΑΙΣΙΟΔΟΞΩΝ
nnn
Για λόγους αισθητικής ισοδυναμίας, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη θέση των «απολυθέντων» παπάδων θα προσέρχονται στην υπηρεσία φορώντας κελεμπία.
Γ.Κ., ΚΥΜΗ
nnn
Μια ακόμη «ιστορικής σημασίας πρόθεση συμφωνίας» μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας· θυμήθηκα το Βα(λ)τοπέδι που δεν είχε λακέρδα, τον παραιτηθέντα εισαγγελέα Ηλία Κολιούση, τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα και τον φίλο μου Αναστάση Βιστωνίτη…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Ωραίο το κόλπο του Τσίπρα  με τον Ιερώνυμο: και μαζί και χώρια. Το πρότεινα στη γυναίκα μου. Διαφωνήσαμε: «Τρελή είμαι να σου πληρώνω διατροφή;» μου είπε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Αυτός είναι ικανός, για να τσιμπήσει κάνα ψηφουλάκι, να υποσχεθεί πως το ένα παιδί του θα το στείλει Σχολή Ευελπίδων και το άλλο θα το κάνει παπαδάκι.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Σχετικά με την ιστορική συμφωνία, νομίζω είναι «ιστορική συμφωνία για ανιστόρητους πολιτικούς».
ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ, ΖΑΝΤΕ
nnn
Απίστευτα ανήθικο quadruple win-win game μεταξύ εργατολόγων που καλλιεργούν ανέφικτες προσδοκίες επιστροφής αναδρομικών και δώρων, δικηγορών που τις χειραγωγούν, κυβερνητικών που τις συντηρούν για προεκλογικούς λόγους, συνταξιούχων που τις πιστεύουν ευήθως και αναμένουν…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΝΕΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
nnn
H Nέα Οικονομική Πολιτική: Η αποκουλακοποίηση των παπάδων…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk