Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δοκιμάστηκε από τις Πρέσπες. Ηλθε ευθέως σε σύγκρουση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, προκάλεσε, κατά τρόπο ευθύ, τα αισθήματα των πολιτών, ιδιαιτέρως εκείνων της Μακεδονίας, και μαζί έφθασε να αμφισβητήσει παγιωμένες αντιλήψεις, ακόμη και ταυτοτικές.

Κοινώς σόκαρε με τη στάση και την επιμονή της τους Ελληνες, αφήνοντας πίσω της βαθύ ρήγμα, ή καλύτερα δημιουργώντας κενό επαφής με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Επίσης, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία κλονίστηκε και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να ανακτηθεί, έστω ευκαιριακά.

Γνωρίζουν όμως ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν επισφαλής και παραμένει ευάλωτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ανακουφισμένα μετά το πέρας της ψηφοφορίας το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί τομή στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, όπως και να το δει κανείς.

Σπάνια ένας Πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση, ένα σχήμα πολιτικό διακινδυνεύουν σε τέτοιον βαθμό για ένα και μόνο θέμα, ακόμη κι αν πιστεύουν βαθιά ότι έχουν δίκιο. Ηταν σαν να επιδίωκαν μια νίκη θεμελιακή, σχεδόν υπαρξιακή, που να επιβεβαιώνει την ορθότητα του πυρήνα των αντιλήψεων της συγκεκριμένης Αριστεράς των δρόμων. Θα φανεί στη συνέχεια αν άξιζε τόσο ρίσκο και τόση πρόκληση.

Οπως και να έχει, μετά το σοκ των Πρεσπών η κυβέρνηση θα επανέλθει στον κύκλο της οικονομίας και θα επιχειρήσει να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα ώστε να διευκολύνει την κάθοδό της στις επερχόμενες εκλογές.

Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι η οικονομία εγκυμονεί κινδύνους και απειλές ικανές να ανατρέψουν τα πάντα στην πορεία προς τις κάλπες. Υπολογίζει στα χειροκροτήματα της διεθνούς κοινότητας για τις Πρέσπες και ελπίζει να διευκολυνθούν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στις προσπάθειές τους για έξοδο στις αγορές. Στη βάση αυτών των προσδοκιών και με την ελπίδα ότι θα αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα, προσβλέπει πιο ισχυρά πλέον στην προοπτική των εκλογών του Οκτωβρίου.

Στο μεσοδιάστημα, και στον βαθμό που η οικονομία δεν βγάλει «δράκους», θα επιμείνει στην προσπάθεια διεύρυνσης προς τα κόμματα του Κέντρου όσο οι ηγεσίες τους παραμένουν «ζαλισμένες» από το σοκ των Πρεσπών.

Ο ανασχηματισμός προσφέρει κάποιες δυνατότητες και έχει ενδιαφέρον ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκθειάζει την επίδοση τόσο της Μυρσίνης Ζορμπά όσο και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Με αυτές τις επισημάνσεις δείχνουν ότι υπολογίζουν στις διεργασίες που εξελίσσονται στον ενδιάμεσο χώρο, ιδιαίτερα στον κύκλο των διανοουμένων του εκσυγχρονισμού, και πιστεύουν ακράδαντα ότι η «έξοδος» Καμμένου από την κυβέρνηση διευκολύνει αφάνταστα τέτοιες προσεγγίσεις.

Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, «ζούμε καλύτερα πια χωρίς τον Καμμένο» και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «πλέον μπορούμε να απαλλαγούμε και από πρακτικές που συνόδευαν τη σχέση μαζί του».

Χωρίς αμφιβολία οι επόμενοι μήνες θα είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέροντες. Ωστόσο, «αχίλλειος πτέρνα» του κ. Τσίπρα παραμένει η οικονομία. Οσο δεν αποκτά την ευελιξία να ξεπεράσει αγκυλώσεις και στερεότυπα για τη λειτουργία των αγορών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, δεν θα δει άσπρη μέρα.

Οι επιδόσεις θα παραμένουν αναιμικές και η εμπιστοσύνη περιορισμένη, διευρύνοντας το ρήγμα των Πρεσπών και την απόσταση από την κοινωνία.